Corpul de control al prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuții legale în privința gestionării platformei naționale privind vaccinarea – Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), potrivit unui comunicat al executivului.

Hotnews scrie ce a constatat Corpul de Control în urma verificărilor:

  • Accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username și parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcții de Sănătate Publică, utilizator Serviciul de Telecomunicații Speciale, utilizator Ministerul Sănătății (MS), utilizator Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), utilizator Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală Populație, singura condiție de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.
  • În urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.
  • Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.
  • La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania).
  • Regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003, deoarece, prin încredințarea unor atribuții specifice unui funcționar public (în sensul larg al noțiunii), respectiv accesul la date sau informații din cadrul unei/unor instituții publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite și responsabilități în domeniul incompatibilităților și al conflictului de interese

3 COMMENTS

  1. Sincer! De ce nu isi face treaba justitiabilii? Sau, e oun subiect aruncat sa fie mestecat de televiziuni, cand de fapt, acest spital Foisor are drum spre dedicatie pentru un anume X care va fi investitirul si proprietarul?! Ceva nu este in regula dar e ceva destul de grav!

  2. Am vazut documentarul aseara si am citit printre randuri, ceea ce multi nu pot sau nu accepta. S-a vazut clar, comunicarea a luat cel putin o intorsatura, se da publicitatii fix ce vor companiile, ce se vrea sa se auda, ce poate prinde la cetatean sa poata continua afacerile! O sa etalez o capcana: cica nu a crescut cifra de afaceri si nu au profit urias! Minciuni! De la a doua saptamana sau a treia am scris ca a crescut cifra de afaceri urias pe burse(cred ca iti amintesti) si ca e posibil sa intre in faliment deoarece, obiectiv, ori nu fabrica vaccinuri engros, ori, nu sunt comenzi uriase pentru vanzari, toate avand la baza publicitatea in forta(in interviul dat, spuneau ca trebuie sa creasca publicitatea in occident si asia, cel putin la fel ca in europa dar cu impunere clara) ceea ce nu s-a prea intamplat, mai mult, au aparut si efecte grave in urma vaccinurilor! O sa vedeti ca, usor usor va iesi la iveala adevarul crunt! Deja se arata putin cate putin! Stiu ce scriu si vorbesc, documentarea mea e bazata pe actiuni in alte tari si pe 2-3-4 surse reale.

Leave a Reply