Secretarul de stat Raed Arafat, fondatorul SMURD, a postat un mesaj important pe Facebook :

“Joi, 4 Feb. 2016, aflandu-ma in misiune la Brussels, am fost invitat de colegii de la Universitatea Libera din Brussels sa fac o prezentare despre interventia care a avut loc la tragedia de la Colectiv care sa includa lectiile invatate si aspectele deosebite care au caracterizat interventia si managementul pacientilor din tragedia respectiva. Prezenti in sala au fost reprezentanti de la Ministerul Sanatatii din Belgia, de la Spitalul Militar care a preluat o parte din pacientii transferati afara, de la Pompierii din Brussels precum si medici si asistenti din spitalul Erasme si din alte spitale. Au mai participat colegi care au fost cu mine la intrunirea NATO care am avut-o in cursul zilei respective. Prezentarea mea s-a axat pe aspectele legate de interventia, managmentul la UPU si transferul international al pacientilor fara sa fie neglijate si aspectele mediatice si de manipulare si dezinformare care au aparut pe parcursul zilelor ce au urmat tragedia cum a fost povestea cu cadavrele ascunse de exemplu. Prezentarea mea a fost urmata de doua prezentari ai colegilor belgieni de la Spitalul Militar care au explicat rolul lor in selectia si tratamentul pacientilor. Dr. Van Trimpont, medic specializat si in medicina de dezastre a explicat unei domane, de origine Romana, care este diferenta intre o interventie la un caz obisnuit si una la o catastrofa, mentionand ca o interventie la o catastrofa nu are cum sa fie perfecta si este caracterizata printr-o discrepanta intre resurse si nevoi, el a continuat ca din ce a auzit si a vazut considera ca interventia a fost una “optima” in conditiile date si ca multe tari nu ar fi reusit sa reactioneze la acelasi nivel cum au reactionat serviciile de urgenta si autoritatile Romane. Prof. Todorov, de origine Bulgara, profesor cunoscut in medicina de urgenta, a subliniat faptul ca Romania a avansat mult fata de alte tari si a avut de zis numai cuvinte frumoase la adresa Romaniei si a sistemului de urgenta din Romania. Unul din colegii de la Spitalul Militar din Brussels a subliniat faptul ca pacientii erau bine ingrijiti in Romania si a explicat modul de selectie al pacientilor si modul de colaborare intre autoritatile Romane si cele Belgiene. El a subliniat faptul ca primul contact cu Spitalul Militar s-a efectuat chiar incepand cu ziua de Duminica deci la o zi dupa tragedie si a explicat pregatirile complexe care trebuiau efectuate ca sa primeasca pacientii Romani. Acesta a tinut sa explice ca pacientii mari arsi pot fi transferati pe distante lungi fie in primele ore, ce era imposibil in noaptea de Vineri spre Sambata, fie dupa ce se stabilizeaza la cateva zile exprimandu-se parerea ca transferul pacientilor din Romania catre Belgia s-a efectuat la momentul optim!
Astfel de schimburi de experienta intre noi si colegii din alte tari ne fac sa stim unde ne situam in comparatie cu altii, sa invatam din experienta altora si sa incercam sa fim mereu mai buni si mai performanti. S-a observat, in sens pozitiv, si modul in care sistemul nostru este integrat si cum functionam sub o singura umbrela comparativ cu alte sisteme.”

 

20 COMMENTS

 1. Sa vada ce zice propaganda despre donmnul Arafat, ce si dau medicii cu parerea, avem noi specialisti la tv in arsuri. Toata tara se specializeaza periodic, in drept, in psihologie, in situatii de urgenta gratie posturilor tv si.propagandei.

 2. Atacurile la Arafat nu-si aveau rostul tragedia se intamplase oricum si pana la dansul multi altii nu-si facusera treaba,au platit cu functiile pana la urma.

 3. Omul şi medicul Arafat e impecabil(cred eu), problema e la cei care practică urgenţa şi nu la toţi. Sînt destui care-şi fac treaba pînă la transferul bolnavilor la cabinetele de urgenţă şi sînt ţinuţi la uşă destul timp încît îţi poţi pierde controlul din cauza conjuncturii(dureri şi aşteptare) chiar dacă nu ai caracteul format pe această formă de manifestare!
  Totuşi acest medic, omul Arafat e unul din cei mai buni organizatori tehnic şi practic vorbind. Nu este motiv real pentru a fi înlăturat sau să plece din sistemul românesc de urgenţă!

