O treime dintre persoanele care s-au vindecat după ce au fost infectate cu noul coronavirus au fost diagnosticate cu tulburări neurologice sau psihiatrice în primele şase luni după contaminare, potrivit celui mai amplu studiu realizat până în prezent asupra bilanţului problemelor de sănătate mintală al foştilor bolnavi de COVID-19, informează AFP.

Anxietatea (17%) şi tulburările de dispoziţie (14%) au fost diagnosticate cel mai frecvent, afirmă autorii acestui studiu, publicat miercuri în revista de specialitate The Lancet Psychiatry.

Incidenţa afecţiunilor neurologice, precum hemoragiile cerebrale (0,6%), accidentele vasculare cerebrale (AVC – 2,1%) şi demenţa (0,7%), a fost global mai scăzută, dar riscul a fost în general mai ridicat în rândul pacienţilor care au avut forme grave de COVID-19.

Deşi riscul la nivel individual pentru cele mai multe dintre aceste tulburări neurologice şi psihiatrice este mic, efectul său poate fi “considerabil” pentru sistemele de sănătate din cauza amplorii pandemiei, a declarat Paul Harrison, profesor la Universitatea Oxford din Marea Britanie, principalul autor al studiului. Cu atât mai mult cu cât multe dintre aceste afecţiuni sunt “cronice”, a argumentat el, pledând pentru înzestrarea sistemelor de sănătate cu resurse “pentru a face faţă nevoilor”.

Analizând dosarele medicale în format electronic ale unui grup de 236.379 de pacienţi care au avut COVID-19, autorii cercetării au constatat că 34% dintre acele persoane au primit un diagnostic de boală neurologică sau psihiatrică în primele şase luni după infectare.

Pentru 13% dintre aceste persoane, a fost vorba despre primul lor diagnostic neurologic sau psihiatric.

Riscul de a dezvolta astfel de afecţiuni pe termen lung este crescut la pacienţii spitalizaţi cu forme severe de COVID-19. Astfel, 46% dintre pacienţii internaţi la reanimare au primit un diagnostic de tulburări neurologice sau psihiatrice în primele şase luni după infectare. Aproape 7% dintre pacienţii care au fost la reanimare au suferit ulterior un AVC, 2,7% o hemoragie cerebrală şi aproape 2% au dezvoltat demenţă. În comparaţie, aceste procente au fost de 1,3%, 0,3%, respectiv 0,4% în grupul persoanelor care nu au fost spitalizate.

Cercetătorii au examinat totodată datele medicale obţinute de la peste 100.000 de pacienţi care au avut gripă şi cele obţinute de la peste 236.000 de pacienţi diagnosticaţi cu infecţii respiratorii.

Riscul unor diagnostice neurologice sau psihiatrice a fost, în ansamblu, cu 44% mai mare după COVID-19 decât după gripă şi cu 16% mai mare decât după o infecţie a căilor respiratorii.

“Din păcate, un număr important de tulburări identificate în acest studiu au tendinţa de a fi cronice sau recurente, putem deci să anticipăm că impactul COVID-19 ar putea să dureze timp de mulţi ani”, a scris Jonathan Rogers, profesor la University College London (UCL), într-un comentariu publicat în The Lancet Psychiatry.

Persoanele examinate în cadrul acestui studiu au fost probabil afectate mai grav decât populaţia generală, au notat totuşi autorii, evocând cazurile, numeroase, ale oamenilor care nu merg să fie consultaţi de medici pentru simptome uşoare sau inexistente, scrie Agerpres.

1 COMMENT

  1. Nu sunt doar vaccinatii afectati psihic si din alte puncte de vedere, peste 55% din populatie este afectata! Radu, zilele astea particip la o inmormantare, e cazul despre care am scris(boli grave, bani engros cheltuiti saptamanal in analize, rafiografii, testari de orice fel, policlinici si spitale), nu a fost si nu este covid! E socanta cheltuiala! Firma de pompe funebre preia cei 5.500 lei cu acte in regula direct de la casa de pensii. Cum naiba e asa coincidenta de se stie exact cat ai de incasat pentru inmormantare? Atentie: serviciile lor incep dupa de este imbalsamat si imbracat, cu inmormantarea si masa de pomana, nu si plata salii unde servesc masa. In rest, totul doar din buzunarul familiei fara facturi sau chitante! Sa enumeram: haine, lumanari, liturghie, popi clopotari, capela si tras clopotele in fiecare seara desi seara la buserica se trag clopotele normal, in cazul unui deces, se plateste, aici se duc pe copca fara facuri sau chitante peste 4-5.000 lei(popa nu da nicio chitanta pentru:tras clopotele, capela 130 lei 3 zile ca la hotel, 100 lei tras clopotele, 500 popa pentru slijba la capela, taxa pentru intrarea in cimitir 2-300 lei, platit popa slujba la mormant 500 lei plus groparii 2-300 lei, clopotarii 150-200 lei plus destule), popii considera ca e ajutor bisericesc aceste sume uriase de la inmormantari si nu dau facuri sau chitante! E contra religiei ortodoxe! Areara cand am auzit, iti dai seama cat de greu m-am abtinut sa ripostez! E incredibil cata magarie exista intre casele de ajutor decedati si firmele de pompe funebre, plus practica popeasca contra ritualului ortodox! Nu am nimic cu niciunii dar practica este mizerabila!

Leave a Reply