Ziarul Novaya Gazeta, una dintre puținele publicații independente care încă funcționează în Rusia, va scoate la licitație medalia asociată Premiului Nobel pentru Pace, decernat redactorului șef Dmitri Muratov.

Într-o declarație publicată marți pe site-ul ziarului său și citată de CNN, Muratov (foto) a spus că numeroșii “copii răniți și bolnavi care necesită tratament urgent” (în urma invaziei ruse în Ucraina, n.r.)  l-au determinat să ofere prestigioasa medalie.

La scurt timp după anunțul oficial, la ordinul lui Vladimir Putin, Muratov a fost desemnat de autoritățile ruse drept agent străin, o decizie luată, de asemenea, la adresa altor jurnaliști și publicații din Rusia.

Conform Comitetului Nobel, co-fondatorul Novaya Gazeta a fost premiat “pentru apărarea neobosită a libertății de exprimare în Rusia”.

Muratov este co-fondatorul Novaya Gazeta.

El a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în octombrie anul trecut.

Peste 3,5 milioane de refugiați din calea războiului din Ucraina

În declarația citată de CNN, redactorul-șef al publicației a pledat pentru încetarea imediată a focului, pentru schimbul de prizonieri și asigurarea coridoarelor umanitare.

Încasările din vânzarea medaliei vor merge către Fundația de Asistență pentru Refugiații Ucraineni, o organizație neguvernamentală care încearcă să asigure sprijin moral și material refugiaților din Ucraina.

Peste 3,5 milioane de ucraineni și-au părăsit țara până în prezent, potrivit ultimei actualizări comunicate de Agenția pentru Refugiați a Națiunilor Unite, scrie antena3.ro

Leave a Reply