Declarația de presă a Președintelui României, Klaus Iohannis, dupa consultarile cu partidele, fara PSD si ALDE

19:00 | 14 decembrie 2016

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 14 decembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

„Bună seara!

Am avut astăzi o rundă de consultări cu partidele politice care vor intra în noul Parlament, o rundă de consultări care, după părerea mea, a fost necesară și am constatat că toți cei care au binevoit a participa la întâlnirile de astăzi au fost tot de aceeași părere, că aceste discuții au fost binevenite.

Toți reprezentanții partidelor mi-au prezentat pe scurt opiniile lor în legătură cu alegerile. În general, lumea a apreciat faptul că alegerile au fost bine organizate și s-au desfășurat în condiții foarte bune.

Partidele mi-au prezentat, fiecare în parte, cum văd în continuare posibile alcătuiri de guverne, ce probleme sunt prioritare pentru fiecare în parte. Aceste lucruri vi le-au prezentat la ieșirea de la consultări și nu aș vrea să reiau eu aceste teme.

O notă discordantă în această rundă de consultări au făcut PSD și ALDE, care nu au binevoit să vină la aceste consultări. PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu Președintele României este nesănătoasă.

Am convenit cu toate formațiunile care s-au prezentat astăzi că ne vom revedea la o nouă rundă de consultări, pe care o voi convoca după ce noul Parlament va intra în funcțiune.

Dacă aveți întrebări, poftiți!”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Unul dintre partidele care a fost astăzi la consultări, mai precis PNL, a luat în calcul, e drept, cu șanse mici, și varianta ca toate partidele de dreapta să reușească să formeze o alianță. Vedeți posibilă o asemenea variantă? Inclusiv cu ALDE?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aritmetic, sigur, este posibil. Dacă va fi posibil și politic, vom vedea.

Jurnalist: Spuneți că este posibil aritmetic o astfel de variantă. Domnule Președinte, românii au votat PSD într-o proporție covârșitoare, au majoritatea. Trebuie să fie premierul de la PSD?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Premierul trebuie să fie de la o formațiune sau de la o coaliție care mă convinge că va avea o majoritate în Parlament.

Jurnalist: Nu de la partidul care a câştigat majoritatea şi ar putea să vină şi aritmetic?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că v-am răspuns foarte clar.

Jurnalist: Doamna Laura Codruța Kövesi a primit un verdict din partea acelei comisii, s-a spus că nu a plagiat, deși au admis și cei de acolo că 4% din teza doamnei Kövesi este copiată. Dumneavoastră ca profesor, și ați avut și declarații în acest sens, că și dacă trei rânduri sunt copiate, atunci acea persoană ar trebui să plece. Ce ar trebui să facă acum șefa DNA?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Doar că nu mai sunt profesor, ci sunt Președinte, și în calitate oficială vă spun că, pentru această chestiune, competenți sunt cei din CNATDCU.

Jurnalist: Moral, cum vedeți situația, ca șefa DNA să aibă un astfel de verdict și să se spună că, totuși, 20 de rânduri nu au fost ale dânsei?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu este rolul meu să interpretez aceste detalii. Dacă CNATDCU a dat decizie de neplagiat, atunci iau această decizie de bună.

Jurnalist: Domnule Președinte, în aceste condiții, Dacian Cioloș rămâne încă o opțiune pentru poziția de Premier, din punctul dumneavoastră de vedere?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Înainte de a avea consultări cu toate formațiunile politice, nu pot să vă dau un răspuns public la această chestiune. Este clar că, după ce vom avea un Parlament, vom avea o rundă de consultări, și atunci chiar voi aștepta să vină toată lumea și să spună dacă vor Premier, după care o să fiu în situația să judec propunerile și să mă gândesc la o desemnare.

Jurnalist: Ca să înțelegem bine, ați luat în calcul și varianta în care, în urma redistribuirilor, PSD va avea majoritate absolută? Atunci, ar trebui doar pe ei să îi chemați la consultări.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Păi, de asta așteptăm rezultatul final.

