Thursday, December 26, 2024
2.3 C
Bucharest

Ce se stie despre rachetele NASAMS, trimise de americani in Ucraina

După Javelin, Bairaktar și HIMARS, o altă armă își va grava un loc în memoria războiului ruso-ucrainean. Se numește NASAMS și Ucraina speră să țină piept cu ea asaltului aerian al Kremlinului.

Kievul își propune să desfășoare arme mai avansate în lupta împotriva forțelor rusești. Președintele Volodimir Zelenski spune că SUA au furnizat Ucrainei un sistem sofisticat de apărare aeriană numit NASAMS.

NASAMS este un sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence. NASAMS încorporează într-un sistem terestru rachetele aer-aer care în mod normal sunt montate pe avioanele F-16 și Eurofighter, scrie stiri.tvr.ro. Având o rază de acțiune de până la 40 de kilometri, sistemul este o armă destul de puternică pentru doborârea avioanelor, scrie stiri.tvr.ro. Are un sistem radar care poate detecta aeronavele la o distanță de 100 de kilometri.

O unitate standard a sistemului NASAMS este compusă din radarul de cercetare aeriană AN/MPQ-64F1 Sentinel (3D), dezvoltat de firma norvegiană, senzorul electronooptic de ochire în IR (EO/IR) de tip pasiv MSP 500, dezvoltat de Rheinmetall Defence Electronics şi centrul de conducere a focului – FDC (Fire Distribution Center, dezvoltat de firma norvegiană) şi un număr de instalaţii de lansare sextuple înclinate, echipate cu rachete aer-aer cu tehnologie avansată şi rază medie de acţiune – AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), produse de Raytheon.

Programul rachetelor aer-aer AIM-120 AMRAAM însumează peste 25 de ani de proiectare, modernizări, testări şi producţie, timp în care au fost produse peste 13.000 de rachete în diferite variante în valoare de peste 13 miliarde de dolari.

Aceste rachete sunt esențiale pentru a securiza infrastructura civilă și militară. Mai exact, pentru a ține piept unui baraj apocaliptic de artilerie precum cel abătut asupra mai multor orașe ucrainene la începutul acestei săptămâni.

În acest moment, există o mulțime de „găuri” în apărarea aeriană ucraineană, sistemele sovietice de rachete având nevoie de întărire. Sistemele antiaeriene NASAMS vor furniza o capabilitate importantă de luptă împotriva rachetelor de croazieră, vehiculelor aeriene fără echipaj, precum şi împotriva avioanelor şi elicopterelor adverse.

NASAMS se află în dotarea a 12 ţări (SUA, Norvegia, Polonia, Finlanda, Spania, Ţările de Jos, Oman, Lituania, Indonezia, Australia şi Qatar, Ungaria), scrie stiri.tvr.ro. Capabilitățile sale au fost demonstrate în peste 4.200 de lansări, iar rachetele au 10 victorii aeriene la activ – şase MiG-29 (sârbe) şi câte un MiG-25 (irakian), MiG-23(irakian), Su-22 (sirian), Soko J-21 Jastreb (sârb).

 

Ultima versiune a NASAMS dispune de un lansator nou Mk.2, care poate lansa atât rachete AIM-120 AMRAAM B/C5/C7, cât şi noua rachetă AMRAAM-ER sau AIM-9X Sidewinder Block 2. Dezvoltate special ca sistem antiaerian, această versiune AMRAAM este propulsată de un motor rachetă cu diametru mai mare, fabricat de Nammo Raufoss, care împreună cu noul sistem de control de la firma KDA asigură rachetei o anvelopă de angajare a ţintelor extinsă, caracterizată de o distanţă de tragere mai mare cu 50% şi o altitudine de interceptare mai mare cu 70%.

Ucraina primeste, in sfarsit, si primele sisteme germane performante.

Ucraina a primit primul său sistem de apărare antiaeriană Iris-T livrat de Germania, a anunţat ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, într-un mesaj difuzat marţi seara pe Twitter, transmite AFP.

În Ucraina “a început o nouă eră a apărării antiaeriene”, a salutat ministrul. Sistemele “Iris-T din Germania au sosit deja. Vin şi NASAMS americane”, a adăugat responsabilul ucrainean.

“Nu e decât începutul”, a continuat acesta, “şi avem nevoie de mai mult. Nicio îndoială că Rusia este un stat terorist. Există un imperativ moral de a proteja cerul Ucrainei pentru a ne salva poporul”, a scris Reznikov.

În iunie, cancelarul german Olaf Scholz a promis Kievului livrarea de sisteme Iris-T capabile, potrivit lui, să apere de raiduri aeriene un oraş mare. Luni, în timp ce asupra Ucrainei se abătea o ploaie de rachete ruseşti, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a asigurat că primul din aceste echipamente va fi furnizat Kievului “în următoarele zile” şi alte trei anul viitor, aminteşte AFP.

Armata germană deţine la rândul său rachete de tip Iris-T, dar nu şi sistemul sol-aer complet. Rachetele sunt lansate din avioane Tornado sau Eurofighter, scrie Agerpres.

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img