Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dat joi sentința în dosarul Microsoft:

* omul de afaceri Nicolae Dumitru — un an și 6 luni închisoare cu suspendare

* fostul ministru Gabriel Sandu — 2 ani cu executare

* omul de afaceri Dorin Cocoș — 2 ani cu executare

* fostul primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan — 3 ani cu executare.

În cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanța a dispus un termen de supraveghere de 3 ani, acesta fiind obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 90 de zile în cadrul Administrației Domeniului Public sector 2. De asemenea, judecătorii au decis încetarea măsurii controlului judiciar.

Magistrații au mai decis ca din pedepsele primite de Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan să fie scăzute perioadele în care aceștia au stat în arest preventiv și arest la domiciliu (aproximativ 8 luni pentru fiecare), fiindu-le interzisă exercitarea unor drepturi civile pe o perioadă de 2 ani, după executarea închisorii.

În plus, judecătorii au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae; 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu; 3.700.000 euro de la Dorin Cocoș; 3.996.360 euro de la Ștefan Gheorghe.

Totodată, a fost menținut sechestrul asigurator pe bunurile inculpaților.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susțin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

“La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României”, preciza DNA.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoș, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere, precizeaza Agerpres.

 

13 COMMENTS

  • Inteleg ca un ministru ia spaga 2.196.035 euro ca sa faciliteze un contract la suprapret si ia doar doi ani de puscarie?
   Ori astia nu au nimic la dosar si e o minciuna gogonata ori justitia iar isi bate joc de noi acoperind iar infractorii.

 1. Care va sa zică daca ai furat un autoturism second hand iei 4 ani, si daca furi zeci mil.euroi iei cu suspendare ?

 2. OK. Doua lucruri sunt clare după aceste mini-sentințe: 1) instituția delațiunii s-a întărit suficient ca sa funcționeze de la sine, in baza trocului cu DNA (pedepse minime contra informații extinse care produc alte denunțuri) si 2) SRI își vinde the assets/Informatorii din vechea generație in schimbul puterii “tehnologice”, a dreptului de a-si extinde ascultările si a viola secretul corespondentei fara aprobări de la nici o curte si nici măcar de la președinte, șeful formal al serviciilor de siguranța naționala, lucru exprimat prin apariția duo-ului Alina Petre/Mr Ghiulbenghian pe scena denunțătorilor. Personal, cred ca a doua mișcare era menită sa camufleze trocul din dosarul Microsoft, chestie care s-a “vărsat”, însă, din cauza exagerărilor coanei Koveși de a aresta in dreapta si-n stânga pe baza de simple denunțuri; păstrând proporțiile, tot așa au acționat si faimoșii jihadiști de la Bruxelles, de care “creierul” Abdesalam se dezice cu fervoare prin avocatul sau, deoarece prostia si graba lor risca sa-i strice trocul cu procuratura franceza, care nu degeaba trebuie sa- i fi promis extrădarea! (Sursa France24). Anyway, cum se zice la ambasade, informatori se găsesc oricând, nu-i nevoie sa-i plângem pe-aia care mai cad in the process.

 3. Bataie de joc.Furi milioane de euro,saracesti o tara si un un popor si primesti 2 ani ( in final faci un an de puscarie si apoi ceri eliberarea, dupa efectuarea jumatatii de pedeapsa si astfel iesi afara si te bucuri linistit tu si familia intreaga de averea enorma furata de la altii !!!).Deabia acum se vede ca nici SRI si nici DNA nu sunt vinovate si nu fac jocuri dubioase, ci se pare ca justitia isi face de cap cu asemenea aberante judecati si pedepse derizorii ca pentru niste gainari( pe linga judecatori vinovati sunt si parlamentarii fesenisti care au votat asemenea coduri aberante).Aceste fapte intimplate in justitie vor fi o invitatie ,pe viitor ,la jaf si delapidare.

 4. Hai Dîncule şi ceilalţi care vă tot lăudaţi cu sondajele, în asta şi EADS aţi ”fabricat” încrederea în organe?
  Erau singurele procese aşteptate de mulţi şi s-a dovedit un fîsss, după atîţia ani de bălăcăreală şi manipulare prin micile ecrane, voi cu sondajele aţi încasat grosul financiar prin manipulare. Citii un material în care cineva ceruse cîteva sute de milioane de pe la A3(cam aşa ceva). Dacă ceri la presă şi televiziuni atîţia bani, înseamnă că ceva nu este în regulă cu cele 2 instituţii. Dar dacă tu/voi care aveţi drept de decizie trimiteţi ”vorbitorii” la presă şi televiziuni pentru a ajuta o acţiune, întreb doar:
  – Pentru ce te speli pe faţă cu banii presei dacă ceri ajutorul prin aceste expuneri şi exerciţii de comunicare?
  Nu cumva toate se bat cap în cap, încît chiar cel/cei care doresc învingerea presei(nu toată presa) şi stoarcerea de fonduri, îşi arată adevărata faţă murdară în exerciţiul funcţiei? Motiv pentru care se prea face abuz de ”spălat imaginea instituţiei” în care lucrează ca funcţionar şi angajat întro funcţie!
  Despre Rarinca ce se mai aude?
  Cine va fi pedepsit pentru nemernicia întîmpinată de ea timp de 6 luni de zile?
  Cîndva se spunea ”dacă eşti imoral pleci singur din instituţie”!
  Instituţia nu e persoană fizică !
  PS. Sper să nu se simtă nimeni jicnit şi nu e jicnire!

 5. nesimtire a la dna si iccj. la cat se ridica peejudiciul estimat de dna? vreo 100 milioane euro. cat au cerut procurorii dna? vreo 18 miloane. cat a dat iccj? aproape 11 milioane!!!! si restul? restul luluto!!!!nu mai iesi tu in conferinte sa te lauzi cu banii confiscati etc etc? unde sunt restul de vreo 90 milioane de euro? sunt ati umflat suma ca in cazul telepatia sa cada pe spate prostii din mass media? astia raman cu majoritatea banilor furati iar pedeapsa e redusa de timpul stat deja dupa gratii si se vaduce si datorita varstei pentru unii dintre ei. mistocareala marca dna & iccj

 6. SUNT TREI PRINCIPII ALE DREPTULUI ROMAN , CARE SUNT LA BAZA DREPTULUI UNIVERSAL : 1- SĂ TRĂIEȘTI CINSTIT ! 2-PRIN ACTIVITATEA TA , SĂ NU LEZEZI ACTIVITATEA ALTUIA ( PRIN PREJUDICIUL CREAT, CÂTE LOCURI DE MUNCĂ AU LEZAT, PE CÂȚI ALȚII I-AU LEZAT ? ) ! 3 -SĂ ÎI DAI FIECĂRUIA CE I SE CUVINE ! SENTINȚELE PRONUNȚATE AU LA BAZA PRONUNȚARII LOR CELE TREI PRINCIPII ? ACESTE PERSOANE , SUNT EXPONENȚII POLITICII ” DE LA MULTI , PENTRU PUȚINI ” !

 7. Cocos stia de ceva vreme ca va scapa usor, de asta arata asa jovial in ultimul timp, ba si-a tras si amanta noua. Si Udrea e vesela, comenteaza, naseste, stie ca va scapa si mai usor. E clar ca jocurile in justitie le face in continuare Basescu, incet-incet camarila lui rasufla usurata.

Leave a Reply