Agentii neurotoxici “Noviciok”, precum cel utilizat in 4 martie pentru a-l otravi un fost agent dublu rus in Marea Britanie, sunt o specialitate ruseasca de toxine putin cunoscute in alte zone si deosebit pe periculoase, scrie AFP.

Serghei Skripal, 66 de ani, a fost gasit intr-o stare critica pe o banca in Salisbury (sudul Angliei), unde traia dupa un schimb de spioni intre Moscova, Londra si Washington.

Luni, premierul britanic Theresa May a raspuns unei intrebari care starnea numeroase speculatii: cu ce substanta a fost otravit fostul spion?

Raspunsul: un agent neurotoxic din grupul “Noviciok” (“nou venit”).

Istoria sa vine din anii 1970-1980, ultimele decenii ale Razboiului Rece Est-Vest. Iar expertii occidentali stiu putine despre aceste arme chimice de temut, si cu atat mai putin despre antidoturi.

“Stiinta si modul exact de actiune al agentilor Noviciok nu sunt deplin intelese la acest stadiu deoarece este vorba de clasa cea mai recenta de agenti nerotoxici”, arata chimistul si criminologul Michelle Carlin, de la universitatea Northumbria.

Agentii neurotoxici ataca sistemul nervos, in special enzimele care asigura comunicarea cu muschii.

Pana acum, oamenii de stiinta au avansat ipoteza unui atac cu sarin sau VX, concepute initial de Germania nazista, si relativ raspandite.

Dar Serghei Skripal si fiica sa, in continuare internati, au fost vizibil victimele unei crime care va ramane in istorie.

Potrivit mai multor ziare rusesti, acesti agenti Noviciok au fost conceputi de cercetatori sovietici de la Institutul public pentru chimie organica si tehnologie GNIIOKhT
, creat la Moscova in 1924, si clasata intreprindere strategica prin decret prezidential in 2004. Acest institut s-a specializat recent in distrugerea stocurilor de arme chimice rusesti.

Nu exista in prezent alta origine cunoscuta pentru acesti agenti, ceea ce a determinat-o luni pe Theresa May sa afirme ca este “foarte probabila” implicarea guvernului rus.

Ipoteza a fost acreditata in presa britanica de unul dintre “parintii” agentilor Novociok, Vil Mirzaianov, in varsta de 83 de ani. “Doar Rusia a putut sa o faca (…) A fost o demonstratie deliberata a lui Vladimir Putin a puterii pe care o are impotriva dusmanilor sai”, a declarat pentru Telegraph acest chimist exilat in Princeton (Statele Unite).

Efectele sale au de ce sa inghete sangele in vine. “E o adevarata tortura, e imposibil sa va imaginati. Chiar si in doze mici durerea poate dura saptamani”, a adaugat acesta, pejntru Daily Mail.

Rusia ar fi trebuit sa isi distruga toate stocurile de arme chimice declarate.

Dar, inca de la conceperea lor, agentii Novociok au un avantaj, sau inconvenient, in functie de punctul de vedere, ca pot fi produsi plecand de la componente autorizate.

Spre deosebire de alte arme de acelasi tip, “produsele chimice folosite pentru obtinere sunt usor de livrat fara riscuri pentru sanatatea purtatorului”, a subliniat Gary Stephens, un farmacolog la universitatea din Reading, citat de Science Media Centre si preluat de hotnews.

3 COMMENTS

  1. Cel mai penibil s au purtat chiar serviciile specializate din Marea Britanie care au “izolat ” locurile presupus contaminate dupa n zile !
    Iar daca nu au mai fost victime, e logic ca ar fi putut sa fie un compus volatil .Ei, dupa o saptamana, inca il cautau….

  2. Ei,na! Mafiotii isi fac dreptate singuri. Si americanii ziceau ca rusia e slaba! E dotata cu tot ce le trebuie,greu poti afla secretul din zona ruseasca.

  3. Well, omul nu era “disident” ci spion, cel mai probabil, agent dublu scos la pasune cu mari sacrificii de orgoliu, din partea rușilor; e foarte posibil ca, in contextul Brexitului, FSB-ul sa fi vrut sa-l “reactiveze”, ca tot era la fatza locului și omologii britanici îl uitasera, cu siguranța, de când fusese debriefed/muls de informații in cadrul operației de schimb de prizonieri. Omul o fi refuzat și urmarea se vede: i s-a prescris o doza de medicament pt “memorie” de sa-i amintească toată viața de unde-a plecat. Fiica-sa e basca, un “rafinament” adus de amorul artei—ca sa nu mai creadă idioții de occidentali ca pot proteja trădătorii, iar tradatorii potențiali sa tremure in fata pedepselor ce urmează in caz ca trec la dușman; altfel, englezii pot sta liniștiti, rușii nu vor da niciodată cu arma chimica in Europa, nici măcar in caz de război declarat, fiindcă nu lucrează niciodată pe fatza, nu e stilul lor, când vine vorba de adversari pe care ii considera “egali” cu ei înșiși. In Orient, da, merge orice, ca se poate pune oricând pe seama “teroriștilor” orice porcărie de arma neconvențională; dar sa dai cu arma chimica in Salisbury, care are una din cele mai frumoase catedrale gotice de pe Mapamond? Sa faci catedrala cimitir? Pai ce, ne credeți “barbari”? Noi avem istorie, avem tradiție, avem arta și cultura, nu ne confundați cu americanii, please! Oricum, madam May a făcut ce trebuia sa facă ieșind la public cu informația despre Novichok și propunând măsuri de de-poluare a orașului infiltrat de plaga ruseasca (la propriu); l-a făcut pe Puțin sa reacționeze, ca-i strica imaginea de campanie. Altfel, rien a dire, o crima a la russe intr-o catedrala gotica—un subiect de roman polițist.

Leave a Reply