Echipa de campanie a lui Donald Trump a avut contacte repetate cu înalți responsabili ai serviciilor de informații ruse înainte de alegerea sa la Casa Albă, potrivit ediției de marți a cotidianului american New York Times (NYT), citat de France Presse și Reuters.

Citând “patru înalți responsabili americani”, aflați încă în post sau nu, după caz, ediția electronică a NYT afirmă că discuții telefonice înregistrate și registre de conversații telefonice arată contacte repetate cu serviciile de informați rusești.

“Anchetatori și servicii de informații americane au interceptat aceste comunicații aproape în același timp în care descopereau probe ale tentativelor rusești de a perturba alegerile prezidențiale americane prin piratarea serverelor Comitetului național al Partidului Democrat”, precizează New York Times.

Natura acestor presupuse apeluri nu a fost dezvăluită.

Singurul membru al echipei de campanie a viitorului președinte Trump menționat de NYT este Paul Manafort, fost președinte al campaniei miliardarului republican și ex-consultant politic în Rusia și în Ucraina.

“Este absurd”, a reacționat acesta, potrivit cotidianului newyorkez: “Eu nu am vorbit niciodată în cunoștință de cauză cu membri ai serviciilor de informații rusești și nu am fost implicat niciodată în ceva cu guvernul rus sau cu administrația lui Putin, ori în vreun dosar care să fie în prezent obiect al unei anchete”.

“Nu este ca și cum acești oameni ar purta insigne care afirmă: ‘Eu sunt un agent al serviciilor secrete ruse'”, a ironizat el ziarul.

Potrivit NYT, serviciile de informații americane anchetează cu scopul de a stabili “dacă echipa de campanie a lui Trump era în înțelegere cu rușii în cadrul acestui pirataj sau al altor tentative de a influența cursul alegerilor”.

Înalți responsabili intervievați de NYT nu au constatat până acum elemente care să sugereze o astfel de cooperare. Cu toate acestea, interceptările au alarmat serviciile de informații și organele juridice din cauza numărului ridicat de contacte care surveneau în timp ce Trump vorbea cu entuziasm despre președintele Vladimir Putin. Conținutul acestora diferea de cel al convorbirilor lui Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională a lui Trump, interceptate anul trecut, cu ambasadorul rus în SUA, Serghei Kisliak, afirmă NYT.

În cadrul acestora, cei doi au discutat despre sancțiunile pe care administrația Obama le-a impus Rusiei în decembrie. Flynn a indus în eroare Casa Albă cu privire la aceste apeluri și a fost invitat luni seara să demisioneze.


Republicanul Roy Blunt, un membru de seamă al Comisiei de Informaţii din Senatul Statelor Unite, a lansat un apel marţi seara pentru deschiderea unei investigaţii ”exhaustive” cu privire la presupusele relaţii dintre preşedintele Donald Trump şi Rusia şi a cerut audierea imediată a fostului consilier pentru securitate naţională, Michael Flynn, transmite CNN.

”Cred că toată lumea are nevoie de această investigaţie. Comisia de Informaţii a Senatului a primit responsabilitatea principală pentru a investiga această problemă şi eu cred că ar trebui să facem o anchetă exhaustivă, pentru ca la finalul acestui proces nimeni să nu se întrebe dacă a existat vreo piatră neridicată…”, a declarat republicanul Blunt.

Cheltuielile de apărare și lupta împotriva terorismului sunt de așteptat să domine o reuniune de două zile a miniștrilor apărării din NATO începând de miercuri, care va fi prima întâlnire la care participă echipa noii administrații americane condusă de secretarul apărării James Mattis, relatează agenția DPA preluata de Agerpres.

Toată atenția va fi îndreptată spre James Mattis în timp ce aliații din NATO așteaptă asigurări cu privire la angajamentul SUA față de Alianța Nord-Atlantică, după ce președintele american Donald Trump a numit organizația “învechită” și a amenințat că va retrage sprijinul Statelor Unite dacă membrii ei nu își sporesc cheltuielile de apărare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că este “încrezător” că reuniunea va reconfirma “importanța legăturii transatlantice” și a cerut țărilor membre să liniștească SUA în legătură cu eforturile lor de creștere a cheltuielilor de apărare.

