Belarus, una din ultimele dictaturi sangeroase ramase in spatiul ex-sovietic, are un presedinte ce doreste sa fie colonel in armata altei tari. Belarus este deja ocupat militar de Rusia, cu zeci de mii de trupe si mii de blindate si tancuri. Este o faza intermediara a razboiului de ocupatie declansat de Moscova asupra Ucrainei in 2014 si continuat azi cu furie. 

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a afirmat într-un interviu că omologul său rus Vladimir Putin i-a promis să-i acorde rang de colonel în armata rusă, relatează luni AFP şi RIA Novosti.

“Putin este colonel şi mi-a promis că mă va face şi pe mine colonel, dar nu a făcut-o încă”, s-a plâns Lukaşenko în interviul acordat duminică lui Vladimir Soloviov, un jurnalist rus considerat una din portavocile Kremlinului.

“Am grad de locotenent colonel. Nu-mi pot agăţa singur steaua de generalisim sau de general”, a spus el în interviul difuzat de canalul de YouTube Soloviov Live, din care au fost preluate fragmente de postul public al televiziunii ruse Rossia-1.

“Dacă a promis, să o facă!”, a insistat el, potrivit unui videoclip difuzat duminică de un cont Telegram având legătură cu preşedinţia de la Minsk.

Jurnalistul, în hohote de râs, încearcă să pună la îndoială veridicitatea afirmaţiilor lui Lukaşenko care insistă şi gesticulează, spunând că promisiunea lui Putin – fost colonel KGB – a fost să-l facă colonel în “armata rusă” ori în “armata sovietică”. Argumentul că “doi colonei s-ar afla atunci în fruntea Rusiei şi Belarus”, nu l-a descurajat pe liderul belarus: “Îi vom acorda apoi gradul de general lui Putin!”, a spus el.

În interviul pentru Vladimir Soloviov, el nu explică în niciun moment contextul în care i-a fost făcută promisiunea de avansare militară de către liderul rus.

Când jurnalistul remarcă faptul că este dificil pentru preşedintele unui stat independent să fie ofiţer în armata altei ţări, Lukaşenko îi răspunde: “E problema mea, nu a dumitale!”

Aleksandr Lukaşenko, aflat la conducerea Belarus din 1994, are o relaţie tumultuoasă cu Moscova. Din toamna anului 2020, el pozează în ultimul bastion al Rusiei în faţa Occidentului, promiţând să-l însoţească chiar într-o campanie militară în Ucraina dacă este necesar.

Belarus este foarte dependent de creditele financiare ruse, precum şi de aprovizionarea cu petrol şi gaze din Rusia. Cu regularitate, există zvonuri despre un proiect al Kremlinului, întotdeauna dezminţit, de unire a Belarusului cu Rusia, notează AFP.

În prezent, Rusia a mobilizat în Belarus trupe şi echipamente pentru exerciţii comune, amplificând temerile privind o posibilă invazie în Ucraina, un scenariu negat de Moscova.

Leave a Reply