Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este o investigație neinvazivă și precisă, cu un rol important în stabilirea diagnosticului corect pentru numeroase afecțiuni, de acesta depinzând apoi recomandarea tratamentului potrivit. Datorită tehnologiei avansate utilizate, examenul RMN nu expune deloc pacientul la radiații și oferă avantajul vizualizării în detaliu, în mai multe planuri, a structurilor anatomice interne, adică a organelor, oaselor, mușchilor și vaselor de sânge. În plus, dacă nu există contraindicații, investigația poate fi repetată ori de câte ori este necesar, fără riscuri pentru pacient.

În prezent, există și în România echipamente RMN cu putere 3 Tesla. Spre deosebire de aparatura RMN standard, acestea permit o examinare mai rapidă, identificarea cu precizie chiar și a celor mai mici leziuni și oferă imagini cu rezoluție superioară. Astfel, examinarea prin rezonanță magnetică 3 Tesla are indicații în descoperirea a numeroase afecțiuni, inclusiv neurologice, oncologice sau urologice.

De altfel, în neurologie, scanarea RMN este standardul „de aur”, examinarea imagistică a creierului și măduvei spinării oferind informații esențiale, în timp real, despre structurile cerebrale și spinale. Examenul RMN poate fi indicat pentru identificarea unui accident vascular cerebral, a unor tumori, infecții sau inflamații la nivel cerebral, a sclerozei multiple sau a unor malformații congenitale.

Totodată, examinarea RMN poate fi utilizată cu succes și pentru diagnosticarea unor anomalii la nivelul abdomenului și pelvisului – tumori, infecții, inflamații, anormalii congenitale – dar și pentru identificarea ischemiei și malformațiilor congenitale, a cardiomiopatiilor sau tumorilor cardiace.

În oncologie, rezonanța magnetică nucleară oferă posibilitatea unei detecții mult mai precise a leziunilor neoplazice, fiind o investigație superioară altor examinări imagistice, cum sunt, de exemplu, mamografia sau ecografia de sân. Această tehnică permite, de asemenea, identificarea și localizarea precisă a unor eventuale metastaze.

În cancerul de prostată, echipamentele RMN 3 Tesla sunt folosite pentru examenul RMN multiparametric, cu rol important în determinarea mărimii și a localizării leziunilor maligne, dar și pentru a observa în detaliu structura anatomică a prostatei.

La SANADOR, examenul RMN se realizează cu aparate de radiologie și imagistică medicală ultraperformante, cu o putere a câmpului magnetic de 3 Tesla. Siemens Magnetom Vida 3T, disponibil în clinica SANADOR Floreasca, este primul aparat RMN cu senzori Biomatrix încorporați, care elimină artefactele de mișcare și respirație ale pacientului, asigurând totodată monitorizarea funcțiilor vitale în timpul investigației. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la echipamentul RMN Magnetom Skyra 3T, care combină magnetul de 3 Tesla cu gradienții cei mai rapizi și cu cel mai mare număr de canale, furnizând astfel imagini de înaltă rezoluție, cu timp redus de examinare și diminuarea la maximum a nivelului de stres pentru pacient. P

Echipamentele RMN 3 Tesla oferă imagini detaliate, cu rezoluție înaltă, în acest fel putând fi observate chiar și cele mai mici și fine leziuni. În plus, datorită tehnologiei avansate, pot fi analizate segmente anatomice extinse, fără ca pacientul să fie nevoit să își schimbe poziția în timpul examinării.

Leave a Reply