Statele Unite ale Americii consideră că Iniţiativa Celor Trei Mări este “o investiţie strategică” pe plan economic şi în domeniul securităţii regionale, a afirmat, luni, Ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.

Ea a avut o intervenţie în deschiderea Reuniunii ministeriale a Iniţiativei Celor Trei Mări, care are loc la Palatul Parlamentului.

“SUA sunt un partener şi susţinător al Iniţiativei celor Trei Mări. Credem că este o investiţie strategică atât în viitorul Europei, cât şi în relaţia transatlantică. Suntem convinşi că această Iniţiativă va umple golurile dintre partea de Est şi partea de Vest a UE, mai ales în domeniile energie, transport şi infrastructură digitală. Acestea nu sunt sectoare vitale doar pentru dezvoltarea economică, ci şi pentru securitate şi stabilitate”, a afirmat Kavalec.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a arătat, la rândul său, că această iniţiativă subliniază rolul regiunii şi al experţilor de aici.

“Sincer, cred că această regiune are un rol de jucat şi un rol principal. Nu trebuie să ne luăm în continuare după alţii, pentru că avem cea mai importantă resursă pe care o doreşte o ţară – oamenii noştri. Experţii în IT&C din această parte a lumii sunt pur şi simplu cei mai buni, iar acest lucru este recunoscut în SUA, în Orientul Mijlociu, în Europa, în Asia. Trebuie să punem la treabă talentul în IT pe care toată lumea îl recunoaşte”, a transmis el.

Consilierul prezidenţial Luminiţa Odobescu a amintit că Summitul Iniţiativei celor Trei Mări va avea loc pe 6 septembrie, la Palatul Cotroceni.

“Redefinirea geopolitică în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Acest război are în mod evident impact asupra Iniţiativei celor Trei Mări, iar noi trebuie să recalibrăm reacţia noastră, lucrând îndeaproape cu partenerii noştri strategici, Ucraina şi Republica Moldova”, a afirmat ea.

Potrivit consilierului guvernamental Mircea Abrudean, reuniunea pune accent pe colaborarea regională în domeniile digital, energie şi transport.

În opinia sa, consolidarea infrastructurii critice este “o precondiţie pentru exploatarea completă a potenţialului regiunii şi pentru a asigura mobilitatea militară pe Flancul estic al NATO”.

Abrudean a salutat crearea unui fond dedicat Iniţiativei Celor Trei Mări, scrie Agerpres.

1 COMMENT

Leave a Reply