In ultimele luni, in Romania s-au intensificat actiunile de pregatire si exercitiile de aparare impreuna cu cei peste 5000 de aliati din tarile membre NATO. Zona de est a tarii noastre a gazduit multiple exercitii, cu scenarii ce vizeaza atacarea teritoriului NATO dinspre Est. 

In Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Babadag, judeţul Tulcea a avut loc in luna octombrie exercitiul Marasesti 22.2. Militarii Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești și partenerii americani din Divizia 101 Aeropurtată (Asalt Aerian) au realizat un exercițiu cu trageri reale de luptă, de tip LIVEX. 800 de militari si peste 140 mijloace tehnice au fost implicate, scrie Observatorul Militar.

“Pentru Divizia 101 Aeropurtată, venirea în România este esențială pentru a se asigura că parteneriatul nostru este suficient de puternic pentru a apăra Flancul Estic al NATO. Avem oportunitatea să ne antrenăm împreună și să vedem modul în care fiecare planifică și execută operații”, a declarat pentru presa militara comandantul Batalionului 1 din Regimentul 502, locotenent-colonel Dave Williams.

Scenariul exercițiului a fost unul fictiv, de respingere a unui adversar venit din teritoriile din estul țării noastre ocupate de inamic, scrie presamil.ro

După ce adversarul a fost blocat prin focul de baraj din partea Batalionului 345 Artilerie, a fost executată, de infanteriști americani din Batalionul 1 al Regimentului 502 Infanterie, o operație aero-mobilă în adâncimea dispozitivului adversar.

Desantul aerian tactic a fost executat în două valuri, cu elicoptere Black Hawk. De obicei, desantul tactic este folosit pentru scoaterea din funcțiune a unor obiective importante din dispozitivul de luptă al adversarului, în scopul dezorganizării conducerii trupelor.

Tot in luna Octombrie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, din judeţul Galaţi a avut loc exercitiul Zimbrul 22 unde au participat “aproximativ 1.000 de militari și peste 200 de mijloace tehnice și mașini de luptă de pe teritoriul național și din structurile NATO prezente în ţara noastră”, scrie presamil.ro

Lângă militarii români s-au instruit militari din cadrul Batalionului 1-26 Infanterie din Armata Statelor Unite ale Americii și cei din Contingentul Militar Polonez dislocat în România în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

Zimbrul 22 a avut două momente importante, un exerciţiu tactic cu trupe în teren şi apoi o altă acţiune în care pe lângă mişcările tactice s-au executat şi trageri reale cu armamentul din dotarea structurilor.

Zimbrul 22 a fost un eveniment multinaţional, conceput şi desfăşurat după proceduri NATO. A fost asaltul aerian al militarilor americani cu elicoptere UH-60 Black Hawk, sprijiniţi cu foc de artilerie executat cu complexele LAROM şi Spike, apoi infanteria română şi cea poloneză au venit din spate.

Recent, generalul de brigadă John Lubas, locţiitorul comandantului celebrei Divizii 101 Aeropurtate care este dislocată în România, susține că militarii din subordinea sa sunt gata să apere oricând fiecare centimetru de pământ al NATO.

Trupele americane de elită din celebra Divizia 101 Aeropurtată aflate în România sunt oricând gata de luptă și nu ar da înapoi dacă trebuie să apere teritoriul Aliat, au declarat responsabilii unității pentru postul de televiziune CBS. Divizia 101 Aeropurtată este unitatea militară a SUA cea mai apropiată de operaţiunile militare din Ucraina. Concret, militarii americani, care sunt pregătiți să intre în luptă în numai câteva ore, sunt acum în România și, împreună cu trupe al Armatei Române, se antrenează în scenarii trasate după tiparul condițiilor de luptă din Ucraina.

Generalul de brigadă John Lubas, locţiitorul comandantului Diviziei, a făcut o serie de precizări despre misiunea militarilor americani care luptă sub sloganul „Screaming Eagles”. „Ei (rușii – n.r.) ştiu că suntem pregătiţi. Nu este o dislocare pentru antrenament, este una de luptă. Noi înţelegem că trebuie să fim gata de luptă în această noapte, dacă este nevoie funcţie de cum situaţia escaladează la graniţă”, a declarat generalul John Lubas.

„Adevărata semnificație pentru mine, să am trupele americane aici, este ca și cum ar fi să ai aliați în Normandia înainte ca vreun inamic să fie acolo”, a declarat generalul-maior român Iulian Berdilă pentru CBS News, referindu-se la bătălia de referință din cel de-Al Doilea Război Mondial, de pe coasta de nord a Franței. Divizia Aeropurtată 101 a Forţelor Terestre ale SUA a revenit în Europa la 78 de ani de la debarcarea pe plajele din Normandia, in batalia cruciala pentru infrangerea trupelor lui Hitler.

“Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO. Aducem o capacitate unică de asalt aerian. Suntem o forță de infanterie ușoară, foarte mobilă”, a spus generalul de brigadă John Lubas

Leave a Reply