Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, joi seara, la Antena 3, că a trimis o îndrumare la Parchetul General pentru ca procurorii să fie mai atenți la eventuale infracțiuni legate de majorarea facturilor la energie, scrie g4media.ro

”Nu trebuie să ne închipuim că de mâine procurorii vor descinde dosare la toți operatorii din sistemul energetic și vor lua la mână facturile. (…) ci că trebuie să fie atenți la acest fenomen”, a declarat Predoiu.

Ministerul Justiției a anunțat, joi,  că ministrul Cătălin Predoiu i-a cerut procurorului general Gabriela Scutea să ia măsurile necesare pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor asociate majorării facturilor la energie.

Redăm mai jos cele mai relevante la emisiunea Punctul de Întâlnire, realizată de Radu Tudor la Antena 3:

”Ministrul justiției are dreptul constituțional și legal să trimită astfel de îndrumări. Nu trebuie să ne închipuim că de mâine procurorii vor descinde la toți operatorii din sistemul energetic și vor lua la mână facturile. Nici vorbă așa ceva. Dar ce înseamnă o astfel de îndrumare?

Când procurorii sunt sesizați sau au date certe să acorde prioritate acestor cauze. Procurorii lucrează într-un sistem în care nu au totul la dispoziție, condițiile logistice nu sunt cele mai strălucite și atunci e nevoie de o prioritizare a cauzelor. Când observi ca ministrul al justiției poți trimite un mesaj cu privire la această prioritizare. Deci nu e hărțuială sau abuz și așa mai departe. Aceste tipuri de anchete să fie prioritizate, acesta este mesajul.

Școli care primesc facturi la prețuri astronomice, deși există o dispoziție legală care plafonează acest cost. Am dat cel mai ușor exemplu. Ministrul energiei, ministrul educației discută toate aceste chestiuni.

E nevoie de o sesizare sau de o sesizare din oficiu.

Instrumentul pe care-l folosește ministerul justiției nu este de tip procesual și că procurorii trebuie să deschidă un dosar cuiva, ci că trebuie să fie atenți la acest fenomen.

Ministerul Public are ca obligație constituțională la respectarea legalității dar și a drepturilor și libertăților cetățenești, scrie g4media.ro

 

1 COMMENT

  1. Ce isi mai face probleme Predoiu! Este mai bun ca ministru al energiei decat al justitiei. A rezolvat rapid o parte din facturi. Marii consumatori casnici sunt specialii care au case mari si consum mare pe mp sau CP. Astia au primit majorari la pensii si au salarii mari. Facturile lor sunt platite de stat. O alta categorie rezolvata de Predoiu sunt hotii de energie, cei care topesc metale clandestin cu energie furata sau cu poluare mare( nu am auzit sa ia atitudine cu prioritizarea anchetelor.Asta cu verificarea milioanelor de facturi eronate voit sau din greseala sunt aiureli ca recalcularea pensiilor . Ministerul energiei vrea panouri solare si pompe de caldura . Problemele mari sunt la bloc unde nu ai cum pune nimic si esti dependent de tevile pastorite de Nicusori. Aloo justitie poate il intrebi pe nicusor daca tevile sunt sparte cum de curge apa rece pe ele sau sigur este vorba de furt inselatorie cum vreti. Protecta consumatorului a venit de la revelioane? Are dreptate presedintele: asistam la mari schimbari climatice in casele noastre si vai de cei care au habar de fizica si tabla inmultirii . Cine le verifica facturile? In mesajele distribuitorilor au aparut informatii gen: daca pana in februarie nu te hotarasti esti considerat hotarat si ramai cu vechiul contract adica pret de 1.37 fara taxele statului si transport.Trebuie sa recunosc: Generalul are mare si multa rabdare cu bagatorii de seama din guvern care au bagat in ceata Romania.Pandemia de covid se inlocuieste cu pandemia energetica.

Leave a Reply