Extras din emisiunea Radio Romînia Actualități: “Agenda globală”
Realizator: Ianna Ioniţă

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a generat reacţia NATO. Alianţa a consolidat permanent şi rapid apărarea pe Flancul de Est. Această evoluţie a condus la dezvoltarea facilităţilor militare din judeţul Constanţa, de la Mihail Kogălniceanu, unde România, NATO şi Statele Unite construiesc cea mai mare bază aliată din estul Europei. Radu Dobriţoiu a obţinut informaţii despre această facilitate militară de la analistul Radu Tudor.

Reporter: România are planuri adaptate la actualul context de securitate şi dezvoltă la Mihail Kogălniceanu cea mai importantă bază NATO din estul Europei, o infrastructură cu spaţii de cazare, dar şi unităţi medicale şi de învăţământ. Se vor ridica construcţii cu o suprafaţă desfăşurată de 30 de hectare, dar şi drumuri şi platforme aeroportuare pe alte 300 de hectare. Se va construi o nouă pistă, care va fi exclusiv militară, plus o pistă tehnică cu hangare pentru aeronave şi drone de luptă şi de cercetare. Noua bază va adăposti aproape 10.000 de soldaţi, care vor fi însoţiţi de familiile lor.

Rau Tudor, analist militar: Acolo se investesc foarte mulţi bani. Bani care vin de la Pentagon, aşadar, bani americani. Se investesc bani din fondurile NATO şi, nu în ultimul rând, bani pe exerciţiul multianual românesc, în aşa fel încât infrastructura de acolo, elementele de pregătire militară pentru elicoptere, pentru sistemele de artilerie, pentru sistemele de apărare antiaeriană şi Baza de la Mihail Kogălniceanu va deveni foarte probabil cea mai performantă de pe Flancul de Est al NATO.

Ea reprezintă în egală măsură un avanpost foarte serios pentru a putea observa, pentru a putea supraveghea orice fel de intenţie agresivă a Rusiei în bazinul Mării Negre.

De acolo se vor putea monitoriza, împreună cu colegii de la Baza Aeriană de la Borcea, prin serviciul de poliţie aeriană, împreună cu aeronavele fără pilot, cu dronele, un sistem foarte bine pus la punct de supraveghere 24 din 24 a mişcărilor militare agresive ale Rusiei, care nu trebuie să depăşească o anumită linie roşie, care nu trebuie să aibă niciun fel de comportament impredictibil, ca noi să fim surprinşi, în aşa fel încât tot ceea ce se petrece la Kogălniceanu, o investiţie, atenţie, de peste 2 miliarde de dolari, pe un plan de zece ani de zile, să reprezinte cel mai serios element de apărare a României, împreună cu restul unităţilor militare care se modernizează şi beneficiază în continuare de sute de milioane de dolari din partea Pentagonului.

Totul reprezintă o unitate, aş spune, de urgenţe militare, care asigură apărarea eficientă a României şi a Flancului de Est al NATO.

Reporter: Modernizarea Bazei de la Mihail Kogălniceanu vine în paralel cu un alt program militar al României, achiziţia de avioane F-35 şi tranziţia spre aceste aeronave Stealth, de generaţia a cincea. De îmbunătăţiri vor avea parte şi Bazele Militare de la Cincu şi de la Deveselu.

Leave a Reply