În poligonul complex de trageri de la Capu Midia au avut loc cele mai ample exerciții de artilerie antiaeriană ale Forțelor Aeriene Române. Scenariul? Respingerea unui atac ce vine pe mare. 
Exercitiile AZUR 23.11 și ISTRIA 23.11.1  s-au desfașurat în perioada 8-18 mai 2023. Au fost implicate forțe și mijloace aparținând batalioanelor de artilerie antiaeriană din cadrul bazelor aeriene și ale Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer, iar scenariile și situațiile tactice de luptă le-au testat militarilor abilitățile de comandă și execuție.
Unul dintre scenarii prevedea un atac inamic, cu aviația, venit dinspre mare.
Elicoptere IAR-330 PUMA de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și avioane de luptă F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea au simulat infiltrarea în teritoriul ocupat de trupe, iar militarii de la sol au avut misiunea de a descoperi și nimici țintele.
O altă situație tactică de care au avut parte militarii, pe timp de noapte, a fost infiltrarea în zona de instrucție a unui individ cu un colet suspect.
O echipă EOD a intervenit și a izolat pachetul, iar apoi a fost neutralizat.
Și echipele medicale au fost solicitate să acționeze în cazul unui militar rănit de inamic. Specialiștii sanitari au transportat victima la cortul de prim ajutor și i-au acordat îngrijiri medicale, conform procedurilor, scrie Observatorul Militar.

De asemenea, rachetiștii din cadrul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer au avut misiunea de a distruge avioane fără pilot care zburau deasupra mării.

La exercițiile de la Capu Midia au participat peste 500 de cadre și soldați/gradați profesioniști, precum și rezerviști voluntari.

Leave a Reply