De la 1 septembrie, cardul de sănătate este obligatoriu.

“La  un an de la demararea distribuirii cardului de sănătate, utilizarea cardului naţional de sănătate devine obligatorie pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani, pentru care a fost emis acest card. Dacă după data de 1 mai asiguraţii al căror card a fost emis au avut acces la servicii medicale cu sau fără a-l utiliza, începând cu data de 1 septembrie toţi asiguraţii care au intrat în posesia cardurilor sau ale căror carduri se află la casele de asigurări vor avea acces la servicii medicale programate, decontate în sistem doar în baza cardului de sănătate. Începând cu această dată, asiguraţii care nu au card emis vor beneficia de servicii medicale din pachetul de bază, în sistemul public de sănătate. Furnizorul de servicii medicale va verifica pe aplicaţia de pe site-ul CNAS calitatea de asigurat şi dacă pacientul are card emis. Pentru a beneficia de servicii medicale, aceste persoane nu au nevoie de adeverinţa de asigurat eliberată de casa de asigurări. Aceste servicii vor fi validate şi decontate în vechiul sistem”, a precizat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Dacă pacientul nu este asigurat sau are card emis dar nu îl prezintă la furnizor, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenţă. Pentru servicii medicale programate, asiguratul va trebui să solicite eliberarea cardului de sănătate de la casa de asigurări în evidenţa căreia se află.

“Este important ca asiguraţii care nu au card emis să ştie că pot accesa servicii medicale după data de 1 septembrie ca şi până acum. În sistem, card emis înseamnă card care a ajuns la asigurat sau, în cazul în care nu i-a putut fi înmânat personal de către poştaş, a fost predat la casa de asigurări de unde  posesorul trebuie să îl solicite. Am creat baza legală pentru ca acest lucru să fie posibil, astfel încât accesul asiguraţilor în sistem să nu fie îngrădit”, a mai spus preşedintele CNAS.

7 COMMENTS

 1. :))) să vedem ce o să faceţi cînd nu vor mai avea bani oamenii! De unde cum şi cînd vor mai fi utile aceste bucăţi de plastic prin care ..nu mai zic că sînt destule motivaţii

 2. Toata lumea spune ca udrea a facut bani doar din afaceri CU statul. Dar, inainte de aceasta, eu cred ca duduia a facut bani DIN stat…

 3. Pînă aseară erau mici probleme cu live pe site, dar aseară emisiunea lui Gîdea a fost groaznic faultată încît erau diferenţe între imagine şi analiză cam de 2-3 minute, la Mircea a fost perfectă emisia. Am impresia că emisiunile care dezvăluie ”furăciunile şi hoţiile” sînt întenţionat transmise tărăgănat pentru a nu se putea informa telespectatorul şi e grav. De aceea susţin că politicienii să-şi plătească apariţiile pe micile ecrane şi nu numai. Nu ştiu a cui e intenţia de a distruge emisia emisiilor A3 tv a lui Gîdea dar e cert că pe site a fost varză aseară. Oricum am reuşit să fac legătura dintre emisiune şi realittea văzută pe teren anul ăsta. Încă mai aveţi destule hangare şi mastodonuri=zidurile plîngăcioşilor hoţi să descoperiţi!

 4. Hă hă hăăăăă!
  *Supărare mare la Hotelul Best Western Bucovina, din Gura Humorului. O delegaţie uriaşă, de 300 de persoane din noul PNL. ”Au făcut o mizerie de nedescris în camere, prosoape aruncate pe jos, multe sticle de alcool. Au venit băuţi pe la 3.30 noaptea şi au vrut să mai bea. Dacă au văzut că sunt serviţi la pahar, au intrat peste barman şi au luat sticlele”.*Directorul hotelului, Romică Tămaş, nu a mai rezistat şi a scris pe contul PNL Suceava un mesaj dur. http://www.stiripesurse.ro/acuza-ii-grave-la-adresa-parlamentarilor-pnl-au-devastat_965708.html :))))))))

 5. Cum se spune de azi, ai card ai parte ?
  O sa ajungem la balamuc cu atatea carduri.
  Luam tot felul de idei din vest si de peste ocean si schimb nu le luam pe cele mai bune si comode pentru cetateni, cunoscatorii stiu la ce ma refer respectiv cartea de identitate (care nu e ditai cartonul ca la noi) tine loc si de alte multe documente.

 6. Cardus asta a aparut sa nu mai fure si doctorii, ca ne le mai ajunge politicienilor. Marele dragnea are o casa cat a lui videanu

Leave a Reply