Guvernul german, pe care invazia rusă în Ucraina l-a convins că trebuie să investească în apărare, preconizează să achiziţioneze un sistem de apărare antirachetă israelian, informează duminică ziarul german Bild, preluat de AFP.

Decizia nu a fost încă luată în mod oficial, însă Partidul Social-Democrat al cancelarului federal Olaf Scholz, principala formaţiune a coaliţiei aflate la putere în Germania, o susţine, precizează acest cel mai citit cotidian german.

 

“Trebuie să ne apărăm mai bine împotriva ameninţării ruse. Pentru aceasta avem nevoie rapid de un scut antirachetă la scara Germaniei”, explică în Bild raportorul Bundestagului pentru bugetul de apărare, Andreas Schwarz.

“Sistemul israelian Arrow 3 este o bună soluţie”, a adăugat el cu privire la acest dispozitiv antirachetă israelian destinat să contracareze rachetele cu rază de acţiune lungă.

Potrivit Bild, sistemul, inspirat din “Iron Dome” (Domul de Fier) israelian, ar costa circa 2 miliarde de euro şi ar putea fi operaţional din 2025, din trei situri în Germania.

Scutul ar fi suficient de puternic pentru a acoperi şi Polonia, România şi republicile baltice.

“Vom putea întinde Domul de Fier deasupra ţărilor vecine. Vom juca astfel un rol-cheie pentru securitatea Europei”, a subliniat Schwarz.

După ani în care a subinvestit în apărare, Germania a întreprins la sfârşitul lui februarie o schimbare istorică, din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei, care a avut efectul unei unde de şoc.

Olaf Scholz a anunţat pe 27 februarie, la câteva zile după declanşarea invaziei ruse, o finanţare excepţională de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei şi obiectivul de a depăşi 2% din PIB pentru cheltuielile militare, scrie Agerpres.

 

1 COMMENT

  1. Alt sistem in care este agatata Romania pentru cheltuit bugetul statului? Cica, nu e prost cine cere, e idiot cine da sau crede! Asta inseamna ca ce e la deveselul e ineficient si s-au aruncat fonduri uriase pe ruginituri, asta se intelege prin comunicarea nemturiana! Totusi, toti vorbesc despre arme, inarmari, lupte dar niciunii despre pace! Observ ca de cateva zile, mai multe la numar, imi apare la spam “tovarasi si tovarase” cu rang militar din Iraq, spanica, siria, afganistan care isi cauta locatie de domiciliu pe partea de est a prutului in Romania, aceleasi exprimari gasite prin 2004-2005-2014 ca “au terminat contractele si urmatoarea actiune de durata e in zona. I-am intrebat de ce nu merg in ucraina direct si au spus ca o parte deja sunt in teren si restul obligatoriu trebuie sa fie in apropiere conform ordinului din statutul militar.” Nu mi-au cerut date sau altceva personal, m-au rugat sa le caut spatiu pentru a se stabili in partea de est a tarii si sa ii anunt. Cred ca am sters vreo 10 mesaje ieri de nervi, nu mai pot suporta agresivitatea si invinovatirea maselor care nu sunt vinovate dar platesc cu viata!

Leave a Reply