Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut marți, 12 mai, o convorbire telefonică cu Secretarul American al Apărării, Mark T. Esper.

Agenda discuţiilor a inclus aspecte de interes comun privind solidaritatea în combaterea pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2 și cooperarea între armatele celor două țări, atât din perspectivă bilaterală, cât și în context aliat.

În ceea ce privește relațiile militare bilaterale, a fost evidențiat ritmul dinamic de evoluție a acestora, asigurat în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări. Au fost analizate opțiunile privind evaluarea relațiilor militare româno-americane din ultimii zece ani, precum și direcțiile de consolidare a acestora, prin constituirea unui grup de lucru la nivel de experți prin care să fie fundamentate domeniile-cheie de colaborare pentru următoarea decadă.

Au fost analizate perspectivele de consolidare a prezenţei forțelor SUA pe teritoriul României și oportunitățile oferite de proiectele demarate de țara noastră pentru modernizarea infrastructurii și dezvoltarea unor facilități militare.

Cei doi înalți demnitari au evaluat situația de securitate din mediul internațional și din regiunea Mării Negre, în special în contextul evoluției pandemiei SARS-CoV-2. În acest context, a fost exprimată aprecierea pentru ajutorul reciproc acordat în eforturile de combatere a pandemiei: acoperirea de către Statele Unite a cheltuielilor pentru executarea unei misiuni cu o aeronavă C-17 Globemaster III din dotarea Unității Multinaționale de Transport Strategic, care a transportat, în luna aprilie, echipamente de protecție medicală de la Seul la București, respectiv oferta României de a deplasa în Statele Unite o echipă de 15 medici militari și specialiști CBRN, misiune care urmează a fi executată în curând, după finalizarea preparativelor necesare, pentru o perioadă de 14 zile.

Au fost abordate și subiecte actuale de pe agenda NATO, cu accent pe implementarea măsurilor aliate de asigurare a prezenţei pe flancul estic.

În context, ministrul român a prezentat succint omologului american stadiul implementării măsurilor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP) a NATO pe flancul estic aliat, evidențiind rolul important al României în dezvoltarea structurilor de comandă-control aliate în regiune. „Corpul Multinațional de Sud-Est de la Sibiu va asigura, alături de comandamentul de Divizie Multinațională de la București și Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, o arhitectură de securitate esențială pe  flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,” a arătat Nicolae-Ionel Ciucă.

Au fost discutate, de asemenea, aspecte legate de acțiunile de dezinformare desfășurate de Rusia și China în această perioadă.

Readout of Secretary of Defense Dr. Mark T. Esper’s Call With Romania Minister of National Defense Nicolae-Ionel Ciucă

MAY 12, 2020

Pentagon Chief Spokesperson Jonathan R. Hoffman provided the following readout:

Secretary of Defense Dr. Mark T. Esper spoke by phone with Romania Minister of National Defense Nicolae-Ionel Ciucă May 12 to convey solidarity in combating COVID-19 and discuss various bilateral and NATO defense issues.

Both leaders expressed gratitude for mutual offers of assistance to battle COVID-19, including U.S. support in transporting medical supplies from Seoul to Bucharest using the NATO-supported Strategic Airlift Capability.  Minister Ciucă noted that Romania has offered to send 15 military medical and other experts to assist the U.S. domestic COVID-19 response; Romania is coordinating with its State Partner, the Alabama National Guard, to host the medical team and exchange best practices to combat the virus.  Secretary Esper and Minister Ciucă both expressed concerns that Russia and China are taking advantage of the COVID-19 crisis to spread disinformation.

Acknowledging that the U.S.-Romanian defense relationship is built on mutual trust, respect, and the political will of both countries to advance common defense objectives, both leaders agreed to codify existing efforts and advance new initiatives with a 10-year bilateral defense roadmap.

 

Leave a Reply