Prinse pe picior greşit de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un rezultat la care nu se aşteptau, pieţele financiare, în special cele din Europa, erau vineri în stare de şoc în faţa incertitudinilor provocate de acest vot, informează AFP.

Lira sterlină, care a coborât la cel mai scăzut nivel de după 1985, şi bursele europene, care au înregistrat scăderi puternice, au fost principalele victime ale acestei zile negre, pierderile fiind similare celor provocate de falimentul băncii americane Lehman Brothers în 2008.

În jurul prânzului, Bursa de la Paris afişa o scădere de peste 8%, cea de la Frankfurt era în scădere cu peste 7% iar cea de la Londra cu aproape 5%. Sectorul bancar a fost unul din cele mai afectate, titlurile Deutsche Bank înregistrând o scădere de 14% la fel ca şi acţiunile Crédit Agricole, în timp ce titlurile BNP Paribas au pierdut peste 16% iar Société Générale a pierdut aproape 20%.

‘Este în mod clar un şoc puternic pentru pieţe iar pentru Marea Britanie este un seism ale cărui implicaţii se resimt dincolo de frontiere, cu un efect imediat şi potenţial durabil asupra schimburilor comerciale şi asupra tuturor activelor financiare’, a declarat Matthew Beesley de la Henderson Global Investors.

‘Este unul din cele mai mari şocuri pentru pieţe din toate timpurile. Repercusiunile votului se vor face resimţite la nivel mondial. Amploarea pagubelor este dificil de evaluat dar vor fi, probabil, mai importante decât orice eveniment car a avut loc după falimentul Lehman Brothers în 2008’, a declarat Joe Rundle, analist la ETX Capital.

După ce a trecut pragul de 1,50 dolari în momentul închiderii secţiilor de vot, lira sterlină a coborât mai întâi sub 1,45 dolari şi apoi sub 1,40 dolari pentru a ajunge la un nivel fără precedent după 1985, până la 1,3229 dolari, ceea ce reprezintă o scădere de peste 10% într-o singură zi. La prânz lira sterlină era cotată la 1,3708 dolari.

În paralel, valorile considerate de refugiu precum yenul japonez şi aurul au crescut iar investitorii s-au precipitat spre pieţele de obligaţiuni. Randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale germane au coborât în teritoriul negativ iar dobânzile pentru împrumuturile pe 10 ani ale Franţei şi Marii Britanii au atins minime istorice.

În faţa acestui seism de proporţii, băncile centrale s-au mobilizat în încercarea de a reduce îngrijorările. Banca Angliei a anunţat că este gata să injecteze 250 de milioane de lire suplimentare pentru a se sigură că există suficiente lichidităţi pentru funcţionarea pieţelor. La rândul său, Banca Centrală Europeană a anunţat că este gata să furnizeze lichidităţi suplimentare în euro şi valută, adăugând că îşi va asuma responsabilităţile care îi revin în materie de stabilitatea preţurilor şi a sectorului financiar din zona euro, scrie Agerpres.

 

11 COMMENTS

    • Sa nu mai murim de grija altora.
      Englezii stiu ce fac, isi urmaresc interesul.
      Parasesc corabia corupta, birocrata si incompetenta a lui Merkel si camarilei ei.
      Nu vor mai da bani la bugetul ue-ului, bani care vor fi storsi de la alte tari ca Romania, pentru ca Germania sa prospere impreuna cu companiile ei corupte: vezi cazul fraudelor de la WV.

  1. I-a electrocutat pe fraieri! Astia toti credeau ca asta cu referendumul e ca la noi, ca o sa-l smechereasca aia sa isi bata joc de papagali! Trebuia sa le bage prag la referendum, sa le dea cu curtea constitutionala erata la ora 4 dimineata, sa le trimita lista cu 11 p-cte ale lui Barroso si daca tot nu se potoleau, sa il trimita pe emisarul american Philip Gordon si cred ca nu se putea sa nu se rezolve si la ei la fel cum s-a solutionat pentru noi referendumul din 2012 de demitere a Chiorului, foarte favorabil pentru toata lumea, pe cale admirabila (amiabila, frectii).

    Cine se astepta ca la englezi referendumul sa nu fie furat, asa cum deja ne obisnuiseram cu tendintele de la Bruxelles pe care le-am vazut la referendum in 2012 si la alegerile prezidentiale de acum o luna din Austria.

    Bulangeala maxima oricum. Sal

  2. Scăderea lirei sterline e o veste bună pentru exporturile britanice în condițiile unei stabilități financiare interne. Pleașcă, aș zice.
    Standard & Poors avertiza zilele trecute că în condițiile ieșirii UK din UiE va declasifica… ei bine? UiE !!!!

  3. Am niste veri in Anglia, si-au luat si copii, tacam complet. Ei muncesc acolo dinainte de a fi intrat Marea Britanie in UE si inainte munceau cu acte false de Belgia. Asa incat, cu frectia cu întorsul in tara va rog frumos, pai se poate?! Pa, pa!

  4. Aflu, pe surse, doua vesti dadatoare de mari sperante:
    1) Premierul britanic a fost chemat de urgenta la Bruxelles, unde i s-a inminat in mina o lista cu zece puncte (cele zece porunci, cum mai este ea cunoscuta) ce trebuie puse, de stejar estrema urgenta, in aplicatie!!
    2) In timpul asta, la Londra s-a infiintat ad-hoc o comisie pentru redactarea unei erate care va invalida acest referendum si oricare altul care nu ese cum trebe!!
    Oricum, nu fusese cvorum, asa ca … sa-ti fie rusine, Victor Ponta!

  5. inceputul sfarsitului.dar nu pentru uk. poate vor pierde scotia.neimportant.in lumea lor scotia este un fel de zona defavorizata gen sudul moldovei la noi.oricum o pierdeau la urmatorul referendum.lira o sa isi revina in cateva zile.in ue germania era locomotiva dar uk era tenderul cu carbuni(bani) din spate.iar in privinta urmatoarelor iesiri nu cred ca urmeaza franta.pariez pe polonezi si unguri(care in cateva luni au referendum pe alta tema dar fac o “mica” modificare).

  6. Brexit-ul agita rau spiritele pe toate planurile, atat intr-o “tabara” cat si in cealalta.
    Poate cu aceasta ocazie cei de la UE se vor uita-n oglida si vor adopta o linie mult mai “pamanteana” mai acelor membri care sunt tari mici si mijlocii intrate in aceasta familie ceva mai tarziu.

  7. Bursa de la Tokyo a căzut cu 8% într-o zi.
    Acțiunile a două grupuri super-influente – Goldman Sachs și JP Morgan – au pățit ceva fără precendent – căderi din două cifre.
    .
    Asta ne arată că e o ceartă majoră între globaliști.
    Doamne ajută!

Leave a Reply