Dolarul a atins marţi cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, iar cotaţiile petrolului şi ale acţiunilor asiatice au scăzut, din cauza escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu, a audierii fostului director al FBI în Congresul SUA, a alegerilor britanice şi a şedinţei Băncii Centrale Europene (BCE), programate în această săptămână, transmite Reuters, preluat de news.ro.

Preţurile petrolului au revenit pe scădere, după o redresare de scurtă durată, în urma întreruperii relaţiilor diplomatice cu Qatarul de către Arabia Saudită şi mai multe alte state arabe, sub acuzaţiile că ar sprijini extremismul şi ar submina stabilitatea regională.

”Un posibil risc ar fi că Qatarul va fi mai puţin dispus să respecte cotele de producţie convenite”, a declarat Jameel Ahmad, trader la casa de brokeraj FXTM.

Sanctiunile dure la adresa Qatarului de către Arabia Saudită si alte tari arabe influente îşi are rădăcinile încă din 1995, iar istoria veche a conflictului şi viitorul acestuia pot fi cel mai bine explicate de gazele naturale, relatează Bloomberg.

Acţiunile din Qatar au scăzut cu peste 8% în timpul nopţii, la cel mai redus nivel atins după ianuarie 2016.

Preţul petrolului american este în declin cu 0,6%, la 47,12 dolari pe baril, continuând o scădere de 0,55% consemnat luni.

Cotaţia petrolului Brent a coborât cu 0,6%, la 49,17 dolari pe baril, după o scădere de 1% de luni.

Indicele dolarului a atins minimul ultimelor şapte luni, fiind ulterior în declin cu 0,2%, la 96,623, înainte de audierea în Congresul SUA a fostului director al FMI James Comey, programată joi.

Potrivit unor informaţii, Comey intenţionează să vorbească despre discuţiile în care preşedintele Donald Trump l-a presat să renunţe la investigarea fostului consilier pentru securitate naţională Mike Flynn, care a fost concediat pentru că nu a dezvăluit conversaţiile cu oficiali ruşi.

Dolarul este afectat şi de date publicate luni, care au arătat încetinirea activităţilor din sectorul american al serviciilor, în luna mai.

Dolarul este presat şi de aprecierea euro, pe fondul aşteptărilor ca BCE să adopte un ton mai ferm la şedinţa de politică monetară de joi.

BCE ar putea chiar discuta despre renunţarea la unele angajamente de suplimentare a măsurilor de stimulare la nevoie, au declarat săptămâna trecută patru surse apropiate situaţiei.

Euro este în urcare, marţi, cu 0,1%, la 1,127 dolari pe unitate.

Lira sterlină este în creştere cu 0,1%, la 1,292 dolari pe unitate.

În Marea Britanie, avansul Partidului Conservator al premierului Theresa May faţă de Partidul Laburist aflat în opoziţie s-a redus la numai 1 punct procentual, înainte de alegerile generale de joi, potrivit unui sondaj efectuat înainte de atentatul produs sâmbătă la Londra.

Alte sondaje publicate în ultimele zile au arătat un avantaj mai mare al conservatorilor, de până la 11-12 puncte procentuale.

Indicele MSCI al acţiunilor din regiunea Asia-Pacific, exceptând Japonia, a scăzut marţi cu 0,2%, de la un maxim al ultimilor doi ani atins luni.

În Japonia, indicele Nikkei a scăzut cu 0,5%.

viewscnt

5 COMMENTS

  1. Poate vede si domnul Chirieac acest articol nu de alta dar anunta nu demult pe un ton de mare analist financiar ca euro se va prabusi astfel incat raportul cu dolarul se va inversa.

  2. Radule, de unde mama ma-sii iei traducerile astea facute parca de un analfabet? Auzi briul:
    “Sanctiunile dure la adresa Qatarului de către Arabia Saudită si alte tari arabe influente îşi are rădăcinile încă din 1995…” Asa ceva??
    Gaseste pe unul cu bac-ul luat pe bune!!
    Pai “sanctiunile de catre Arabia” ar mai fi cumva, dar “sanctiunile are” depaseste toate asteptarile.
    Dar poate gresesc eu, ca am asteptari…

Leave a Reply