O analiza interesanta a celor de la zf.ro 

În cei 10 ani de la aderarea la UE, PIB-ul României a crescut cu 63%. PIB-ul per capita raportat la puterea de cumpărare a crescut de la 41% faţă de media UE la 57%.

În aceeaşi vreme, 1,5 milioane de români au părăsit ţara, punând companiile într-o situaţie nemaiîntâlnită, şi anume să plângă după forţă de muncă.

O creştere nominală de PIB de peste 60 mld. euro, de la 98 mld. euro în 2006 la 160 de miliarde de euro în 2015 (plus 63%).

pib-ueUn sold pozitiv în relaţia financiară cu UE de 26,5 mld. euro (39,9 mld. euro bani primiţi de la UE minus o contribuţie de 13,4 mld. euro), de la aderare până acum.

O scădere a inflaţiei de la 6,5% în 2006 spre 1-2% acum (excluzând aici efectul reducerilor de TVA, care în 2015 şi 2016 au condus la deflaţie).

O dobândă la care statul se împrumută de la aproximatv 10% în 2006 la 3% acum.

În jur de 1,5 milioane de oameni plecaţi în ultimii zece ani din ţară, cel puţin oficial, în schimbul dublării in­ves­tiţiilor străine directe, de la 34 mld. euro la 1 ianuarie 2007 la 64 de miliarde de euro la 31 decembrie 2015.

PS : Un singur detaliu am de adus in plus fata de analiza zf.ro : Romania are salarii si pensii pe locul 27 din 28 in UE. De aici decurg multe din consecintele puterii economice a tarii noastre

12 COMMENTS

 1. Suntem săraci , suntem bolnavi , suntem mânioși ! România și-a pierdut suveranitatea iar asta e cel mai impotrant lucru decât orice alt fals câștig

 2. si as spune si ca are absortie zero de fonduri europene (adica da anual bani catre UE care nu se mai intorc, recte ii pierde)
  si probabil ca si FPL (furtul pe cap de locuitor) a crescut in consecinta!

 3. Dar sărăcia şi mizeria au ajuns la cote alarmante!
  Pentru ce?
  Doar că suntem de ani de zile în genunchi pentru aderarea la UE?
  Absolut tot ce se importă este de cea mai proastă calitate, echivalentul deşeurilor dar vândute la preţuri ca cea mai bună calitate, la majoritatea preţurile sunt mai mari ca în Elveţia unde calitatea este principalul criteriu pentru stabilirea preţurilor şi este calitatea reală! La noi cumperi şi multe…de aruncat direct în container!
  Tot fără drepturi reale şi enorm de multe impuneri prin politicienii învăţaţi cu lăcomia şi minciunile manipulatorii!

  • Am ajuns să mâncăm parizer stricat cu 2 lei și pâine otrăvită sau cu șobolani.Carnea , de la marele cutremur , oțetată și redistribuită.Aș vrea să fiu câine ! Ei o duc mult mai bine ca noi

   • da nu trebuie sa fi ajuns in ziua de azi ca sa-ti dai seama ce mananci. pai uite: orice sorici in magazin costa minimum 30ron/kg. Acum gandeste-te ce pun astia in TOATE salamurile/etc de ajunge kilogramul de salam mai ieftin (in majoritate) decat un kil de sorici :))

 4. “Romania are salarii si pensii pe locul 27 din 28 in UE”.
  Da, si PIB per capita (adica productivitatea angajatilor) pe acelasi loc, deci consecinta cu privire la nivelul salarilor si pensilor e cat se poate de normala.
  Si e destul de greu sa creasca in viitorul apropiat in mod substantial. Sa nu uitam ca raportul bugetari/angajati privati si pensionari/angajati e unul dezastruos in Romania. Nu, nu e vorba de ura aici, e matematica elementare.
  Si cu toate astea e si o veste buna, la nivel de trai s-ar putea sa fi intrecut Croatia anul asta, nu mai suntem pe 27 din 28 ci pe 26. ma refer la PIB per capita ajustat la puterea de cumparare (GDP/capita PPP)

 5. sa consideri un castig furtul patronat de ue,si infaptuit de vandutii neamului,este o dovada ptr mine ca nu se putea realiza acest lucru daca nu erau oameni ai sistemului ca dvs, care sa-l sustina,clamandu-si moralitatea si patriotismul! in final nu sunteti decat un fals,care se dovedeste a fi un vanzator de tara. macar cu rusii stim ce ne asteapta. cu ue si americanii,si slugile lor ne asteapta acelasi lucru,asa cum o dovediti chiar dvs!

 6. PIB crescut, dobanzi scazute la imprumuturile de pe pietele externe, etc., dar concluzia din PS este naucitoare. Explicatii au dat economisti de vaza, realisti nu hahalere : 60% din PIB merge la capital si doar 4o% la piata muncii, taman invers fata de tarile dezvoltate.
  Sa fie oare vreo legatura intre accederea in fruntea statului a unui Iohannis, Ciolos si corul scarbos din PNL ?! Cu siguranta da. Sunt slujitorii marii finante mondiale si ai multinationalelor. Romanul cu probleme lui reale de zi cu zi, nu exista in discursul acestora.
  Cum se va vota pe 11 dec., va fi capital pentru urmatorii ani. Romania este sub asediu, iar multi compatrioti de-ai nostri cu capul in nori se comporta ca pelicanii.

 7. si as spune ca a castigat cam 2 miliarde pe an, bani trimisi in tara de cei plecati in UE. noroc ca astia au intrat direct in buzunarele populatiei, ca altfel ii vedeam si pe astia prin contul unuia care sta cu burtocul la soare dupa ce DNA il lasa cu banii

 8. Din pacate in nivelul de trai nu se simte nimic si sincer nici in cel economic, iar investitiile mari au lipsit cu desavarsire. Am ajuns o mare piata de desfacere a golanilor astia care ne-au amagit si ne ingradesc cu tot felul de directive. Exportul UE de tehnologie si bunastare intarzie, e departe.

Leave a Reply