Jurnalist: În această rundă de consultări de astăzi, vreunul din partide v-a avansat și o nume, o propunere pentru funcția de Premier?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu. Niciuna din formațiunile de astăzi nu a revendicat acest lucru și nici nu au venit cu propuneri.

Jurnalist: Fostul Președinte al statului, Traian Băsescu, menționa astăzi că v-a spus că ar putea să fie cea mai bună propunere pentru funcția de Premier. Ar putea fi o soluție care să stea în picioare, o variantă?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dacă găsește o coaliţie care îl sprijină.

Jurnalist: Dacă PSD nu va veni nici la următoarele consultări, luaţi în calcul să faceţi o desemnare din cadrul altui partid, sau din afara PSD-ului?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, eu abordez chestiunea foarte  serios.

Jurnalist: Deci vă aşteptaţi să vină PSD la consultări săptămâna viitoare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Evident!

Jurnalist: Există posibilitatea să propuneţi, să desemnaţi un Premier, altul decât cel propus de partidele parlamentare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Constituţia îmi dă, sigur, acest drept, dar eu o să rămân în zona negocierilor şi voi propune, voi desemna, o persoană care este discutată şi negociată cu o coaliţie care va putea să aibă o majoritate în Parlament.

Jurnalist: Astăzi Curtea Constituțională a declarat constituţională legea care majorează salariile, urmează să ajungă la dumneavoastră. Ce decizie veţi lua mai departe cu această lege, veţi promulga, o veţi trimite mai departe la Parlament?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: O voi promulga!

Jurnalist: Care va fi semnul sau indiciul că un partid sau o majoritate, dacă un partid nu reușește să aibă o majoritate absolută, cum vă va convinge că o coaliţie are majoritate în Parlament, de exemplu, PSD – ALDE?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Tot aritmetic!

Jurnalist: Şi pe baza a ce anume, a votului pe conducerile Camerelor, sau care va fi exact principiul care va sta la baza ideii că o coaliţie are majoritate?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Calcul simplu pe mandate, sigur că da!

Jurnalist: Având în vedere că au participat la consultări şi persoane care nu vor face parte din viitorul Parlament şi nu vor vota, în consecință, nici Guvernul, care a fost relevanţa discuțiilor cu persoane precum domnul Aurel Vainer? Au mai fost şi alte persoane, care chiar nu vor fi parlamentari.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am invitat partidele şi le-am invitat să vină cu o delegaţie formată din maxim cinci persoane, fără să condiţionez de calitatea de parlamentar. Ştiţi, partidele din România au şi preşedinţi, şi vicepreşedinţi, şi membri importanți, şi nu neapărat toți sunt parlamentari. Exista politicieni care nu sunt parlamentari.

Jurnalist: Aş dori să vă întreb un lucru legat despre criteriul dumneavoastră de integritate, pe care l-aţi enunţat înainte de campanie, în campania electorală, imediat după rezultatul alegerilor. Şi vreau să vă întreb cum vedeţi alegerile făcute de români în contextul în care au trimis în Parlament liste de senatori şi deputaţi cu probleme penale.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aici pot să vă spun foarte simplu: poporul întotdeauna are dreptate.

Jurnalist: Majoritatea se va verifica dacă două partide care trec de 50% rostesc în faţa dumneavoastră acelaşi nume?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În realitate lucrurile sunt mai simple. Partidele se organizează în coaliţii, îşi numără fiecare mandatele şi, în practică, cei care au mai multe propun ceva şi ceilalţi nu.

