Procurorul de la Parchetul Tribunalului Bucureşti care se ocupă de cazul bărbatului decedat miercuri dimineaţă după ce s-a lovit cu maşina de gardul Ambasadei Rusiei a declarat că în interiorul autovehiculului au fost găsite recipiente pentru substanţe inflamabile.

“Din primele date, evenimentul a constat în lovirea porţilor cu maşina, urmată de incendiere în propriul autoturism. (…) Maşina a intrat în poartă, iar imediat după persoana aflată în autoturism a aprins un dispozitiv şi în felul acesta s-a produs incendiul din interiorul maşinii, rezultatul fiind carbonizarea. (…) În interiorul maşinii au fost găsite recipiente pentru substanţe inflamabile. În momentul acesta sunt puse cap la cap informaţiile care vor contura traseul pe care l-a avut, inclusiv înainte de eveniment”, a afirmat procurorul.

Întrebat de jurnalişti dacă gestul poate fi considerat unul terorist, anchetatorul a răspuns: “Nu există la momentul acesta elemente concrete într-un asemenea sens, nu putem afirma la momentul acesta că acest gest ar avea legătură cu altceva decât cu circumstanţe personale”.

Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că bărbatul respectiv se numeşte Bogdan Drăghici şi este preşedintele Asociaţiei TATA, o organizaţie care susţine drepturile taţilor în procesele de divorţ.

“Şi eu sunt ucrainean! Ar fi minunat să ne considerăm toţi ucraineni, până când se va sfârşi definitiv războiul oribil, care pune în pericol de moarte întreaga omenire! (…) Este atât de trist că lumea democratică nu reacţionează prompt şi ferm, pentru a reinstaura pacea, pentru a-l pedepsi rapid pe dictatorul însetat de sânge nevinovat, pentru a arăta că există solidaritate umană, pentru a demonstra că ultimul război mondial nu mai poate avea loc şi că planeta asta nu poate fi distrusă de oameni, pentru că ororile istoriei nu mai pot fi repetate. Am privit admirativ uriaşele demonstraţii de condamnare a invaziei putiniste, care au avut loc la Praga şi în alte metropole ale lumii civilizate. Şi totuşi măsurile punitive adoptate împotriva Rusiei lui Putin nu sunt încă suficiente şi eficiente pe termen scurt. Nevinovaţi mor în fiecare clipă în Ucraina. (…) Dacă nici acum nu ne declarăm toţi ucraineni şi nu acţionăm solidar pentru a mai avea un viitor civilizaţia umană, atunci nu vom mai avea o altă ocazie, pentru că vom trăi un sfârşit apocaliptic. Şi vom fi vinovaţi, că nu am făcut totul pentru a dovedi că merităm să mai populăm această planetă mult prea încercată”, a scris Bogdan Drăghici în ultima sa postare pe Facebook.

Bogdan Drăghici a avut mai multe probleme cu legea, fiind trimis în judecată pentru agresiune sexuală.

”În această dimineaţă, în jurul orei 06,00, a fost sesizat un eveniment, în care a fost implicat un autoturism, care a părăsit şoseaua şi s-a lovit de gardul unei reprezentanţe diplomatice. Conducătorul auto este decedat şi a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru a stinge incendiul manifestat la autoturism”, informează Poliţia Capitalei, scrie Agerpres.

Jandarmeria Română transmite, miercuri, că bărbatul decedat miercuri dimineaţă dupăb a intrat cu maşina în gardul Ambasadei Rusiei şi-ar fi dat foc în momentul în care s-a încercat scoaterea sa din maşină.

“În jurul orelor 6,00, un autoturism a pătruns, în mod deliberat şi fără drept, în zona de siguranţă instituită în jurul ambasadei. În drumul său, autoturismul a lovit gardul pietonal de protecţie şi a continuat deplasarea până la porţile de acces, fără a trece de acestea. Jandarmii aflaţi în dispozitivul de pază şi securitate al misiunii diplomatice au intervenit prompt şi au încercat să extragă conducătorul din autovehicul, moment în care acesta s-a autoincendiat. Imediat a fost solicitat sprijinul echipajelor ISU BIF, care au intervenit pentru stingerea incendiului”, transmite Jandarmeria Română într-o postare pe Facebook.

