Cifre importante dezvaluite de conducerea BNR : cate miliarde de euro au luat romanii imprumut de la banci.

===================

Totalul creditelor acordate de către bănci populaţiei în 2015 a fost de 27 miliarde de lei, dintre care 20,8 miliarde de lei au reprezentat credite noi, iar 6,2 miliarde de lei credite refinanţate şi restructurate, potrivit raportului privind stabilitatea financiară prezentat astăzi la sediul BNR de viceguvernatorul BNR Liviu Voinea citat de Ziarul Financiar.

1 COMMENT

  1. Domnu’ Tudor, eu sunt convins când scriu asta, BRD nu mai e bancă românească de când cu liberalizarea pieţei…

    Pe o parte, să gândim un pic logic: băncile nu au ajutat la categoria cu bussiness-uri.
    În România, băncile zic “Nup” la cei care vor să-şi facă firmă dar oferă credite celor care vor să-şi cumpere maşini de spălat, aragaze, mobilă, frigidere, autovehicule ş.a. iar pe contrastul de antreprenoriat şi startup-uri, nema, zero. Cum vine asta?!?
    Au credit dar le dau la nişte dobânzi & comisioane uriaşe (chiar şi acelora cu perdeluţe, aragaze, frigidere…), dar când vine vorba de bussiness-uri, antreprenoriat şi startup-uri… NIMIC. Scuzaţi-mă, până şi cretinii de vecini, care habar n-au de bazele cele mai rudimentare ale ştiinţelor economice, ştiu că uzinele, fabricile şi comercialele (sectorul/eşalon secundar) sunt stâlpii cei dintâi ale oricărei economii de neclintit. Pe urmă sunt ălea cu serviciile (sectorul/eşalonul terţiar).

    Asta ar fi una.

    Pe de altă parte, domnu’ Isărescu le asigură venituri şi profit băncilor; chiar măricele şi se vede, nu e un secret. Un om, dacă s-ar uita cu procentele, venituri şi profituri ale băncilor, în concordanţă cu realităţile ţării, şi-ar da cu palma la cap: “Cum dracu’ vine asta, ăştia ar fi trebuit să aibă un miracol economic?!?”. Etee, că nu e. Iar dacă îţi iei şi tu un acoperiş (apartament sau casă), intri în incapacitate de plată, nu numai că-ţi confiscă totul banca, dar te lasă ştampilat, în continuare, cu datoria lăsată (că dobânda se presupune c-o plăteşti din primele rate).

    Asta ar fi a doua.

    Cu stimă.

Leave a Reply