Un supliment alimentar fabricat la Institutul Cantacuzino, care în trecut a fost integrat în categoria imunomodulatorilor, a primit revizii bune din partea mai multor pacienţi cu afecţiuni respiratorii şi ar urma să ajungă, odată cu creşterea capacităţii de producţie, disponibil pentru achiziţia online sau în farmacii.

Numele produsului este Orostim şi are o istorie interesantă. În trecut, Orostim era încadrat în categoria imunomodulatorilor, medicamente care reglează nivelul de anticorpi din organism. Astăzi, producătorul are voie să spună doar că este un supliment alimentar cu rol în buna funcţionare a sistemului imunitar.

Orostim a fost studiat încă din anii ’70 şi a ieşit pe piaţă în anii ’80 fiind considerat o alternativă sau chiar un succesor, sub formă de capsule, al mult mai cunoscutului Polidin.

Orositim: în trecut, alternativa neinjectabilă, nedureroasă la Polidin

“Ştim că face bine. Avem un feedback bun din teren. Multe persoane care l-au luat ne-au spus că s-au vindecat de afecţiuni ale sistemului respirator”, spune dr. Cristian Uluitu, şeful secţiei Imunomodulatori de la Institutul Cantacuzino.

De altfel, numele Orostim are legătură cu afecţiunile respiratorii, particula ‘Oro’ semnificând afecţiunile ORL.

Orostim se fabrică la Bucureşti, la Institutul Cantacuzino, dar în trecut, pe când era medicament, se fabrica şi la Iaşi. Încet, încet, s-au închis secţiile de producţie din cauza normelor privind bunele practici de fabricaţie.

Cine poate lua Orostim şi de unde

Orostim conţine 15 bacterii, mai mult decât mai vechiul Polidin. Mai conţine pulbere de orz şi excipienţi: lactoză, celuloză, amidon. Dr. Uluitu spune că specialiştii de la Cantacuzino au reuşit să elimine prezervantul anti-microbian, ceea ce este un lucru bun, aliniat tendinţelor actuale în ceea ce priveşte produsele farmaceutice.

În prezent Orostim se găseşte doar la farmacia Institutului, urmând să devină mai accesibil pe piaţă odată cu mărirea capacităţii de producţie. Se comercializează în cutii cu capsule de 250 mg pentru adulţi şi de 125 mg pentru copii. Administrarea este simplă: dimineaţa, cu 1/2 de oră înainte de masă, 10 zile pe lună timp de 3 luni.

Orostim nu poate fi administrat persoanelor cu intoleranţă la lactoză şi nici celor care suferă de boli autoimune, TBC etc. Chiar dacă este clasificat drept supliment alimentar, el conţine tulpini bacteriene şi e bine să fie consultat un specialist înainte de administrare.

Orostim şi tratarea COVID

“Noi ne adresăm strict tulpinilor bacteriene. Despre infecţia cu SARS-CoV-2 nu vă pot spune nimic. În primul rând pentru că nu l-am testat şi apoi, nu ne adresăm acestei afecţiuni. Fiind supliment, nu tratează, nu previne, nu vindecă bolile. Dar persoanele care au COVID şi doresc să îl ia pot încerca, pentru creşterea imunităţii. Noi nu putem spune că este benefic sau că nu este benefic”, precizează dr. Uluitu.

2 COMMENTS

  1. Si, de ce nu este recomandat de medici prin listele de medicamente impuse la consum? Ca nu iese parandarat mare pentru lacomi? De ce nu are publicitate pe tv mai ales ca e produs romanesc? Omul care a dat interviul, a spus ca nu are voie sa spuna mai mult despre acest supliment! De ce? Pentru ca primeaza afacerile internationale pe bani grasi? Nu este din reteaua activata de ministrul sanatatii actual? Medicii de familie au dreptul sa dea si aceste suplimente care creste imunitatea cetateanului! Este normal pentru ca in strainatate, medicii nu se arunca direct la tratamente, intai cu suplimente, tratament oral-orl, spray si dezinfectante, apoi, daca nu se vede nicio modificare in bine, incep usor cu tratament dar nu intensiv, intensiv e urmarirea pacientului din ora in ora ca medic dar asistentele sunt aproape de bolnav!

  2. Incetati sa mai credeti ca exista o mafie a sanatatii care duce tot raul pe planeta asta. Pentru ce sa fie pe lista medicamentelor impuse de doctori? Orostim este un supliment, nu medicament. Si a spus-o si persoana careia i s-a luat interviu: “fiind supliment, acesta nu trateaza, nu previne, nu vindeca bolile.” Atunci la ce sa il recomande doctorii?
    Si nu este adevarat ca in strainatate medicii nu sar la medicamente ci recomanda suplimente. Absolut fals! Se dau medicamente dar este adevarat ca se incearca cu cele mai usoare mai intai pentru a nu obisnui organismul cu medicamente prea puternice in cazul in care acestea vor deveni ineficiente cand chiar este nevoie de ele. Dar mai exista un motiv si acesta este financiar. Niciun doctor nu va cere analize detaliate sau recomanda retete (care nu sunt gratis ci doar compensate) pentru medicamente scumpe deoare nu vor sa creeze costuri aditionale pentru sistemul public de sanatate.
    Iar acest lucru nu este de admirat intotdeauna deoarece inseamna ca multi pacienti sunt tratati cu paracetamol pana cand ajung la urgenta.
    Nu este totul roz in strainatate si totul negru in Romania. Multi oameni din diaspora vin in Romania sa se investigheze mai serios. Avem inca noroc ca sistemul privat din Romania este cat de cat accesibil si la un standard foarte bun. Cel public din pacate este foarte rau afectat atat de decizii politice cat si comportamente inetice din partea unora (de la femeia de serviciu la chirurgi).

    Sper ca Orostim sa ajute la crearea unui sistem imunitar mai puternic, l-as incerca dar nu imi fac iluzii ca vindeca.

Leave a Reply