Scutul antirachetă balistic israeliano-american Arrow-3 a trecut cu succes o serie de teste de interceptare în Alaska, a declarat duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu, prezentând acest succes ca pe un avertisment pentru Iran, potrivit Reuters şi AFP.

Acesta este un sistem de rachete cu rază lungă de acţiune, precizează Ministerul israelian al Apărării într-un comunicat.

Sistemul de apărare co-dezvoltat de Boeing a fost conceput să intercepteze rachete neconvenţionale în spaţiu, la o altitudine unde distrugerea lor se poate realiza în siguranţă.

Testat pentru prima dată deasupra Mării Mediterane în 2015, scutul Arrow-3 este desfăşurat în Israel din 2017, dar nu a fost certificat încă de Statele Unite.

“Performanţa a fost perfectă. Toate tirurile au nimerit ţintele”, a declarat Benjamin Netanyahu, care exercită şi funcţia de ministru al apărării.

Israelul mizează pe sistemul Arrow-3 pentru a se apăra de rachetele iraniene desfăşurate în Siria.

Iranul a testat săptămâna trecută o nouă rachetă balistică cu raza medie de acţiune care a zburat o mie de kilometri, potrivit Washingtonului. Teheranul a asigurat că aceasta este de natură pur defensivă.

“De acum încolo, Israelul are capacitatea de a acţiona împotriva rachetelor balistice care ar putea fi lansate împotriva noastră din Iran sau din altă parte”, a declarat premierul israelian. “Aceasta este o mare realizare pentru securitatea Israelului”, a adaugat el, insistând: “Toţi inamicii noştri trebuie să ştie că îi putem depăşi, deopotrivă defensiv şi ofensiv”.

Ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, a participat la Consiliul miniştrilor pentru a vedea imaginile cu acest test.

Experienţele cu Arrow-3 au fost desfăşurate în Alaska “pentru a testa capacităţile care nu ar fi putut fi testate în Israel”, a explicat Ministerul israelian al Apărării.

Aceste teste secrete efectuate în Alaska au trebuit să fie fost amânate de mai multe ori în 2017 şi 2018 din cauza unor probleme tehnice.

Potrivit Ministerului Apărării israelian, testele au permis sincronizarea sistemului Arrow-3 cu radarele AN-TPY2 (numite şi X-Band), care oferă Statelor Unite un control aerian total.

Mai multe radare AN-TPY2, elemente ale sistemului de interceptare american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), proiectat ca Arrow-3 pentru a distruge rachete balistice cu raza intermediară sunt deja desfăşurate în Israel.

Cofinanţat de Statele Unite, sistemul Arrow a fost proiectat şi construit de Israeli Aerospace Industries în parteneriat cu Boeing (SUA).

Aceste teste au loc pe fondul recrudescenţei tensiunilor în Golf după retragerea unilaterală a SUA din acordul nuclear cu Iranul din 2015 şi reinstituirea unor sancţiuni draconice americane împotriva Republicii Islamice, notează AFP.

Israelul este considerat prima putere militară din regiune şi singura putere nucleară din această zonă, scrie Agerpres.

Leave a Reply