 4. http://www.antena3.ro/actualitate/educatie/ministerul-educatiei-desfiintare-istorie-scoli-339601.html
  :))) vă aşteptaţi la altceva de la nişte adunături de diplome la cote industriale fără a şti baza de cunoştinţe pentru care au primit acele diplome de orice fel? Culmea: vor tipări istoria precum fiecare scriitor sau traducător prin propria-i interpretare au pus filă pe filă numerotată în toate cărţile religiei ortodoxe dar nicio scriere nu e identică cu cealaltă! Vor învăţa elevii materia istorie cu madama de la protv, bianca drăguşanu, toate fufele cu botox în botic şi silicoane, chiar istoria interpretată de băselul cu regele Mihai, doar pentru a anihila prin ură o perioadă importantă din istoria ţării noastre. Sau vor învăţa prin inoculare perioada băsistă, că a fost cel mai bun şi mai tare preşedinte, ceauşescu cel mai hain, iliescu sărac şi cinstit sau apărător al hoţilor din jur, constantinescu cel mai …tot răul despre toţi şi doar el cel mai bun! Dar ce spuneţi de matematică şi limba română care sînt pe cale de dispariţie? :))) Posibil ca o limbă străină să înlocuiască limba română! E normal după atîta mizerii democratice ?
  :)))) Curaj, curaj, curaj găină, că mîine te tai…în ciuda celor care nu vor!

 5. În seara asta am vrut să văd emisiunea lui Gîdea şi după prezenterea invitaţilor cu creier funcţional care analizează obiectiv şi comunică foarte bine, apăru şi ”mascota bombă, candidatul Bucureştiului” Buşoi care multora le provoacă greaţă şi nervi.
  :)))) Ştiţi zicerea din bătrîni:”pentru o vacă cufureşti toată cireada”, asta a făcut Gîdea în seara asta invitaţilor onorabili şi emisiunii mult aşteptate, asociindu-i cu un individ compromis din toate punctele de vedere!
  Nu meritau invitaţii onorabili să fie asociaţi în emisiune cu o mască compromisă!
  Păcat!

  • domnu parere, sunt 8 invitati in platou, de la toate partidele, pe toate gusturile, toti analistii si ziaristii. opinii de genul asta implica o intoleranta absolut respingatoare. ti se pune pata pe unul si gata. e reprezentantul pnl si gata. daca ar fi sa chemam dupa chefurile fiecaruia ajungem la balamuc

   • My God! Dar trebuiesc admişi, iubiţi şi votaţi cînd mentalitatea comună cu asociaţii e distrugătoare?
    :))) de fapt, ai dreptate. Trebuie şi balamucul chefliu politico-balamuc de maidan cu aberaţii doar de a pedepsi poporul pentru un nou bir şi care poate fi sau nu admis de…naivi.
    Profesia de jurnalist e liberală cred. Spor la liberalismul naţionalo-pedelisto-pmpisto-m10 lipsit de balamuc

   • :))) mai ştiu eu o hoardă tv şi presă plecată cu liberalii, acum împrăştiată prin televiziuni şi radio şi care vă atacă non-stop. Baftă!

   • Domnule Radu Tudor,
    Totusi, e prea des invitat si nu e cu nimic mai bun decat alti politicieni: are avere cam prea multa pentru tineretea lui ,fiind numai bugetar,iar mai nou, teza de doctorat este,pare-se , un plagiat! Aseara, la Mihai Gadea nu a fost nici un PSD-ist,au fost doi PNL-isti!

  • cam ce emisiune scapa neica nimeni asiduu promovat busoi? il vezi de dimineata ( la razvan si dani) pana seara ( la gadea) ? acum nu stim daca e trimis de partid sau e vorba de altceva. oricum clipul cu numarul de telefon e o mare minciuna si de fapt se vrea un fel de 112 . cam toata activitatea lui busoi e o mare minciuna singura intrebare e cum si-a facut imensa avere.