Jurnalist: Ieri a avut loc o discuţie telefonică între Liviu Dragnea şi Premierul Dacian Cioloş, este de notorietate acest lucru. Liviu Dragnea i-a cerut Premierului să amâne reducerea TVA şi eliminarea unor taxe, lucruri care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Cum vedeţi o astfel de solicitare? Cum vedeţi relaţia dumneavoastră cu un posibil guvern PSD care a demarat cu astfel de solicitări?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu am niciun motiv să văd relaţia cu orice Guvern altfel decât instituţional corectă. Iar ce au discutat Premierul cu preşedintele unui partid nu vreau să comentez eu. Nu au decât cei implicaţi în discuţie să o comenteze, dacă doresc.

Jurnalist: Dar cu amânarea acestor măsuri aţi fi de acord?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este vorba de prorogări şi acestea se pot face prin diverse mecanisme, de exemplu prin ordonanţe. Dacă se prorogă sau nu, este mai degrabă decizia Guvernului decât a altcuiva în această fază târzie din an. Se putea face foarte simplu prin lege dacă s-ar fi apucat cineva mai devreme. Vă mulţumesc! Vă doresc o seară bună!

25 COMMENTS

  1. Nu stiu ce va face Iohanis dar va spun ce cred eu: Cred ca PSD nu doreste sa dea prim ministrul. Daca PSD nu vrea atunci Iohanis e liber sa propuna prim ministrul pe care il considera el bun de la celelalte partide si sa se duca cu el in parlament. PSDul daca nu propun pe nimeni n-au dreptul sa il tranteasca. Cred ca psdistilor le e frica sau au facut o intelegere sa nu dea prim ministrul altfel nu imi explic de ce PSDul nu zice cine e propunerea lor de prim ministru, cand BECul a raportat 99% din rezultate si PSDistii au peste 50% in parlament. Eu n-am mai vazut asa ceva. Propunerea Dragnea nu e valabila pt ca omul nu are dreptul conform legii sa fie prim ministru. Lege e de pe vremea lui Nastase de la PSD. Ceasul ticaie in favoarea lui Iohanis.

    • Ochiul o fi ager, dar creierul e varza. “Daca psd nu propune pe nimeni nu poate sa tranteasca.” cat de tare trebuie sa sufere o fiinta sa spuna asa ceva? Fiinta n-a mai vazut asa ceva. Nu se poate. Bai, creier pane… nu ne intereseaza ce vezi tu, ca oricum nu pricepi nimic. Iti mai ticaie si ceasul… vai de mama ta.

      • Crede cineva cu un minim de inteligenta ca Klaus o sa astepte ca PSD si noul parlament sa aborge legea 91/2001 ?
        Aud?
        ——–
        Deci care e strategeia genialului Dragnea ??

        • Lumea se misca nu asteapta sa se trezeasca PSD.

          Klaus o sa spuna: Eu nu am primit de la PSD o propunere valida de prim ministru, domnul Dragnea incalca legea 90/2001.
          Ca atare am luat a doua propunere la rand a PNL+USR+etc: domnul Ciolos !

          • A doua propunere la rind este tot de la psd+ alde obligatoriu. Nu mai visati cai verzi pe pereti.

          • @ preda,
            Obligatoriu? ha, ha
            Doamne… tu stii cine e presedintele Romaniei? Ai vazut cum actioneaza si ca e basescu 2 ?
            Te-ai prins de partea cui este? A sistemului securist si a “guvernului meu”. Acelasi sistem care a calcat in picioare USL la referendum.
            Iar PSD face acum greseala dupa greseala. O sa fie atat de usor sa-i striveasca.

