Premierul francez Jean Castex a anunţat sâmbătă că guvernul a decis să vină în sprijinul automobiliştilor, în contextul exploziei preţului carburanţilor, printr-un ramburs de 15 eurocenţi pentru fiecare litru de carburant achiziţionat de la pompă, transmite AFP.

Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie şi va fi valabilă timp de patru luni, costurile pentru stat fiind evaluate la aproximativ două miliarde de euro, a precizat Jean Castex într-un interviu pentru cotidianul Le Parisien. Premierul francez a adăugat că de acest ramburs vor beneficia atât gospodăriile cât şi firmele de transport şi fermierii, iar măsura va fi valabilă pentru toate tipurile de carburanţi. “Aceasta înseamnă că la fiecare plin de 60 de litri veţi economisi 9 euro”, a estimat premierul Jean Castex.

Reducerea se va aplica în momentul plăţii, în numerar sau cu cardul, la pompă şi deci nu va fi vizibilă la preţurile afişate la benzinării, a detaliat premierul francez. Jean Castex a mai spus că varianta rambursării este mai rapidă decât votarea unei reduceri de taxe şi, în plus, va permite şi companiilor să beneficieze de această reducere. De asemenea, Castex i-a încurajat şi pe distribuitorii de carburanţi să facă un gest similar. “Dacă statul face un efort de 15 eurocenţi pe litru, şi ei ar face de exemplu un efort de 5 eurocenţi, ar fi vorba de 20 de eurocenţi care ar rămâne în buzunarul francezilor”, a subliniat Jean Castex.

Preţurile de vânzare cu amănuntul la benzină şi motorină a atins săptămâna acesta maxime istorice în multe ţări din lume după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a creat noi tensiuni pe piaţa petrolului. În încercarea de a limita impactul creşterii continue a preţurilor la energie, guvernul de la Paris a adoptat mai multe măsuri precum plafonarea preţului gazelor naturale, limitarea la 4% a creşterii preţului la electricitate precum şi acordarea de vouchere energetice. Premierul Jean Castex a estimat că impactul acestor măsuri se ridică la peste 20 de miliarde de euro, scrie Agerpres.

 

2 COMMENTS

  1. Ce măsuri ia Franţa pentru protejarea cetăţenilor ei de creşterea preţului carburanţilor – newsromania.info Mar 13, 2022 At 18:18
    […] Citeşte continuarea pe radu-tudor.ro […]

Leave a Reply