Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că imunitatea dată de vaccinul anti-COVID poate dura şi peste un an, conform estimărilor şi datelor existente în acest moment, iar anticorpii încep să apară la 14 zile de la administrarea primei doze de ser, în cazul vaccinului bazat pe tehnologia ARN mesager, dar beneficiile ”nu sunt masive” după doar o doză.

Avem date deja la circa şase luni (…) ceea ce ne estimează probabil o durată de peste un an al răspunsului imun, posibil şi mai mult. Sunt date care vor veni, sunt în dinamică, această durată de peste un an este doar o estimare, trebuie să subliniez acest lucu, urmează să fie consolidat de date”, a declarat Valeriu Gheorghiţă sâmbătă seară, la Antena 3.

Medicul a precizat că anticorpii încep să apară la aproximativ 14 zile de la prima doză în cazul vaccinului produs pe Pfizer şi Moderna şi la trei săptămâni în cazul serului livrat de AstraZeneca, însă beneficiile „nu sunt masive” după doar o doză.

1 COMMENT

  1. E bine ca anticorpii specifici se gasesc inca in organism dupa vaccinare.Dar importanti nu sunt anticorpii ci ca limfocitele cu memorie sa sintetizeze acest tip de anticorpi la o infectare/ noua infectare.Si asta se va vedea peste ani.

Leave a Reply