    • Pa PSD, adieu !
      Ce spune ochi ager este ca PSD a pierdut postul de prim ministru. Pa Pa !
      PSD e mort, dus, terminat, a ratat iar ocazia. Ori sunt prosti ori nu au curaj sa conduca.
      ——–
      Ma surprinde ca A3 mesteca prostia aia a lui Dragnea ca trebuie intai sa se adune noul parlament pentru niste consultari !!! Deci…
      1. Consultarile nu sunt lege organica sunt doar niste consultari care e problema?
      2. PSD-u se contorsioneaza iar stupid adica bai stai ca nu stim cate mandate. Pai nu stiu daca au castigat sau ce? Klaus o sa profite de asta.
      3. Klaus cel retard (dar nu mai retard decat Dragnea) face in curand si adoua consultare, poate chiar in prima zi a noului parlament si zice: PSD nu a venit , nu e interesat , pa, pa am popus pe Ciolos. Voteaza si juma de ALDE si Georgian de la sri si trece.
      4. Pana cand anuleaza PSD legea 90/2001 in parlament he, he too late pana o publica in monitor o sa fie deja Ciolos.
      ————-
      PS Bietul Mircea Badea, idolul mea a spus azi niste prostii colosale: Cica Dragnea e viclean a jucat f bine si daca pleaca ALDE vine UDMR in locul lor. Ha, ha buna ineptia. Deci toata lumea pleaca dar ramane UDMR cu PSD ??????
      —————
      Adieu PSD, poate scapati naibii de gaini si “strategia” asta stupida de a tine ascunse “marile” idei !

    • Auzi bai, basistule oparit, o sa fie Dragnea premier, iti garantez si iti spun eu! Sa tii minte!

      P.S. Sa ti se faca rau, nu alta! Hai zi ca n-ai ramas fara aer, basistule asfixiat! Da-te cu capu’ de calorifer de disperare! Du-te cu idolul tau Basescu Sticle si lasa-ne in emoragie cerebrala si in chinurile facerii, ca ne-ai extenuat! Paaaa

      • Nu e nimeni aici basist din cei de mai sus. Suntem toti de aceiasi baricada. Doar ca unii dintre noi cred ca PSD a facut cateva greseli fatale.
        Sper sa nu am dreptate dar eu zic ca sistemul ii fenteaz complet si o sa-l avem iar pe Ciolos.
        PSD poate pune oameni mai buni si mai luptatori. Olguta Vasilescu e un exemplu.
        De ce fixatia asta cu Dragnea? E foarte vulnerabil, la al doilea dosar il iau astia de la guvern direct in catuse pt ca are deja o condamnare cu suspendare.
        Dragnea e cel care dupa Colectiv o vreme nici n-a avut curaj sa vina cu o prpunere de premier. Dragnea e cel care a trecut guvernul Cilos in parlament. Dragnea “luptatorul” ! Dragnea semna coabitarea cu basau. Ce e atat de grozav Dragnea?
        Dar pun pariu cu oricine ca Klaus nu-l numeste.

  2. Spînzuraţi-l de-i mişel – George Coşbuc

    Spînzuraţi-l, de-i mişel,
    De-i nebun, la gard cu el;
    De-i ciocoi cu fumuri,
    Daţi-l celor lui de-un fel:
    Cînilor din drumuri

    Ce vă doare cui i-aţi spus?
    Pentru cine-aţi tot adus
    Smirna şi tămîia?
    Latini jos şi lifte sus,
    Iar în vîrf momîia

    Buni or răi, romîni suntem,
    Romînesc pămîntu-l vrem,
    Romînească ţara.
    Noi ne suferim ce-avem,
    Noi purtăm ocară.

    Cui nu-i place-aşa cum vrem
    Ducă-se la dracul.
    Ai venit la noi golan
    Fără ţară, far-un ban,
    Fără neam şi nume,
    Şi-astăzi, cîne,-al meu duşman,
    Vreai s-orbeşti o lume

  3. Klaus Werner Iohannis, pe urmele dictaturii lui Carol al II-lea
    „Este guvernul meu” sau „tehnocrații” în istoria României

    „Tehnocrații” în istoria României… A mai existat o vreme în care în fruntea țării s-au aflat „tehnocrați”. Ei se găseau, la 16 decembrie 1938, în partidul înființat de Carol al II-lea pentru a-și impune dictatura, Frontul Renașterii Naționale (o Uniune Salvați România a epocii), formațiune cu „oameni noi” și membri ai partidelor dizolvate, care se declarau „apolitici” și „tehnocrați”.

