Consiliul de Administrație al Romgaz va aproba, marți, în consiliul de administrație, noul contract cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră, după ce tranzacția a fost blocată de apariția unor taxe. Acum, compania americană va prelua aceste taxe, ceea ce va debloca achiziția de către Romgaz a participației de la Exxon în proiectul Neptun Deep de extracție a gazelor din mare, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu, la Prima TV. El a spus că astfel va fi deblocată și legea offshore, care va fi aprobată în această sesiune parlamentară.

„La sfârșitul anului trecut trebuia semnat contractul dintre Romgaz și ExxonMobil. Au apărut niște probleme legate de niște taxe pe care ar fi trebuit să le plătească Romgaz. S-au continuat negocierile cu ExxonMobil, care au fost de bună credință și s-a finalizat și această negociere. Și dacă aceste taxe se vor plăti, le va prelua compania americană. Mâine (astăzi, n.r.) în consiliul de administrație al Romgaz se aprobă aceste modificări la contractul de achiziție și urmează… Romgaz va cumpăra această parte de 50% din Neptun Deep”, a declarat ministrul Virgil Popescu. Ministerul Energiei este acționar majoritar la Romgaz.

În paralel va merge și legea offshore, potrivit lui Virgil Popescu.

„Am avut o discuție săptămâna trecută în coaliție. Suntem convinși că în perioada următoare veți vedea în Parlament și legea offshore. Noi ne-am asumat că în această sesiune parlamentară scoatem legea offshore. Scoaterea gazelor din Marea Neagră a început deja. Cei de la Black Sea Oil and Gas au început. Vom avea în acest an primele gazE. Vom avea 1 miliard de metri cubi în plus de gaze în sistemul național de transport, anul acesta”, a spus ministrul.

În ceea ce privește zăcământul Neptun Deep, mai devreme de 2026 el nu va putea fi operaționalizat, spune ministrul.

În ceea ce privește distribuția profiturilor din exploatarea gazelor între stat și investitorii privați, ministrul Virgil Popescu a declarat: „Eu sunt de acord cu declarația președintelui PNL Florin Cîțu, cu 60% pentru statul român și 40% pentru investitori străini”, scrie economedia.ro

 

Leave a Reply