Fracturile care apar la persoanele în vârstă pot avea urmări grave, pentru că afectează grav calitatea vieții și autonomia vârstnicului. De multe ori, pacienții devin nedeplasabili, în scaun cu rotile sau imobilizați la pat. Odată cu trecerea timpului, osul devine tot mai sărac în minerale, ceea ce înseamnă că se va fractura mai ușor, la șocuri mici, care în mod normal nu ar produce fracturi. Fractura de șold este cea mai periculoasă și una dintre cele mai frecvente complicații cu care se prezintă vârstnicii la medicul ortoped.

Riscul de fracturi crește odată cu înaintarea în vârstă, din cauza unei afecțiuni care se instalează treptat, silențios și care este descoperită deseori abia în stadiile foarte avansate – osteoporoza. Osul sănătos are un țesut dens, care este remodelat toată viața, fiind resorbit și refăcut în permanență. Osteoporoza apare atunci când se produce un dezechilibru, când se pierde mai mult țesut osos decât se poate produce, când osul se demineralizează.

Uneori, osteoporoza poate provoca dureri de spate sau articulare, dar de cele mai multe ori este descoperită abia în urma unei fracturi. De aceea, controlul medical periodic și investigațiile specifice sunt necesare pentru identificarea primelor semne de pierdere a masei osoase, astfel încât tratamentul să înceapă cât mai repede și să nu apară complicații.

Cea mai eficientă și sigură metodă pentru evaluarea riscului de fractură și pentru măsurarea densității osoase este osteodensitometria sau scanarea DXA. Aceasta tehnică imagistică folosește un regim foarte slab de raze X pentru a măsura conținutul mineral al oaselor în anumite zone ale scheletului (coloana lombară, colul femural, șold, antebraț), în funcție de vârsta și sexul pacientului.

Riscul de osteoporoză este mai mare la femeile aflate la menopauză, în special la cele sedentare, care fumează, consumă alcool și au o alimentație săracă în calciu și vitamina D. De aceea, examinarea DXA este indicată ca test de screening pentru toate femeile trecute de 65 de ani și pentru bărbații cu vârsta peste 70 de ani, chiar în absența factorilor de risc. Analiza este indicată însă și la femeile aflate la menopauză și la bărbații cu vârsta peste 50 de ani care au factori de risc – au suferit o fractură sau au fost diagnosticați cu boli asociate cu demineralizarea oaselor, cum ar fi poliartrita reumatoidă. P

Investigația DXA nu este invazivă și nu presupune disconfort, iar doza de radiații folosită este foarte mică. Pacientul stă întins pe o masă specială, iar aparatul calculează densitatea osoasă la nivelul coloanei lombare, al colului femural și al antebrațului. Rezultatul este eliberat imediat după efectuarea testului, astfel încât medicul poate oferi un diagnostic rapid și clar, încă din stadiile incipiente ale bolii, și poate să prescrie tratamentul adecvat. La SANADOR, pacienții pot beneficia de analize DXA cu echipamente performante, de ultimă generație.

Leave a Reply