    Istoria se repetă și ne oferă lecții neprețuite. Pe atunci alții se îmbrăcau în alb imaculat (la propriu, atunci) pozând în salvatorii nației și pretinzând dreptul de a conduce, deasupra voinței populare. „România trebuie salvată și sunt hotărât s-o fac”, spunea Carol al II-lea, un mesaj asemănător cu cel al „regelui neîncoronat” de astăzi, Klaus Iohannis.

    „Spoiți cu var ca niște pomi fructiferi sau ca niște WC-uri de gară – ca tot ce trebuie dezinfectat”. Este caracterizarea pe care le-o oferă Martha Bibescu salvatorilor României de atunci, privindu-i din balconul publicului, la ședința de deschidere a Parlamentului, pe 7 iunie 1938, când noii deputați și senatori s-au prezentat în costume albe, uniforma de sărbătoare a membrilor Frontului Renașterii Naționale.

    Frontul Renaşterii Naţionale, partidul totalitar al lui Carol al II-lea, avea menirea de a contrabalansa influența crescândă a Mișcării Legionare în rândul românilor, și a făcut acest lucru imitând-o (inclusiv salutul roman, cu mâna dreaptă ridicată, „de la inimă la cer”) și preluându-i temele majore, precum lupta împotriva corupției și a politicianismului.

    O altă lecție a istoriei: este ceea ce face Uniunea Salvați România astăzi, captând aspirațiile românilor, pentru a le deturna în zona dreptei liberale și a intereselor corporatiste (care stau în statele ONG-urilor „societății civile”)

    Frontul era, de fapt, o contrafacere menită de servească intereselor unor persoane care doreau să-și păstreze puterea și privilegiile într-o epocă agitată în românii doreau, în mod firesc, schimbarea. Lecția continuă…

    „Este guvernul meu”, spune neamțul Carol al II-lea. „Îmi doresc un guvern al meu”, spunea neamțul Iohannis. Ambii au avut această satisfacție pentru o vreme împotriva voinței populare și a intereselor naționale.

    „Este guvernul meu”. Aceste cuvinte au fost rostite de regele Carol al II-lea în ianuarie 1938, într-un context istoric confuz și tensionat.

    La sfârșitul anului 1937, România se afla într-o gravă criză politică. Principalele partide erau compromise în ochii electoratului, deoarece una au promis în campaniile electorale și altceva au făcut atunci când au fost la putere. Extrema dreaptă (prodictatorială) se afla în ofensivă, iar regele Carol al II-lea manevra pentru instaurarea propriului său regim politic.

    În alegerile din 20 decembrie 1937 nici un partid nu a obținut cel puțin 40% din totalul voturilor pentru ca, în baza legii electorate din 1926, să-și poată constitui o majoritate parlamentară.

    Profitând de situația creată, Carol al II-lea l-a numit, în ziua de 28 decembrie, pe Octavian Goga, liderul Partidului Național-Creștin, în funcția de președinte al Consiliului de Miniștri. Vestea a provocat stupoare în opinia publică. Omul politic Constantin Argetoianu scria că un guvern Goga „este așa de neverosimil, încât nu mă pot obișnui cu o idee atât de absurdă”.

    Într-adevăr, PNC obținuse în alegeri abia 9,15% din totalul voturilor, clasându-se pe locul al patrulea, după Partidul Național-Liberal (35,9%), Partidul Național-Țărănesc (20,4%) și Totul pentru Țară-Mișcarea Legionară (15,5%). Iuliu Maniu declara că guvernul Goga era un „guvern personal”, reprezentând „o sfidare la adresa națiunii”, iar Constantin I.C. Brătianu cerea „respectarea neștirbită a normelor constituționale”.

    În guvernul Goga, alături de membri ai PNC, au fost incluși mai mulți „specialiști”, de fapt transfugi de la alte partide, precum și independenți, care au acceptat să se pună în slujba planurilor politice ale regelui.

