Directorul CIA, Bill Burns, s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei călătorii secrete la Kiev înainte de invazia rusă de anul trecut, pentru a-i împărtăși o veste care a părut să-l surprindă pe liderul ucrainean: rușii complotau pentru a-l asasina.

La acea vreme, în ianuarie 2022, Zelenski respinsese ideea că rușii ar fi efectuat o invazie neprovocată a Ucrainei și sugera că avertismentele publice ale Americii creau “panică”, a notat Chris Whipple în cartea sa de curând apărută, “The Fight of His Life: Inside Joe Biden’s White House”, potrivit Business Insider.

https://www.businessinsider.com/cia-director-warned-zelenskyy-russian-plot-to-kill-before-invasion-2023-1

main product photo

Era neobișnuit ca SUA să dezvăluie public astfel de informații, sugerând că Washingtonul era încrezător în evaluarea sa privind intențiile Rusiei. Dar, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze, Zelenski și-a exprimat îngrijorarea că astfel de avertismente ar avea un impact negativ asupra economiei ucrainene – și a subliniat că Kievul era obișnuit să se confrunte cu amenințări din partea Rusiei.

“Burns venise să îl pună la punct cu realitatea”, iar directorul CIA i-a împărtășit faptul că forțele speciale rusești veneau după Zelenski, scrie Whipple, adăugând că președintele Joe Biden i-a spus lui Burns “să îi împărtășească detalii precise despre comploturile rusești”.

“Acest lucru i-a atras imediat atenția lui Zelenski; el a fost luat prin surprindere, a fost înmărmurit de aceste vești”, a scris Whipple în carte, care va fi lansată pe 17 ianuarie.

Rusia a invadat Ucraina în luna următoare, lansând cel mai mare conflict militar din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. De atunci, oficialii ucraineni au vorbit despre faptul că Zelenski a supraviețuit la mai mult de o duzină de tentative de asasinat din partea Rusiei. Dar Whipple, care l-a intervievat pe Burns, oferă cititorilor o imagine a modului în care i-au fost prezentate mizele lui Zelenski, în timp ce acesta încerca să respingă avertismentele SUA privind o invazie iminentă.

“Informațiile erau atât de detaliate încât ar fi ajutat forțele de securitate ale lui Zelenski să zădărnicească două încercări separate ale Rusiei de a-l ucide”, a scris el.

După cum s-a raportat anterior, Burns a împărtășit, de asemenea, o “schiță a planului de invazie al lui Putin” în timpul acelei vizite în biroul lui Zelenski pentru a-l ajuta să se pregătească.. El a previzualizat planurile rusești de a ataca aeroportul Antonov la nord de Kiev și de a-l folosi ca zonă de pregătire pentru un asalt asupra Kievului.

Whipple a scris că majoritatea interviurilor pentru cartea sa au fost pe “fond profund”, ceea ce însemna că putea folosi informațiile, dar a fost de acord să nu citeze direct sursele fără permisiune, scrie stiripesurse.ro

Leave a Reply