Intenţia autorităţilor ruse, supervizata de Vladimir Putin, de a confisca activele companiilor care s-au retras Rusia, ca represalii din partea ţărilor occidentale după invadarea de către Moscova a Ucrainei, va submina încrederea investitorilor zeci de ani de acum încolo şi va întoarce înapoi Rusia în zilele catastrofale ale revoluţiei bolşevice din 1917, a avertizat magnatul oţelului Vladimir Potanin, citat vineri de Reuters.

Potanin, acţionarul majoritar al grupului Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de nichel rafinat şi paladiu, a spus că Rusia ar trebui să răspundă cu pragmatism excluderii sale din sectoare întregi ale economiei globale.

“Nu ar trebui să încercăm ‘să trântim uşa în nas’, ci să depunem eforturi pentru a păstra poziţia economică a Rusiei pe acele pieţe pe care le-am cultivat atât de mult”, a declarat Potanin, preşedintele Norilsk Nickel (Nornickel), în vârstă de 61 de ani, într-un mesaj pe Telegram.

Confiscarea activelor companiilor care au părăsit Rusia în contextul sancţiunilor occidentale ar face indezirabilă ţara pentru decenii întregi, avertizează el.

“Ne-ar duce înapoi cu 100 de ani până în 1917, iar consecinţele – o lipsă globală de încredere în Rusia din partea investitorilor – le-am simţi timp de mai multe decenii”, a spus Potanin.

Vladimir Potanin, aflat în mod regulat în fruntea listei celor mai bogaţi oameni din Rusia, conform clasamentului Forbes, este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, cu care juca în special hochei pe gheaţă.

Nornickel nu este doar cel mai mare producător mondial de paladiu şi nichel de calitate superioară din lume, ci şi un producător major de platină şi cupru. De asemenea, produce cobalt, rodiu, argint, aur, iridiu, ruteniu, seleniu, telur şi sulf.

Premierul rus Mihail Mişustin i-a raportat joi preşedintelui Vladimir Putin că Rusia a propus punerea sub administrare externă a companiilor care au părăsit ţara. Putin a fost de acord.

Mecanismele exacte ale acestei proceduri nu sunt clare, deşi în cadrul elitei ruse are loc o dezbatere acerbă despre cât de severă ar trebui să fie reacţia Rusiei la sancţiunile occidentale.

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, după ce Occidentul a impus sancţiuni severe aproape asupra întregului sistem financiar şi comercial al Rusiei ca urmarea invaziei ruse în Ucraina din 24 februarie.

Putin a declarat că “operaţiunea militară specială” din Ucraina este esenţială pentru a asigura securitatea Rusiei, după ce SUA au extins NATO până aproape de frontierele Rusiei şi i-a susţinut pe liderii prooccidentali de la Kiev. In fapt, Putin se teme ca democratia si libertatea sa nu ajunga si in Rusia, pentru ca asta ar insemna eliminarea lui de la putere si condamnarea sa pentru multiple crime.

Ucraina afirmă că se bate pentru existenţa sa ca stat, în timp ce SUA şi aliaţii lor europeni şi asiatici au condamnat invazia rusă. China a lansat un apel la calm, scrie Agerpres

Leave a Reply