Cardiologia intervențională este o supraspecializare aflată la granița dintre Cardiologie și Chirurgia cardiovasculară, care folosește imagistica specializată și alte tehnici nechirurgicale pentru investigarea și tratarea pacienților cu boli cardiovasculare, având la bază abordul endovascular arterial sau venos percutanat.

Cardiologia intervențională este o ramură relativ nouă a medicinei, care îmbină cardiologia și chirurgia cardiacă în proceduri minim invazive pentru tratarea afecțiunilor coronariene. Astfel, aceasta constituie o alternativă la metodele de tratament clasice și invazive, precum operațiile chirurgicale complexe.

Bolile cardiovasculare sunt tratate prin proceduri de cateterism cardiac. Cateterismul cardiac presupune măsurarea presiunilor la nivelul cavității inimii, aortei sau arterei pulmonare. Procedura constă în efectuarea a două puncții la nivelul arterei și venei femurale, introducerea în cavitatea vasului sangvin a unui cateter, care este făcut să alunece până în cavitățile inimii pentru a-i explora funcționarea.

Cateterismul cardiac ocupă un rol important în depistarea malformațiilor congenitale de cord. Poate oferi informații precise asupra inimii, arterelor coronare, aortei, precum și asupra oricărui vas din orice parte a corpului; mai poate determina cauzele specifice ale diverselor boli și ajută în stabilirea planului optim de tratament.

Prin intermediul cateterului se pot executa de asemenea și tratamente nechirurgicale precum angioplastie, stentare, implantare de pacemaker, valvuloplastie sau embolizare. Pe lângă metodele de tratament, cardiologia intervențională cuprinde de asemenea și proceduri de diagnostic precis, precum coronarografia sau angiografia, dar și arteriografia.

Angioplastia coronariană cu stent este una dintre cele mai eficiente metode terapeutice utilizate în tratamentul infarctului miocardic. Aceasta constă în deschiderea arterei coronare îngustate cu ajutorul unui balon care se umflă la acest nivel, urmată de montarea unui stent (un tub sub formă de rețea cilindrică, având capacitatea de a menține vasul de sânge deschis).

Avantajele cardiologiei intervenționale

– Intervenția este rapidă;

– Se efectuează sub anestezie locală;

– Disconfortul este minim;

– Durata de recuperare este scurtă;

– Durerea postprocedurală este redusă, astfel pacientul își poate relua activitatea rapid după tratament.

La Spitalul Clinic SANADOR, departamentul de Cardiologie intervențională dispune de două săli echipate modern, cu tehnologii și dispozitive de ultimă generație. Departamentul este alcătuit din:

  • laborator de cateterism cardiac, utilat cu angiograful Siemens Artis Zee, dedicat patologiei cardiace, permițând desfășurarea tratamentului intervențional pentru sindroamele coronariene acute precum angina pectorală și infarctul miocardic acut, în cele mai bune condiții. În Laboratorul de Cateterism Cardiac se desfășoară atât proceduri diagnostice și terapeutice, legate de patologia coronariană și arterială periferică (angioplastii coronariene, angioplastii periferice și hibride), cât și tratamente structurale, precum: TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation); EVAR și TEVAR, proceduri utilizate în patologiile valvulare cardiace.
  • Laborator de electrofiziologie, dotat cu angiograful Philips Azurion 7, echipament modern și performant, ce oferă informații precise asupra cordului și funcției lui, și cu ajutorul căruia se poate efectua o gamă complexă de proceduri de diagnostic și tratament, precum: implantări de stimulatoare; implantări de defibrilatoare cardiace; sisteme de resincronizare; ablații; studii de electrofiziologie.

Află mai mult despre Departamentul de Cardiologie Intervențională SANADOR.

Leave a Reply