Cel mai important simbol al comunismului ceausist, Casa Poporului, a facut obiectul unei evaluari din partea Guvernului. Se spunea, atunci cind a fost construita in anii’80, ca a costat un miliard de dolari, bani taiati personal de Ceausescu de la energie, caldura si alte elemente minimale de confort in spatial urban. Si ca in acel santier absolut inutil si pacatos au murit cateva sute de oameni. Cat valoreaza acum hardughia ceausista?

=================================

Casa Poporului și terenul aflat sub cea mai grea cladire din lume sunt evaluate la 9,3 miliarde de lei, aproximativ 2,1 miliarde Euro.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a făcut anunțul privind reevaluarea acestui imobil.

În şedinţa de guvern de azi a fost dezbătută o hotărâre referitoare la “actualizarea” valorii de inventar a Palatului Parlamentului, aflat în proprietatea Camerei Deputaţilor.

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, terenul pe care se află Palatul Parlamentului, în suprafaţă de 31 de hectare, valorează 4,05 miliarde de lei. Clădirea, care are o suprafaţă desfăşurată de 219.744 mp, a fost evaluată la 5,26 miliarde.

Valoarea de peste 2 miliarde de euro transformă Casa Poporului în cea mai scumpă proprietate din Romania. Pentru această clădire, Camera Deputaților va trebui să plătească impozit către primăria de sector de care aparţine, respectiv Sectorul 5.

În februarie 2016, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că a început procesul de înscriere cadastrală a clădirii şi că familia arhitectei Anca Petrescu deţine drepturile de imagine asupra clădirii.

13 COMMENTS

 1. Este, intr-adevar, o cladire destul de inutila. Trebuie sa ne gandim ca este considerata una dintre cele mai mari cladiri in care se desfasoara activitati politice. Este o dovada clara ca dimensiunea ei nu ajuta deloc la o mai buna guvernare. Cu acesti bani s-ar fi putut realiza ceva care chiar ar conta. Imi pare doar a fi un moft pe care nu ni l-am fi permis.

 2. E cam mare, nu arata rau. O daramau hotii pana acum daca era mai mica. De la revolutie incoace doar s a daramat, din cauza marimii n au ce i face acestei constructii

 3. Ma tem ca smunciti sunt altii…..Am ajuns sa ne batem joc acum si de arhitectii valorosi pe care Romania i-a avut….Cate mizerie poate sa adune tara aceasta, cum de gunoaiele sunt primele care ies la suprafata. Numai pentru ca s-a realizat in alt regim politic trebuie sa-l balacarim? Iar raspunsul ironic a d-lui Tudor ii arata caracterul…..

 4. Daca aceasta cladire ar fi fost oriunde in alta parte de lume, oamenii de-acolo s-ar fi mandrit cu ea…Dar asa…ramane “casa lui Ceausescu” etc.,etc. Am muncit acolo timp de un an , zece ore pe zi, in conditii foarte grele. . Nu m-am intors niciodata sa o vizitez, nici macar cand a fost intrarea gratuita… Au fost si decese, intr-adevar…Dar nu imi aduc aminte cu ura de anul acela…Ar insemna sa-i urasc pe cei care au muncit si au murit acolo si sa-mi bat joc de ei si de munca lor..Ei toti, nu au avut “nici o treaba” cu Ceausescu sau cu comunismul.
  Iata, asta au fost in stare sa faca: o cladire… Bine ca nu e si asta deja murdarita cu tubul de vopsea, distrusa, falimentata, data la fier vechi sau vanduta pe nimic unora de pe-afara, conform “retetei” aplicate peste tot in tara asta…

  • Daca niste “destepti” au considerat ca in tara asta sunt numai hardughii sau “mastodontzi” ceausisti si s-au pus sa le distruga,acum stam sau muncim pe doi lei si ne uitam la poze…occidentale.O simtim ca suntem europeni,ce dreaq.

 5. … cel mai mare mall din lume cu cea mai mare zona destinata petrecerii timpului liber.Si asa ocupantii ei isi petrec timpul degeaba acolo, sau nu?

 6. “Camera Deputatilor plateste impozit…” ?
  Adica cine plateste impozit? Ei, deputatii?
  Nu, Camera plateste impozit din banii alocati ei de la buget, adica din banii luati de la noi. Adica noi platim impozit!

 7. simbol, nesimbol, casa poprului a fost facuta pe banii si cu munca tuturor. acum ce sa facem? sa o daramam? sa o transformam in bordel cum vroia un dement ? cam ce dorim? vad ca unora le pute tot. cand vin strainii in bucuresti ce vor sa vada? si apropo de decedata, cum niste nesimtiti vor sa-si insuseasca ceea ce s-a facut pe banii intregului popor? cumva casa poporuluis-a facut pe banii familiei petrescu? daca se pleaca de la ideea ca a fost arhitecta acestei cladieri ( apropo aexistat un colectiv de arhitecti si ceea ce e si mai tare pana si familia ceusescu a influentat felul in care arata cladirea adica mai pe romaneste ar trebui ca si urmasii ciuruitilor sa ceara drepturi de imagine asupra casei poporului) atunci pentru toate cladirile din tara asta ar trebui sa fie platite drepturile de imagine urmasilor acestora. dementa totala si doar in romania se poate intampla asa ceva! cumva in sua drepturile de imagine pentru pentagon se platesc urmasilor arhiectului? sau pentru casa alba ? sau pentru cladirea congresului? cumva la paris imaginea turnului eiffel e dreptul exclusiv al urmasilor arhitectului? sa luam pe rand orice tara civilizata din lume si sa vedem unde se petrece dementa asta . in rest vad ca mai exista unii care nu inteleg ca aceasta cladire apartine statului roman chiar daca nu le convine lucrul asta. probabil sunt din cei care au vorbit cu dumnezeu si prefera cladirile mici si lemnul dar stau prin vile grandioase asa cum sunt esca, banica etc. “smerenia” e buna da, dar numai pentru catei, noi dulaii nu face parte din gasca asta dar o clamam peste tot si ne vedem linistit de umflarea buzunarelor.

Leave a Reply