    Într-un interviu, Carol al II-lea explica motivul deciziei sale: „Din cauza partidelor și a politicii din România, suveranul este singurul element care păstrează linia dreaptă”.

    Într-un alt interviu, era și mai explicit: „Este guvernul meu și trebuie să aibă aprobarea mea. În ziua când nu aș fi mulțumit de felul cum guvernează voi cere o schimbare”.

    Asemenea declarații contraveneau spiritului Constituției, care avea la bază principiul potrivit căruia „Regele domnește, dar nu guvernează”. Dar, pentru Carol al II-lea, Constituția din 1923 era „prea strâmtă” și trebuia modificată. Până atunci putea să o calce în picioare, socotindu-se singurul om politic care putea decide soarta regimului politic din România.

    „Schimbarea” s-a produs după numai 44 de zile. La 9 februarie 1938, regele l-a demis pe Octavian Goga, iar a doua zi românii au aflat că s-a constituit un guvern prezidat de patriarhul Miron Cristea. Pe preciza că acesta era un guvern în afara partidelor politice, fiind alcătuit din oameni cinstiți și devotați intereselor naționale. În mesajul adresat românilor, Caril al II-lea preciza: „România trebuie salvată și sunt hotărât s-o fac”.

    A fost redactată în grabă o nouă Constituție, publicată în ziua de 20 februarie, prin care se extindeau prerogativele regale. Fără a lăsa un răgaz pentru a fi citită și asimilată de cetățeni, aceasta a fost supusă „spre bună știință și învoire” în ziua de 24 februarie. Noua lege fundamentală a fost „primită” aproape în unanimitate (votul era deschis și se ținea o evidență specială a celor care au fost împotrivă). Doar 0,13 % au răspuns că NU sunt de acord.

    Le festivitatea de promulgare a noii Constituții în ziua de 27 februarie, Miron Cristea ținea să sublinieze că aceasta era o replică dată partidelor politice, pe care le-a numit „hidra cu 29 capete electorale, care a învrăjbit fără folos pe toți, spre paguba țării întregi”. Adresându-se regelui, președintele Consiliului de Miniștri sublinia: „Astăzi s-a rupt paienjenișul de pe ochii cetățenilor României întregite, ca să vadă limpede de unde vine mântuirea: de la eroica hotărâre a Majestății Tale”.

    Peste o lună, la 30 martie, partidele politice au fost dizolvate prin decret regal, spre „liniștea țării”.

    La 16 decembrie 1938 a fost înființat Frontul Renașterii Naționale, declarat „unica organizație politică în stat”. Acesta a fost singurul partid care a avut dreptul de a depune liste în alegerile parlamentare din 1-2 iunie 1939, astfel că a obținut o victorie deplină. Între cei aleși se aflau mulți membri ai partidelor dizolvate, care acum se declarau „apolitici” și „tehnocrați” (s-a candidat în funcție de profesii: agricultură și muncă manuală; comerț și industrie; ocupațiuni intelectuale).

    La ședința de deschidere a Parlamentului, desfășurată în ziua de 7 iunie 1938, noii deputați și senatori s-au prezentat în costume albe, uniforma de sărbătoare a membrilor FRN. Martha Bibescu – privind din balconul rezervat publicului – aprecia că aleșii națiunii păreau a fi „spoiți cu var ca niște pomi fructiferi sau ca niște WC-uri de gară – ca tot ce trebuie dezinfectat”.

    Ministerul Propagandei Naționale, special înființat, presa și radioul (aflate sub cenzură) se întreceu în elogii la adresa regimului și mai ales a „marelui cârmaci”. Regele savura aceste laude, participa la spectacole grandioase cu mii de participanți, asculta odele ce i se închinau, primea cu plăcere cadourile ce i se făceau (între care și o hartă a țării în relief, oferită de Banca Națională a României).

