Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi-a exprimat speranţa, marţi, că pe data de 18 noiembrie noul guvern va fi învestit de Parlament şi se poate merge înainte pentru următorii trei ani.

“Am avut o primă discuţie cu colegii din PSD, PNL şi grupul minorităţilor naţionale. Am propus un calendar pentru a ajunge în Parlament, în cazul în care ne vom înţelege. Noi credem că pe 17 – 18 noiembrie se poate da un vot – prima dată audieri în comisii pe 17 noiembrie şi pe 18 vot în Parlament. Am format echipele pentru negocierea guvernului, pe capitole, am format o echipă pentru a discuta cadrul de funcţionare a coaliţiei – acordul politic – şi ne apucăm de discutat fiecare propoziţie, fiecare capitol. Eu sper că pe 18 noiembrie vom avea guvern votat în Parlament şi se poate merge înainte pentru următorii trei ani. (…) Mâine dimineaţă încep discuţiile pe programul de guvernare, pe fiecare capitol separat”, a declarat liderul UDMR, la finalul consultărilor de la Parlament.

El a adăugat că nu s-a stabilit deocamdată care formaţiune va da premierul.

“Acest lucru încă nu a fost stabilit, rămâne în discuţie şi, sigur, în momentul în care noi reuşim să ne înţelegem pe program şi pe acordul politic, se poate ajunge şi la funcţia de prim-ministru. Am început discuţiile pe ministere, eu sunt convins că vom găsi o soluţie care va include atât principiile legate de cifre, de matematică, cât şi principiul politic, pentru că aici vorbim, dincolo de cifre, dincolo de matematică, de ceva mai consistent. Acest lucru înseamnă că vrem să mergem cu un program consistent, inclusiv reforma statului prin revizuirea Constituţiei, altfel, sigur, se poate guverna cu 55 – 56%, când vorbim de o majoritate atât de largă trebuie să ai şi un deziderat foarte ambiţios, dincolo de problemele urgente legate de pandemie, legate de inflaţie, de preţul energiei, legate de investiţii care trebuie să fie în acest moment prioritatea numărul 1”, a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR s-a declarat pentru menţinerea în continuare a cotei unice şi a afirmat că rămâne de văzut care va fi soluţia.

“Cota din 2005 poate să funcţioneze, în continuare, şi eu cred că nu e bine să schimbi permanent sistemul de impozitare, deşi eu sunt pentru cota unică”, a subliniat Kelemen Hunor.

El a amintit că prima opţiune a UDMR a fost “resuscitarea coaliţiei” cu USR. “În momentul în care am rămas singuri cu această idee, nu am mai insistat. Ştiu, e o chestiune importantă consecvenţa, dar când rămâi singur cu ideea ta, la un moment dat te opreşti”, a precizat preşedintele UDMR, scrie Agerpres

Leave a Reply