Excesele alimentare vin la pachet cu numeroase probleme digestive, multe dintre ele cu simptome greu de suportat. Acesta este și motivul pentru care medicii nutriționiști recomandă o dietă echilibrată, adecvată fiecărei persoane în parte, alături de exerciții fizice, ca parte a unui stil de viață sănătos.

Un regim alimentar sănătos este indicat în orice moment din an, dar cu atât mai mult în timpul sărbătorilor de iarnă, când tentațiile culinare sunt extrem de mari. Riscul apariției unor afecțiuni digestive în această perioadă este mai mare în cazul persoanelor care au ținut post și apoi trec brusc de la o alimentație ușoară la una bogată în carne și grăsimi, dar și în cazul celor care au diverse probleme de sănătate, ce se pot agrava din cauza exceselor alimentare.

Nici persoanele sănătoase nu sunt însă ocolite de eventualele tulburări gastrointestinale, dacă nu țin cont de câteva reguli elementare. Pentru un Crăciun liniștit, fără urgențe medicale, medicii nutriționiști recomandă consumarea cu moderație a bucatelor tradiționale. Altfel spus, se poate gusta din fiecare preparat, dar fără ca porțiile să fie prea mari și fără a combina într-un mod neadecvat toate aceste alimente.

Se poate mânca și friptură, slăninuță, lebăr, tobă și caltaboș sau orice alt preparat tradițional, dar toate la un loc nu trebuie să depășească o cantitate de maximum 200 g la o masă. Acestea pot fi asociate cu cartofi fierți sau copți, dar și cu paste făinoase, orez, fasole, mazăre. De asemenea, masa de sărbători trebuie asezonată cu salate de crudități, care sunt bogate în fibre vegetale și dau senzația de sațietate. În acest fel, porțiile consumate vor fi mai mici, păstrându-se acel echilibru nutrițional de care organismul are nevoie.

Excesele alimentare pot fi evitate și dacă se optează pentru supă sau ciorbă de zarzavat ca prim fel de mâncare, sau dacă se bea o cană de apă înainte de masă. Totodată, la desert, cozonacul și diferitele sortimente de prăjituri și dulciuri tradiționale pot fi înlocuite cu un fruct.

Nici alcoolul în exces nu este recomandat, un pahar de vin sau de țuică este suficient la o masă, dar persoanele cu afecțiuni hepatice și cele cu diferite boli psihice nu ar trebui să consume deloc alcool. Acestea pot să bea la masa de sărbători sucuri proaspete de fructe, care conțin multe vitamine.

Nu trebuie uitată nici mișcarea fizică, prin care se pot evita efectele excesului alimentar. Se recomandă ca după fiecare masă să se facă mișcare (plimbări în aer liber sau exerciții fizice susținute), măcar 30 de minute. P

Evitarea excesului alimentar și menținerea unui stil de viață sănătos contribuie semnificativ la păstrarea sănătății organismului, previn apariția unor afecțiuni, cum este diabetul zaharat, și pot ameliora simptomele unor probleme deja existente.

Leave a Reply