Trump a criticat în mod repetat statele membre NATO că nu reușesc să îndeplinească obiectivul alocării a 2% din PIB pentru apărare și a cerut o distribuire echitabilă a sarcinilor.

Potrivit NATO, doar patru țări — Grecia, Marea Britanie, Estonia și Polonia — au îndeplinit obiectivul de 2% în afară de SUA, care poartă cea mai mare povară financiară în alianță.

Reuniunea este de asemenea de așteptat să intensifice implicarea NATO în lupta împotriva terorismului, în special contra grupării extremiste Statul Islamic.

SUA și țările din sudul Europei au pledat pentru o mai mare implicare în lupta împotriva terorismului, după ce NATO a fost doar marginal implicată în lupta împotriva grupării Statul Islamic.

Se așteaptă de asemenea ca miniștrii apărării să decidă stabilirea unui centru de coordonare în orașul italian Napoli unde vor fi analizate informații din țări precum Libia, Siria sau Irak.


Un oficial american a declarat marţi seară că un avion militar rus s-a apropiat ”într-un mod periculos” de un distrugător al Marinei Statelor Unite din Marea Neagră. Potrivit primelor informaţii, acest incident catalogat drept ”neprofesionist şi periculos” a avut loc în ziua de 10 februarie, transmite Reuters.

Căpitanul Danny Hernandez, purtător de cuvânt la Comandamentul SUA din Europa (EUCO, a explicat că au existat trei incidente separate în care un avion rus s-a apropiat de distrugătorul USS Porter.

În primele două cazuri este vorba de un avion Suhoi Su-22, iar în al treilea caz o aeronavă Iliuşin II-38 s-a apropiat de distrugătorul din Marea Neagră.

”USS Porter a trimis mesaje spre gtoate aeronavele, dar nu a primit niciun răspuns. Asemenea incidente sunt îngrijorătoate pentru că pot duce la accidente sau erori”, a precizat Hernandez.


Moscova a instalat o rachetă de croazieră într-o aparentă încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a declarat un oficial de rang înalt din cadrul armatei pentru CNN.

Instalarea rachetei de croazieră cu lansare la sol pare să reprezinte o încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) din anul 1987, a declarat oficialul.

Informaţia a fost iniţial publicată de cotidianul The New York Times.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a atras atenţia cu privire la încălcările tratatului de către Rusia

“Federaţia Rusă încalcă în continuare obligaţiile prevăzute în Tratatul INF de a nu poseda, produce sau efectua zboruri de test pentru rachete de croazieră cu lansare la sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, sau să posede sau să producă lansatoare pentru astfel de rachete”, a spus purtătorul de cuvânt Mark Toner..

“Ne-am exprimat foarte clar îngrijorările vizazi de această încălcare a tratatului de către Rusia, de riscul pe care îl reprezintă această manevră la adresa securităţii europene şi asiatice precum şi interesul nostru ca Rusia să repecte din nou tratatul”, a adăugat Toner.

Administraţia Obma a încercat să determine Rusia să remedieze această încălcare a tratatului în timp ce racheta era încă în faza de test, în anul 2014. În schimb, Rusia a desfăşurat o întreagă unitate operaţională, scrie The New York Times citat de Mediafax.

12 COMMENTS

 1. Asta se lasă să se înţeleagă dar ei sunt mână pe mână în orice. Vor doar să se împartă lumea în ‘cu est’ sau ‘cu vest’ să poată acţiona invers dar împreună încât omenirea să se trezească întrun haos.

  • Rusii, ciuma rosie…
   NY Times? Cumva acelasi ziar care spunea ca in Romania e lovitura de stat in 2012?
   Si cine sunt cei patru responsabili americani? Gordon, Victoria, Hans si Gitenstein?

   Mai putem sa credem in presa occidentala? NU evident.
   Nu-mi place Trump dar am vazut atatea minciuni ca pana nu aud inregistrarea lui Trump vorbind cu rusii nu cred. Stiu…au stenograme…
   ———————————–
   Deci povesti…..povesti…si sorosisme

 2. Întrebarea care mă frământă este cât de adânc este infiltrată Rusia în mentalitatea lui Dragnea, Grindeanu, Olguței etc.

