29% din gospodăriile românești recurg la mită pentru a-și facilita accesul la servicii publice, procentul fiind cel mai mare din statele Uniunii Europene, potrivit unui raport al Transparency International (TI).

Studiul, realizat pentru Europa și Asia Centrală, arată că, în medie, una din șase gospodării a plătit mită când a accesat servicii publice. Deși mai puține gospodării au plătit mită pentru serviciile publice în statele membre UE, rata crește semnificativ pentru țările din est.

“Cele mai mari rate au fost înregistrate în Tadjikistan (50%), R.Moldova (42%), Azerbaidjan, Kîrgîzstan și Ucraina (38%). România a înregistrat cea mai mare rată dintre statele Uniunii Europene cu 29%, urmată de Lituania cu 24%”, precizează organizația.

În ceea ce privește România, Transparency Internațional sesizează că tinerii în general solicită o organizare socială în mediul public, dar și cel de afaceri, care să nu mai condiționeze accesul la servicii și/sau carieră de existența unor mecanisme relaționare. Pe de altă parte, semnalează faptul că instituțiile publice, dar și companiile nu sunt performante în a genera un mediu real de integritate.

Raportul arată că la nivelul companiilor din România, inclusiv al celor de servicii de utilități, nu s-a îmbunătățit climatul de integritate internă și în interfața cu publicul.

“Administrația publică nu a reușit să își transforme conduita și modalitățile de interacționare cu cetățenii și, deși sunt temeri de decizie, la procedurile de rutină se constată aceleași practici de facilitare a serviciilor publice. Rata mică de răspuns la oportunitatea și eficacitatea raportării corupției arată, pe de o parte, că acele rețele protejate pot acționa fără ca răspunsul de aplicare a legii să vină prompt și, pe de altă parte, că la nivel de prevenție mecanismele de remedii interne nu funcționează nici în administrație, nici în companiile de furnizare a serviciilor către public”, susține studiul TI.

Totodată, faptul că în România mai mult decât în alte țări victimele sunt intimidate să nu raporteze sau să protesteze împotriva corupției arată că mecanismul de sancționare are limitări logistice sau de practica unitară, se menționează în raport.

Față de aceste constatări, Transparency International recomandă Guvernului să impună “mecanisme evaluabile participativ” de creștere a integrității publice în instituțiile administrației publice centrale și locale. În ceea ce privește mediul de afaceri, recomandările vizează depășirea conformării formale la anumite declarații de valori și standarde și internalizarea reală a acestora la nivelul operațiunilor.

“Mediul asociativ public și cel privat trebuie să treacă la promovarea integrității în rândul membrilor, inclusiv certificările de integritate, și la un management activ de etică și integritate cu rezultate evaluabile de business. Societatea civilă românească trebuie să treacă de la abordarea pe exemple la abordarea pe problemă mult mai echilibrată și nepartizană, pentru a atrage suportul publicului larg în demersul anticorupție”, apreciază reprezentanții TI, scrie Agerpres.

 

7 COMMENTS

 1. E vina IMBECILILOR care fac legile (guvernul) si a gunoaielor care le aproba (parlamentul), si a IMBECILULUI care le promulga (presedintele). E vina mea ca i-am trimis acolo, ca i-am rabdat acolo, si ca nu dau de pamant cu ei acum… E RAUTATEA prostilor care le aplica… E Romania…

 2. Bine ca mai e o cale cu care poti rezolva ceva !
  Daca n-ar fi mita nu s-ar mai misca nimeni, stiu suna nasol dar asta e adevarul.
  ———
  Totusi cum putem mitui guvernul asta de imbe…li sa ia si el macar un euro de la UE ?

 3. O bestie cu chip de tată și-a violatat și torturat fiica de 12 ani . monstrul spune că defapt ea l-ar fi sedus chiar cu forța și că a violat-o 3 ani la rând că a fost cu acordul ei.Și e cercetat în libertate.Astea în țările civilizate sunt teme de campanii ! Implicarea politicienilor în rezolvarea a acestor cazuri te propulsează pe scena politică.Politicieni s-ar măcelării între ei pentru cazuri din asta.Noi suntem experți în arestarea criminalilor economici dar cu ăștia ce face ? A violat-o 3 ani la rând deci ea a avut 9 ani când a fost violată de tată.Cercetat în libertate

 4. … in general dau cate ceva, daca e mita sau nu, cine mai stie.Dam bani doctorilor, preotilor, la ghisee, in institutii publice, in farmacii, la scoala, profesorilor, la auto-service, la asigurari, postasului, femeii de serviciu, asistentelor medicale, ducem peste tot atentii: cafea, tuica, vin, carnati, mezeluri, carne, oua, lapte, ciocolata, parfumuri, bijuterii, lucruri scumpe, etc.Daca iti vine acasa un nene sa-ti repare masina de spalat ii faci o cafea, ii dai un suc, o apa, mancare daca ii este foame, etc.Romanii fac aceste lucruri asa cum respira, e imposibil sa te impotrivesti aceste metehne.Toti dau si toti primesc, nimeni nu refuza niciodata, asa-i la noi, DESCHIZI USILE CU CAPU’!

 5. Din pacate cu mici exceptii, in Romania, daca vrei sa-ti rezolvi ceva in timp util trebuie sa oferi mici atentii.

Leave a Reply