Concomitent, arată sursa citată, s-au luat măsuri de asigurare a perimetrului pentru a permite desfăşurarea activităţilor de cercetare.

“Prin măsurile adoptate la obiectiv şi prin modul prompt de acţiune şi intervenţie al jandarmilor aflaţi în serviciu, nu a fost pusă în pericol securitatea ambasadei şi nici integritatea personalului diplomatic”, menţionează Jandarmeria.

Jandarmeria Română spune totodată că, începând cu data de 24 februarie, a dispus măsuri suplimentare pentru protecţia obiectivului diplomatic aparţinând Federaţiei Ruse, în principal, prin întărirea dispozitivului de pază şi protecţie, prin suplimentarea efectivelor şi a mijloacelor şi realizarea unui dispozitiv de protecţie fizică pietonală în perimetrul ambasadei, permanent existând o comunicare cu responsabilii de securitate ai obiectivului diplomatic, nefiind înregistrate incidente de natură a afecta siguranţa personalului diplomatic şi a ambasadei, scrie Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe respinge luarea de poziţie a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, în urma incidentului regretabil care a avut loc miercuri dimineaţă.

“MAE consideră ca pripită, complet nepotrivită şi inoportună calificarea în orice fel a acestui incident. MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificaţie politică a acestui incident tragic şi face apel ca Ambasada Federaţiei Ruse să manifeste reţinere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităţilor responsabile. Până la finalizarea anchetei şi comunicarea rezultatelor acesteia de către autorităţile române competente, orice fel de ante-pronunţări reprezintă doar speculaţii nefondate”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe, transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, MAE evidenţiază, în mod special, că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Federaţiei Ruse în România şi a clădirii acesteia.

“MAE atrage atenţia că instituţiile responsabile din România au dispus, încă din data de 24 februarie 2022, ca dispozitivul de pază şi protecţie alocat Ambasadei Federaţiei Ruse să fie suplimentat. În plus, la 5 martie, a fost dispusă o nouă măsură de consolidare a efectivelor de protecţie a Ambasadei Federaţiei Ruse, prin alocarea unei noi echipe de patrulare, sprijin şi intervenţie. Ministerul Afacerilor Externe subliniază că aceste măsuri de suplimentare a efectivelor de protecţie au fost dispuse inclusiv pentru a veni în mod operativ în întâmpinarea solicitărilor Ambasadei Federaţiei Ruse”, se precizează în comunicatul citat.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează, şi cu acest prilej, condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei, fiind comise în zone din Ucraina aflate sub ocupaţia forţelor armate ruse la momentul comiterii lor. “România consideră că este foarte important ca toţi cei care au comis aceste fapte să fie investigaţi, aduşi în faţa justiţiei şi să răspundă pentru faptele lor”, subliniază MAE.

Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti a scris, miercuri, pe pagina sa oficială de Facebook, că şoferul care a intrat cu maşina în gardul misiunii diplomatice a fost sub “influenţa unei explozii de isterie anti-rusă”.

Aberatiile Rusiei se lovesc, zilnic, de realitate.

1 COMMENT

  1. Parerea mea e ca aia din Ucraina au cazut la.mijloc. Dvs. Intelegeti bine ce vreau sa zic.

    Referitor la personajul care a intrat cu masina in poarta ambasadei Rusiei, cum se poate numi altfel decat un “atentat”?

    PS. Am inteles ca daca fac si dreg rusii, alea sunt crime de razboi. Dar daca intra unul cu masina in poarta ambasadei Rusiei aia e “fapta unui scelerat” fara legatura cu nimic etc.

    Propaganda asta ne va omora atat timp cat nu vom putea sa vorbim in numele nostru.

    Restu’ e cancan

Leave a Reply