Desi vaccinul e gratuit, o multime de romani se lasa prada conspiratiilor, manipularilor si campaniilor de fake news promovate atat in social media cat si in mainstrem media.

Desi suntem pe primul loc in Europa la decese, cu sute de morti pe zi, abia 6.000.000 romani s-au vaccinat. Desi vaccinul e gratuit si te scapa de o forma grava a bolii COVID19

Ar putea fi o imagine cu text care spune „18 octombrie 2021 18:00 Total doze administrate Persoane vaccinate cu prima doza Persoane vaccinate cu schemă completă 11.237.605 6.013.059 5.689.431 Persoane vaccinate cu doza 3-a Doze administrate în ultimele 24 ore Doza 550.530 Doza 2 31.958 Doza 3 6.644 23.454 Total doze ultimele 24 ore: 62.056 CUVERNUA #ROVACCINARE ÎMPREUNĂ PANDEMIA”

 

Specialiştii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care au analizat, împreună cu factorii de decizie din România, situaţia privind vaccinarea anti-COVID arată că în ritmul de vaccinare înregistrat în ultimele şase săptămâni şi dacă se păstrează actualele strategii privind implementarea campaniei de imunizare, România va reuşi abia peste doi ani şi jumătate să ajungă la un nivel de vaccinare de 70% din totalul populaţiei. Analizele privind vaccinarea arată de asemenea că numărul femeilor care se vaccinează este considerabil mai mic comparativ cu cel al bărbaţilor, dar relevă şi un procent foarte scăzut privind imunizarea la categoria de vârstă peste 80 de ani, care este una vulnerabilă, transmite INSP.

„Modelarea OMS arată că, odată cu ritmul actual de vaccinare din ultimele 6 săptămâni şi cu strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populaţia totală şi în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%. Nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea finalizează schema. Este necesar să ne asigurăm că şi restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci şi recomandă vaccinul populaţiei”, este una dintre concluziile la care au ajuns specialiştii din Biroul regional al OMS pentru Europa şi OMS România, care au analizat, împreună cu oficiali din Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică motivele din spatele tendinţei actuale în procesul de vaccinare COVID-19.
Conform unui comunicat dat publicităţii luni de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), aceleaşi analize indică diferenţe mari privind acoperirea vaccinală între judeţe sau regiuni, dar şi între diferitele categorii de vârstă şi chiar între sexe.
„.În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există provocări programatice şi operaţionale în extinderea vaccinării. Există diferenţe mari în acoperirea vaccinală de la un judeţ la altul, judeţele din nord-est şi sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puţin vaccinate decât bărbaţii, cu o diferenţă de aproape 20%. (…) Vaccinarea în populaţia generală în România este scăzută şi deja stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Absorbţia este mai mică decât se aştepta la grupurile prioritare vulnerabile (> 80 de ani)”, este o altă concluzie a analizei, potrivit comunicatului INS

Conform aceluiaşi document, oficialii români au informat că ţara se confruntă cu o creştere foarte mare a cazurilor severe şi a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut şi alte boli, dar au fost înregistrate decese şi la tineri, inclusiv copii, şi la populaţia activă.
„Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane cu vaccin împotriva Covid-19, (prima doză), până la sfârşitul acestui an (45% din populaţie) şi să vaccineze 70% din populaţie până în primul trimestru al anului 2022”, se mai arată în documentul citat.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a observat o creştere constantă în ultimele trei săptămâni în ceea ce priveşte vaccinarea, persoanele cu vârsta sub 50 de ani fiind majoritare în ceea ce priveşte acest aspect.
Conform comunicatului INSP, „OMS a recunoscut eforturile depuse de guvern şi de Ministerul Sănătăţii în a monitoriza îndeaproape nivelul vaccinării împotriva COVID-19 în judeţe şi inovaţiile legate de implicarea medicilor de familie şi a asistenţilor medicali din reţeaua de îngrijiri primare în îmbunătăţirea absorbţiei vaccinării la populaţia vârstnică din mediul rural”.
Specialiştii Organizaţiei vor colabora îndeaproape cu Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătăţii, Centrul Naţional de Supraveghere şi Controlul al Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunităţi de instruire şi schimburi de informaţii ale profesioniştilor din domeniul sănătăţii cu privire la siguranţa vaccinurilor şi dezvoltarea unor strategii de comunicare, scrie news.ro

 

Leave a Reply