 3. pe media democratii stau mult mai bine decat conservatorii , au The New York Times , the Washington Post , San Francisco Chronicle , CBS , ABC , NBC , CNN , Newsweek … o puzderie .oricum , treaba pare incurcata rau , mai ales la nivel de NATO . interesant e ca tari ca germania sau franta , olanda sau italia , nu respecta conditiile financiare ale NATO . cred ca e mult prea exagerata povestea asta cu rRusia care isi face de cap in SUA , e binecunoscuta vanatoarea de vrajitoare demarata de McCarthy si intinsa pe aproape 20 de ani , cu rezultate detestabile si chiar puse la zid de Curtea Suprema .

 4. Domnule Tudor, poate va mai amintiti: acum citva timp scriam pe acest blog ca daca americanii vor continua politica de a stringe Rusia in chingi, vor sfirsi prin a reusi sa arunce Rusia in bratele Chinei, caz in care SUA s-ar trezi intr-o situatie cel putin incomoda. Cu aroganta dvs, specifica (si fara acoperire), m-ati trimis la niste lecturi suplimentare.
  Dar ce sa vezi? Viata mi-a dat dreptate!
  S-a gasit un baiat, pe nume Donald Trump, un tip openmind, care a respins indoctrinarea ultimilor zeci de ani, indoctrinare si fixism din care mme Clinton n-a fost in stare sa se extraga, iar viata i-a dat un bobirnac, asa cum face intotdeauna!
  Iesiti din sabloane, domnule! Aia cu “rusii e de porc” e perimata, sinteti ca soldatul ala japonez din jungla, care habar n-avea ca razboiul se terminase de 20 de ani!

   • Din pacate pentru noi Romanii ,avem printre semenii nostri ,specimene care pentru “30 de arginti “isi vand si mama si casa parinteasca doar sa huzureasca fara sa munceasca, e genetic cred, pina nu avem o legislatie care sa se aplice pentru toti la fel ,suntem pierduti

 5. Nu este in romana dar foarte multi vor intelege:

  What is Russia’s number 1 export? Fossil fuels (Oil and Coal)
  Who is Trump’s Secretary of State? Rex Tillerson
  Where did Tillerson come from? Exxon Mobile
  Who gave Tillerson a partnership award? Vladimir Putin
  Who secretly spent billions for a 20% share in Russia’s largest oil company and is hiding their identity in a Caman Islands? Could it be Exxon Mobile??
  Who governs the Caman islands? Britain
  Who was one of the first foreign officials Trump met with? Uber conservative British prime minister Theresa May
  To whom has Trump pledged unwavering support? Japan
  Who is the largest importer of fossil fuels outside of china? Japan
  Where does Japan rely for fossil fuels? The Middle East
  Who is Trump at war with? The Middle East.
  Who would generate billions from selling fossil fuels to Japan? Exxon mobile
  Who wanted to sell oil to Taiwan? Donald Trump
  Who slapped him in the face for trying to develop business relations with Taiwan? China
  Who has Trump trashed throughout his campaign? China
  Why has he trashed China? Because they get oil from Saudi Arabia and don’t pay Russia enough for oil.
  Who is deregulating the fossil fuel industry? Donald Trump
  Who allowed the Dakota pipeline to proceed? Donald Trump.
  Who secretly promised to relieve Obama’s sanctions against Russia? Mike Flynn
  Who wants Flynn’s fall to be a “trust” issue? Donald Trump
  Why does trump want this to be a “trust” issue? Because a legal issue means an investigation which may reveal secret oil deals in place with Russia
  What does this add up to?
  Donald Trump and Rex Tillerson, representing Exxon Mobile, have a fossil fuel deal in place worth billions in personal kickbacks and currently there are business deals led by Trump and Tillerson being negotiated to sell Russia’s oil in the US, Japan, and Europe.
  Who owns this president? Exxon mobile

Leave a Reply