România, ca stat-membru al NATO și al Uniunii Europene, este un puternic promotor al legăturii transatlantice, a declarat președintele Klaus Iohannis, marți, la Forumul Global American Jewish Committee, scrie Agerpres.

”Trebuie să menținem și să consolidăm puterea sa în fața provocărilor cu care se confruntă atât Europa, cât și Statele Unite. Și Europa și America au nevoie de asta, indiferent dacă vorbim despre relația UE — SUA sau despre ce avem de făcut în NATO. Europa în prezent se confruntă cu multiple crize fără precedent — extremismul, naționalismul, populismul, xenofobia, rasismul, antisemitismul și discriminarea — care ne amenință societățile democratice”, a spus șeful statului.

Potrivit acestuia, provocările subminează proiectul european și duc la neîncredere, resemnare, scepticism și lipsă de solidaritate.

”Împărtășesc aceste gânduri cu dumneavoastră deoarece SUA are nevoie ca UE, ca partener strategic, să fie puternică și unită. Securitatea UE, în sensul cel mai larg, a întregii Europe este foarte relevantă pentru securitatea Statelor Unite. Așa a fost și va fi întotdeauna. În acest context, vă pot asigura că vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană. Legătura transatlantică va continua să fie cea mai puternică garanție a noastră pentru securitate, libertăți fundamentale și prosperitate”, a punctat Iohannis.

Șeful statului a mai vorbit și despre excelenta cooperare militară cu Statele Unite dar și despre potențialul în alte paliere ale cooperării bilaterale.

“Găzduirea de către România a sistemului Aegis Ashore de la Deveselu este unul din cele mai importante proiecte ale Parteneriatului Strategic. Dincolo de dimensiunea de securitate, există și alte posibilități. România, ce a avut cea mai mare creștere economică în Uniunea Europeană în 2016, întâmpină companiile și investițiile din SUA oferind un mediu sigur și deschis. De asemenea, așteptăm cu mult interes un progres mai mare în dimensiunea de inovare, educație și cercetare, acestea fiind domenii de mare importanță pentru viitorul nostru comun,” a declarat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 4 — 9 iunie, o vizită în Statele Unite ale Americii, elementul central fiind întrevederea oficială cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

Șeful statului român participă, marți, în calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al prestigioasei organizații American Jewish Committee (AJC), care are peste 110 ani de existență.

12 COMMENTS

  • Vomitiv sa aud din gura acestui hotz cuvinte ce tin de drepturi si libertati.
   Acest meditator universal, sprijinea pana mai ieri abuzul si promova inchisoarea gen lagar.
   Ce-o vorbi el de extremism, cand noi le-am dat unpurilor si altora ca ei, mai multe drepturi si libertati decat pot gasi ei in toata Europa adunate la un loc.
   Le-am dat pana si dreptul de a ne batjocori si de a ne face de kkkat…
   Sa-i fie rusine!
   Iar ne facem de kkt in lume.

   • Hot este idolul tau dracnea care a fost condamnat la puscarie ca a furat un referendum. Ce frumos a dedicat domnul presedinte acest premiu poporului roman care apara statul de drept , cel care a iesit in strada pe -20 grade din iarna pana tarziu in primavara! Multumim domnule presedinte pentru iubirea purtata poporului roman!

    • :))))
     Doamne fereste!
     Duti bah! :)))
     Mi-e mila de tine.
     Eu nu am idoli, spre deosebire de tine care te apleci la picioarele unui …
     Ati mai si stat degeaba in piatza… Inca o palma data azi de ccr.
     Vai de voi!!
     :))))

  • Dnule Tudor,
   Concret:
   1.ce-a obtinut Klaus pentru Romania in vizita lui in SUA?
   2. Ce-a promis ca da din Romania ?
   Nu spune nimeni nimic, care sunt concret scopul si rezultatele vizitei. De discursuri si medalii ne-am saturat…

    • Concluziile depre Iohannis sunt trase demult.
     Vorbeste numai despre securitate si ca flasneta despre mizeria numita “anti-coruptie”
     Nimic despre autostrazi, locuri de munca, traiul romanilor.
     Stiu, stiu in fisa postului de presedinte nu sunt astea ci doar weekend la Sibiu si vacante in Florida.

 1. Discurs de tip ” iarna nu-i ca vara”, apanajul indivizilor care au ca target sa para ca vorbesc ceva, dar sa nu spuna nimic concret.

Leave a Reply