    Unii apreciau că se exagera destul de mult. Între aceștia, N.D. Cocea, care nota în jurnalul său: „Să-ți pui tu slugile să te laude la gazetă și să te declari satisfăcut. Să-ți tocmești tu singur argați cu ziua care să te ridice în slava cerului și să te potrivești vorbelor lor. Să te socotești om mare pentru asta. Haram de rege!”

    Cultivată cu grijă (și cu mulți bani), starea euforică s-a curmat brusc în vara anului 1940, când România a fost silită să cedeze Basarabia și nordul Bucovinei către Uniunea Sovietică, nord-estul Transilvaniei către Ungaria și Cadrilaterul către Bulgaria.

    Epilog: La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea îi anunța pe români că „din marea mea dragoste pentru acest pământ”, a hotărât să treacă „grelele sarcini ale domniei” pe umerii fiului său Mihai, iar a doua zi a luat drumul exilului.

    Cristian PĂTRAȘCU

    • … după care au urmat războiul, stalinismul, ceaușismul și, izbăvitoare, democrația noastră originală…
      Suntem jefuiți de 26 de ani tot din mare dragoste, o mare parte din ea, tot pentru acest pământ. 😀

  4. Cred ca Iohanis va face un guvern de dreapta cu toate partidele de pe partea dreapta la care vor coopta ALDE ( vor santaja pe Tariceanu cu dosare iar D Constantin nu necersita santaj, sare singur in barca). PSDistii care sunt incapabili sa dea prim ministrul nu vor avea curajul de a tranti “guvernul meu” ca sa nu piarda mandatele in parlament si vor accepta propunerea. Postul de prim ministru se joaca acum nu maine sau peste o saptamana. PSDistii par paralizati datorita prostiei, sau poate au primit ordin sa se abtina.

      • Nu se iese la nici o alegere. PSDistii vor vota premierul lui Iohanis din partea PNL-USR-PMP-UDMR-ALDE. Si cu asta basta. PSDul n-are premier.

        • Auzi bai, basistule oparit, o sa fie Dragnea premier, iti garantez si iti spun eu! Sa tii minte!

          P.S. Sa ti se faca rau, nu alta! Hai zi ca n-ai ramas fara aer, basistule asfixiat! Da-te cu capu’ de calorifer de disperare! Du-te cu idolul tau Basescu Sticle si lasa-ne…

  5. Observ ca propaganda a intrat in faza Rambo. La fel ca in Rambo, filmul ne prezinta un Iohannis ce vine de unul singur sa recastige razboiul pierdut crancen si dureros. Am o veste trista pentru propagandisti: not going to happen. Reveniti cu picioarele pe pamant. In realitate “Rambo” a plecat acasa, schiopatand si cu moralul la pamant, terifiat de indarjirea celor din mocirla.

  6. De ce n-aş crede că plopul îşi caută echilibrul care e distrus în totalitate? Se vedea cu ochiul liber neliniştea şi şocul ascunse în spatele unui ”rânjet” forţat de împrejurări dar şi blocajul unei manifestări(a se citi premierului cel mai bun…băse) un sfat pe care nu ştie şi nu poate să-l pună în practică din cauza nesiguranţei personale! Cum Doamne iartă-mă un plop sa fie scuturat de o vijelie şocantă şi totuşi să rămână înfipt în pământ dar fără stabilitatea necesară(şocuri psihologice)? Mai durează până îşi recapătă liniştea şi stabilitatea plus echilibru interior…o vacanţă în Maiami la umbra unui brad peste care ninge cu plus destule grade celsius! Staţi liniştiţi că vor închide ţara şi vor da drumul la…câini(PDL-PMP-PNL) să latre încât circul mizerabil să se menţină până după sărbătorile de iarnă! Am auzit aseară că PSD-ul are deja 50+2 bucăţi! Mai trebuie întrebat sau bătut la poarta… plopului?