 6. Cum a scăpat Klaus Iohannis cu tăierea pensiilor:
  În praznicul unei anti-campanii electorale,Victor Ponta a spus că Klaus Iohannis vrea să taie pensiile dacă el nu va mai fi guvern.Și din punct de vedere tehnic,uit că asta s-a întâmplat!Pensionarilor militari li s-au tăiat dreptul de viață pentru care au muncit toată viața.
  Temerile unui mincinos patologic aproape sau a unuia care nu știe să mintă bine,s-au adeverit.În loc să nu-i dau dreptate lui Victor Ponta,mă simt obligat să-i dau!
  Noi,tinerii frumoși și liberi suntem vinovați de tăierea pensiilor.Întrebarea e: Rămânem neputincioși,acceptând că a fost ghinion?Sau ne unim odată să recuperăm măcar pensiile militarilor
  De ce,domnule Ponta,ați apelat la atacuri la persoană,la etnie și religie,împotriva lui Iohannis?

 7. Prppaganda intotdeauna zice de rau de orice cu atat mai mult de dl. Arafat si de ce nu-i convine propagandei.
  E foarte usor de criticat in ziua de azi si mai putin de realizat ceva concret. Toti sunt specialisti, toti sunt tari in gura numai ca daca-i pui la concret se incurca grav. Avem specilalisti numai ca sunt din ce in ce mai putini.
  Referitor la cazul “Colectiv”, o mare tragedie, toata lumea implicata a incercat sa faca cat mai mult bine sa salveze ce se mai putea salva. Intotdeauna este de perfectat. Una este la un antrenament si alta la un caz real contracronometru. Lasati-l in pace pe dl. Arafat a facut bine si incerca sa faca pe mai departe.

 8. tehnocratii e rai ? il controleaza de colectiv, sau ce ?
  e dumnezeu si e deasupra adevarului ? ne spun belgienii mai bine care e situatia la noi in tara. aha.

  • Au reusit astia va sa puna creierasii pe bigudiuri ? Am impresia ca daca in tara asta faci ceva ti-o iei, e chh. Daca nu faci mare scofala mai esti si tehnocrat esti “tare”.

   • esti ingrozitor de defect comunistule, daca nu ai aflat. ce legatura are situatia care a fost la colectiv cu ce imi zici tu ? daca era dumnezeu cu isus implicat si tot am vrea sa stim adevarul.
    principii nu ai, morala deloc, de ce mai traiesti ?

 9. Va multumesc pentru articol.Este un lucru dureros sa nu fii apreciat acolo unde ti-ai investit
  ani din viata,care nu se vor mai intoarce niciodata ,pentru a primi in schimb,ura si batjocura de la indivizi care nu au avut niciodata de-a face cu un act medical !
  Ne pare bine ca autoritatile belgiene ,competente in domeniu ,au apreciat munca dr Arafat!
  Va rog frumos,daca ne puteti spune o parere avizata despre materialele cu înregistrarea apăruta in media desi Departamentul Pentru Situatii de Urgenta o ceruse prin organele abilitate ala statului roman care insa au refuzat sa o dea! Multumesc!

 10. Un om stain de tara asta a facut ceva mai mult decat irice roman care nu a condiderat ca se merita
  Acum e f usor sa ceri mai mult dar cine vine sa zica multumesc pentru cei care sunt in viata tot datorita lui
  Eu xic sa veniti cu solutii in loc sa criticati ceva care cat de cat merge
  Daca nu era acest om de busines dar de bine pana la urma pe cine mai certam acum ???
  Ministrul sanatatii ca e asa di asa si nu stie dar e ales de oamenii care scriu petitii
  Reveniti-va oameni la realitate

 11. Buna ziua,sa fim realisti este usor sa acuzi o persoana fara sa ai multe informatii sigure,dar de 27 de ani a veni cineva din afara tarii sa infinteze o institutie,o compania ,in sprijinul cetatenilor,si inca ceva important de stiut cat de bun ai fi ca sef.patron.nu ai de unde sa sti cand cineva te tradeaza,deseori legile sunt cu dus intors si nu ti se permite sa fie totul perfect ,eu consider ca si seful dar si subalternul sau coloboratorii sa fie ok pe aceeasi unda ca sa existe o continuitate buna,daca exista respect reciproc si mai putina invidie,goana dupa averi …putere..am evita unele neplaceri ,daca alte persoane mai putin rasiale atunci ar fi ok.eu ma intreb deseori de ce e nevoie sau mai bine zis de ce exista placerea de a face rau semenilor cand deja sunt suficiente calamitati naturale,inundatii,cutremure,s.a.m.d.e posibil ca unele calamitati sa fie prevazazute,evitatete,dar rautate,invidia,….e de discutat…de dorit de multe ori nu un cutremur ucide cat ucide invidia si asta e gresit.

Leave a Reply