Poluarea aerului dată de particulele fine este responsabilă de moartea a 48.000 de oameni în fiecare an în Franța, ceea ce face din ea a treia cauză de mortalitate care poate fi prevenită după fumat și alcool, potrivit unui studiu publicat marți, citat de agenția France Presse.

Decesele cauzate de poluarea legată de activități umane (transport, industrie, încălzire cu combustibili fosili cum ar fi petrolul, agricultura etc.) reprezintă nouă la sută din decesele din Franța continentală (cu excepția insulei Corsica și a teritoriilor de peste mări, cuprinzând 62 milioane de locuitori), conform unui studiu efectuat de Santé Publique France.

Astfel, poluarea aerului se situează pe locul al treilea în ceea ce privește mortalitatea, după tutun (78.000 de decese pe an) și alcool (49.000 de decese), a declarat profesorul François Bourdillon, președintele director general al acestui organism public, adăugând că aceasta este o “specie de moarte invizibilă”.

Acest tip de poluare reprezintă o pierdere a speranței de viață pentru o persoană sub 30 de ani care poate depăși doi ani, menționează studiul.

Pierderea speranței de viață este, în medie, mai mare în orașele mari (15 luni și chiar mai mult), dar nu sunt ferite nici zonele rurale (nouă luni).

Harta concentrațiilor de particule fine arată că nivelul lor este cel mai ridicat în mari zone urbane cum ar fi regiunea Paris, nord-estul Franței și axa Lyon — Marsilia.

Peste 34.000 dintre aceste 48.000 de decese pot fi prevenite în fiecare an prin diminuarea nivelurilor de particule fine, potrivit unuia dintre scenariile reținute de către autorii studiului.

Cu toate acestea, cifrele mortalității din acest nou studiu nu sunt în creștere în comparație cu rezultatele celor anterioare, observă Sylvia Medina, coordonator al programului “Air Santé”.

Studiul francez confirmă cercetările europene din cadrul programului “Clean air for Europe” care a evaluat mai mult de 40.000 de decese legate de poluarea în Franța.

Un impact asupra sănătății, pe termen lung este declanșat de la o concentrație de 80 micrograme de PM10 (particule cu diametrul mai mic 10 microni) pe metru cub de aer.

Expunerea la poluarea aerului, inclusiv la particule fine, contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare (infarct miocardic etc.), respiratorii sau neurologice și a cancerului. Ea favorizează tulburări în reproducere și în dezvoltarea copiilor, a mai adăugat Sylvia Medina, citată de AFP.

Aceasta stire importanta ma determina sa pun o intrebare justificata : are cineva curajul si decenta sa spuna cat de poluata e Romania si cati romani mor anual din cauza poluarii?

3 COMMENTS

 1. Personal cred că asta e ”poluarea” uriaşă: “Vot Diaspora 2014”!
  http://www.cotidianul.ro/senatorii-ar-putea-vota-solicitarea-dna-in-cazul-corlatean-283270/
  Ar trebui să se vadă corect câţi români au votat în ceilalţi ani şi câţi au votat în 2014 în diaspora şi abia apoi trebuie luate măsuri sau nu!
  Nu trebuie satisfacţii politice de o parte sau de alta doar că ăsta e cheful sau moftul celor care au făcut circ în faţa camerelor de luat vederi ! Cîţi au votat la alegeril în diaspora şi câţi au făcit circ în grup turistic în faţa camerelor de luat vederi cu periuţa de dinţi ca reclamă la pasta de dinţi???
  Ce caracter au turiştii români cînd sunt manipulaţi de o parte sau de cealaltă parte politică!!!
  Oribil !

 2. Principala problema nu este poluarea. Poluarea este un efect secundar al suprapopularii, adica al inmultirii in prostie a speciei umane fara niciun fel de control sau logica, in disonanta cu resursele si conditiile oferite de mediu.

  Astfel, noi fiind singura specie cica “inteligenta” de pe planeta avem doua mari probleme de explicat si anume, prima este de ce suntem singura specie de pe planeta care polueaza? Si a doua problema este de ce suntem singura specie de pe planeta care isi incendiaza propria mancare ca sa si-o “prepare” cica? Pe bune, mai stiti vreo specie care isi da foc la mancare? Cat de tampit mintal cu capul sa fii, totusi? Adica, ce rost are?

  P.S/ Vorbeam cu cineva despre lipsa controlului demografic la nivel planetar, omenirea inmultindu-se astfel fara nicio logica. Persoana respectiva mi-a zis ca un mijloc de control demografic cunoscut este cresterea nivelului de trai pentru ca s-a observat ca oamenii daca traiesc bine incep sa nu mai faca copii. I-am spus ca nu e logic, pentru ca in Romania deja natalitatea a scazut brutal si mergand pe logica lui, ar fi trebuit sa se intample aceasta pentru ca la noi a crescut nivelul de trai, ceea ce nu e deloc real.

  Acum, problemele sunt ca dintr-un total de vreo 7.2 miliarde de oratanii bipede sau lighioanecate sunt pe planeta la ora aceasta, aproximativ 2 miliarde sunt chinezi, iar 1.5 miliarde sunt la indieni, adica aproximativ jumatate din populatia Pamantului este formata din aceste doua mari popoare. Intrebarea e cum ai putea sa cresti nivelul de trai in India si China ca sa nu se mai inmulteasca aia in prostie fara nicio logica? Nu este totusi mai usor sa institui un control demografic, asa cum se instituise in China pana in urma cu cativa ani de nu aveau voie sa isi faca mai mult de un copil.

  Vorbind despre poluare, ar fi bine sa mergem la baza si sa spunem si care este cauza care genereaza efectele. Altfel vom discuta numai despre probleme secundare si nu se va schimba nimic fundamental, ceea ce oricum nu se va intampla, va dati seama. Pe aceasta planeta totul e la liber si la japca. Sal

 3. Una din propunerile de metode de combatere a poluarii ar fi ca romanii sa isi recicleze singuri fiecare gunoiul pe care il produc zilnic. Sa il manance sau sa il faca sa dispara, sa procedeze fiecare dupa cum considera dar la sfarsitul zilei sa nu mai rezulte niciun deseu menajer sau ape uzate sau de orice alta natura.

  Asta ca sa inteleaga fiecare ca toata chestia asta teoretica ce pare practic imposibila si ar fi foarte greu realizabila, ea se rasfrange asupra mediului si a conditiilor de mediu pana una-alta.

  Asa incat, eu zic ca cea mai buna solutie este sa nu ne gandim ce o sa urmeze in viitor, mai ales ca noi n-o sa mai prindem! Sa traim momentul, sa ne puiem si sa ne bucuram de viata pentru ca ca oricum viata e scurta si din viata nu ramai decat cu ce-ai bagat in gura si ce ti-ai tras pe cap cagula, asa cum stie tot romanul “genial”.

  Asa ca da-i in mortii lor cu toata poluarea lor, pentru ca nu exista empatie pe planeta d-le ca sa luptam impotriva prafului si la gunoi (coruptia ucide!) si pentru ca baietii este vagabonzi si fetele e parsive d-le, se stie! Sal

Leave a Reply