Imaginile spion luate cu ajutorul sateliţilor în ultimii 40 de ani sunt folosite acum pentru a înţelege ritmul topirii gheţarilor din Himalaya şi impactul încălzirii globale asupra acestora.

Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu privind topirea gheţarilor din Himalaya în care au folosit imagini capturate din satelit pe parcursul ultimilor 40 de ani, de când a început să se folosească această tehnologie.

Printre imaginile la care cercetătorii au dobândit acces se numără şi cele din proiectul secret la vremea respectivă KH-9 Hexagon, derulat în perioada anilor ‘70 şi ‘80.

Imaginile le-au permis oamenilor de ştiinţă să observe evoluţia a aproximativ 650 de gheţari, acoperind o suprafaţă de aproximativ 2.000 de kilometri.

Mai mult, pe baza aceloraşi imagini au putut fi generate modele 3D care să reflecte evoluţia gheţarilor, pentru a se putea observa cum s-a modificat elevaţia acestora.

Toate imaginile obţinute astfel au fost corelate cu istoricul temperaturilor pentru a se vedea în ce măsură este responsabilă încălzirea globală pentru topirea gheţarilor.

Astfel, s-a constat că ritmul de topire din perioada 2000 – 2016 (51 de centimetri pe an) este de două ori mai mare decât cel din perioada 1975 – 2000.

De asemenea, există o legătură clară şi directă între ritmul de topire şi creşterea temperaturilor. Asta chiar dacă au existat şi factori minori care au contribuit la topire, precum precipitaţiile şi funinginea.

Concluziile studiului, împreună cu imaginile din satelit, pot fi folosite în sprijinul măsurilor de limitare a poluării şi a acţiunilor care determină creşterea temperaturilor. De asemenea, acestea i-ar putea convinge şi pe sceptici, printre care se numără şi preşedintele actual al Statelor Unite, scrie news.ro

Leave a Reply