Profesorul Dumitru Chisalita, Presedinte Asociatia Energia Inteligenta, raspunde unei intrebari puse de milioane de romani :

Cât vom plăti pe gaze de la 1 aprilie 2022?

În spațiul public a apărut ieri, ”pe surse” că de la 1 aprilie 2022 nu se va mai aplica nici un fel de măsuri pentru consumatorii de gaze până în noiembrie 2022, deoarce ”oricum vine vara”. Dincolo de modul în care s-a șters cu buretele peste inițiativele și măsurile propuse de către diverse entități în cadrul Comitetului Interministerial pentru Energie de la Guvernul României, care nici măcar nu au fost discutate, apare evidentă sintagma ”ciocu mic, noi suntem la putere”.

În primul rând trebuie să vedem că urmare a acestor informații ”pe surse” de la Ministerul Energiei, de ieri până astăzi prețul celei mai bune oferte de pe comparatorul ANRE  a crescut cu 19%, astfel astăzi cel mai mic preț în piață este 747 lei/MWh (TVA inclus). De precizat că cel mai mare preț ofertat în piață pe comparatorul ANRE este de 2184 lei/MWh (TVA inclus).

Vă propun o analiză scurtă privind care va fi valoarea facturilor din această vară pentru un consumator casnic, care anul trecut până în noiembrie 2021 a achitat 136,85 lei/MWh (TVA inclus), iar de la 1 aprilie 2022 urmează să achite cel mai mic preț din piață 747 lei/MWh (TVA inclus) (De precizat că există clienți casnici care începând cu data de 1 ianuarie 2022 au un preț la gaze de peste 1000 lei/MWh și care în momentul de față achită doat 310 lei/MWh urmare a plafonării, dar de la 1 aprilie 2022 vor achita prețul din contract, adică 1000 lei/MWh).

Să facem această analiză și pentru o fabrică de pâine considerând o producție similară cu cea din anul 2021. Anul trecut până în luna septembrie 2021 a achitat un preț de 127,33 lei/MWh (TVA inclus), din luna octombrie a achitat 440,3 lei/MWh (TVA inclus), iar în prezent are deja un preț de 1043,78 lei/MWh (TVA inclus), care de la 1 aprilie 2022 nu va mai fi plafonat.

Ne aflăm într-o situație de criză energetică, aprofundată de situația conflictului din Rusia, ne propunem să eficientizăm consumul de gaze, dar nu să închidem definitiv această țară.

România are soluții pentru a trece această criză, dar acestea trebuie să fie și aplicate: Planul de Măsuri de Urgență Energetică.

 

Leave a Reply