  7. Sunt sigur ca Johannis NU va forta o guvernare de dreapta in care sa intre doua piese importante(Basescu+Tariceanu) aflate in conflict deschis cu DNA-ul in asazisa Coalitie a penalilor.Ce va face cand acestia-i vor bloca pe banda rulanta ridicarea de imunitati solicitate de catre DNA ? O vor face oricum si daca PSD va avea o majoritate dar stie ca nu i-a pus cu mana lui acolo.Sa ma lase cei care tot striga in gura mare ca Johannis dirijeaza arestarile si toata activitatea DNA in favoarea liberalilor.Daca era asa nu iesea dosarul cu Blaga exact inainte de alegeri,exact cand le-a convenit cel mai bine adversarilor PNL in urma caruia Blaga a fost tras pe dreapta la pachet cu toata masinaria electorala pe care a format-o si rodat-o in atatea campanii castigatoare.PNL lua cel putin inca 5% cu Blaga in joc pentru ca Ardealul nu s-a inrosit de nebun asa ci pt ca PDL-ul s-a dat lovit.Nu mai spun ca PNL n-a avut nici o televiziune ca toate au facut coada la usa PSD-ului si a lui Basescu.Pana la urma ce mare victorie au realizat ? Au batut un partid condus de o incepatoare inchipuindu-si ca il lovesc pe Johannis adica protectorul (asta este adevarat) DNA ! Bun,sa vedem daca le-a reusit ceea ce au urmarit de fapt,anihilarea DNA…PNL era doar victima colaterala a campaniei lor furibunde.

  8. Nu tine povestea cu ala mic zis Constantin ca va trada si daca zice cineva ca poate domn’Cimpeanu va trada , hop si cenzura. Mai tii minte Radule cand jigneai oamenii care iti scriau ca Antonescu va trada, ca va face fuziune cu pdl si ca va pupa clanta ppe? Sau cand iti spuneau oamenii ca Johannis este avid de putere?
    Infatuarea este la ordinea zilei

  9. Basescu avea obieciul sa drapexe orice bruf, orice minciuna sau orice prostie spusa su facuta prin nevinovatele expresii “a fost o eroare”, “l-am reevaluat”. Parea si ca e inteligent si ca e onest (parea, pentru cei mai prosti…)
    Nemtul inghite broastele riioase pe acelasi model al tupeului marit de pupitrul de la care vorbeste si al credintei ca, daca ai mincat kkt ca persoana fizica, neoficiala, acuma esti un altul, un cetatean distinct, cu calitate oficiala, care nu trebuie deloc sa si faca ceea ce zicea ca ar trebui facut.

    “Doar că nu mai sunt profesor, ci sunt Președinte, și în calitate oficială vă spun că…” se adauga lungului sir de pacaleli, nesimtiri tupeiste al conducatorilor nevolnici oe care ii ia gura pe dinainte, dindu-se virgini si neprihaniti dupa care nu mai stiu pe unde sa sa scoata camasa cind vine vremea controlului ginecologic.

    Iata inca un lucru bine facut, iata o altfel de politica. Sa-i traduca cineva in germana “ehre” sau “ehrenwort”…

  10. Matematica nu este (o) opinie. E stiut.
    Dar daca Johannis forteaza aritmetica lui aproximativa, teoretic ar deveni posibila o adunatura si nu o adunare, de PMP, USR, PNL, UDMR pentru a contracara coalitia deja stabilita si cistigatoare a alegerilor. Aceasta ar insemna insa o deturnare si denaturare a votului popular deci o lovitura de stat in alb (nu in rosu cu TV ocupata, cu armata in strada si cu iesirea masiva a lui Plicusor Dan si a bandei sale). Profit de ocazie pentru a-i trimite un inelegant “HUO” aceluiasi Neicusor Ban care in prima aparitie oficiala afirma ca “este nevoie de un guvern tehnocrat mai bun”.

Leave a Reply