Şeful statului francez, Emmanuel Macron, a primit-o marţi la Palatul Elysee pe Ursula von der Leyen, viitorul preşedinte al Comisiei Europene, afirmând că împărtăşesc aceleaşi priorităţi pentru a deschide o ‘nouă pagină’ a Uniunii Europene, informează AFP.

Această deplasare la Paris, pentru un prânz de lucru cu preşedintele francez, este prima vizită a fostului ministru al apărării german de la alegerea sa la conducerea Comisiei Europene la 17 iulie de către Parlamentul European.

‘Suntem de acord să lucrăm împreună pentru o Europă puternică, unită şi ambiţioasă’, a declarat Ursula von der Leyen la sosirea la Palatul Elysee. ‘Vă ştiu de partea mea’, a adăugat ea, adresându-i-se preşedintelui francez, căruia i-a mulţumit ‘pentru sprijinul său’ în alegerea sa.

Emmanuel Macron a subliniat că el personal şi Franţa ‘se regăsesc pe deplin’ în programul detaliat de Ursula von der Leyen în Parlamentul European. Printre priorităţi, şeful statului francez a menţionat ‘o adevărată ambiţie climatică’, ‘cerinţa progresului social’, promovarea ‘unei Europe care protejează şi ştie cum să reglementeze tema migraţiei, o provocare importantă’ şi ‘o Europă a valorilor, care apără statul de drept şi libertatea presei’.

Aceasta este ‘o nouă pagină pe care o veţi deschide’ pentru UE, a adăugat Macron, adresându-i-se Ursulei von der Leyen, care îşi va prelua funcţia la 1 noiembrie pentru a-l înlocui pe luxemburghezul Jean-Claude Juncker

Potrivit lui Emmanuel Macron, faptul că ea devine prima femeie care prezidează Comisia ‘este întruchiparea unei noi feţe, a unei noi ambiţii, a unei Europe care doreşte să se regenereze’.

În cursul acestui prânz de lucru, urma să fie abordat subiectul postului pe care îl va ocupa reprezentantul francez în viitoarea Comisie.

Parisul a indicat că vrea ca alegerea acestui portofoliu şi a comisarului să reflecte două din principalele sale priorităţi politice: “fie un portofoliu economic puternic, de exemplu comerţul, fie cel responsabil de climă’. Dar aceasta va depinde ‘în cele din urmă de echilibrul subtil’ în cadrul Comisiei şi de ‘competenţele reale’ ale portofoliului, potrivit preşedinţiei franceze, care nu a spus când va fi anunţată alegerea lui.

Actualul comisar francez este Pierre Moscovici, însărcinat cu afaceri economice.

Dar Ursula von der Leyen şi-a exprimat intenţia de a forma o Comisie cu ‘50% femei şi 50% bărbaţi’.

După Paris, ea a indicat că va efectua vizite în timpul apropiat în Polonia şi Croaţia, scrie Agerpres.

2 COMMENTS

 1. 1. Primul plan Franco-German este aruncarea in tarile membre ale UE a tot ce vine din Africa in barci: migrantii ilegali, fiecare platind traficantii 3000-6000 euro. Prin acest plan vor fi incurajati sa vina tot mai multi.

  https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/07/22/ue-14-tari-au-convenit-in-principiu-asupra-unui-nou-mecanism-de-solidaritate-de-alocare-a-migrantilor-macron–344906

  “În jur de 14 ţări membre ale Uniunii Europene au convenit … asupra un nou “mecanism de solidaritate” propus de Germania şi Franţa de alocare a migranţilor în interiorul întregului bloc, a anunţat luni Macron… prin care să fie repartizaţi migranţii salvaţi pe Marea Mediterană… Dintre acestea, 8 tari şi-au anunţat o participare activă: Franţa, Germania, Portugalia, Luxemburg, Finlanda, Lituania, Croaţia şi Irlanda …nu a precizat care sunt restul statelor.”
  Doamne fereste, d-na Manescu, sa semnati asa ceva!

  Priviti cine vine pe capul Europei, care refuza sa se apere: https://twitter.com/matteosalvinimi/status/1152611357503688705
  Salvini: “Ieri in Forumul Roman: ce frumoasa integrare!”

  2. Al doilea plan este o inlocuire de guvern in Italia, asa cum Merkel a mai facut o data, inlocuindu-l pe Berlusconi cu un bancher de la Goldman Sachs, parca Monti; probabil pe retetarul folosit si cu populistii din Austria, adica prin serviciile secrete germane:

  https://www.huffingtonpost.it/entry/la-manina-tedesca-nella-nuova-guerra-fredda-ai-populisti_it_5d36fbf0e4b004b6adb5eda7

  3. Al treilea plan este luarea deciziilor peste capul tarilor care se opun:
  “[Ursula] called for a change in rules so that the EU could act even without the unanimous consent of EU member states.”

  Africa si Europa au fost de milioane de ani in aceeasi configuratie geografica, cu toate acestea Europa s-a aparat cu succes de invazii, de ce nu o face si acum?
  Cine si de ce ii plateste pe conducatorii de la Bruxelles salarii de la 200,000 E in sus pe an ca sa ne transplantam populatii straine de poporul nostru?!

Leave a Reply