Deputații liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga, Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de prevenție în sănătate, care prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenție pot fi obligați să suporte, parțial sau total, costurile tratamentelor bolilor. Cele mai grave probleme pe care le poate provoca initiativa PNL sunt pentru pacientii oncologici.

Tratamentele eficiente pentru cancer au costuri ridicate, de zeci de mii de euro pentru fiecare pacient.

Mai mult, in sistemul de sanatate din Romania nu exista azi implementate actiuni de preventie pentru toate tipurile de afectiuni oncologice, iar pacientul nu poate chiar daca vrea sa-si analizeze stadiul unei potentiale amenintari la sanatate. PNL cere ceva inainte ofertei pentru programele nationale de screening !

Proiectul de lege amplifica si birocratia, prin infiintarea Agenției Naționale de Prevenție în Sănătate, o entitate care urmează să se ocupe de acest domeniu, sub conducerea Ministerului Sănătății.
Si alti bolnavi sunt vizati de legea PNL.

Iata un paragraf din proiect :”Un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic și tratament, inclusiv concediile de boală determinate.”
In urma numeroaselor controverse declansate in spatiul public pentru acest proiect de lege, co-presedintele PNL Alina Gorghiu a scris : “Nicio lege nu e perfectă. Legea prevenției în sănătate este însă o lege bună și toate prevederile ei sunt eminamente pozitive pentru cetățeni. Îmi pare rău că nu a fost citită. Sau înțeleasă”

Reactiile PSD

Ioan Mircea Pascu, europarlamentar : “Pot intelege ca dl. Nicolaescu nu mai are rabdare si vrea neaparat sa ajunga din nou la butoane intrand pe usa din dos, respectiv prin infiintarea acestei Agentii Nationale de Preventie in Sanatate, pentru care solicita minimum 10% din bugeul sanatatii si pe care vrea sa o conduca – in sine, o mare porcarie, pentru ca, pentru o ambitie personala, impovareaza statul cu o noua structura birocratica -, dar ce refuz sa inteleg este cum poti sa legi plata tratatmentului de … practicarea obligatorie a unui sport, prin participare la competitii sportive!? 

Frati pedelelisto-liberali, treziti-va si voi, coborati cu picioarele pe pamant: numai in Germania nazista in anii ’30 si Coreea de nord acum, intreaga populatie era si este obligata sa faca sport, cum vor Dna Gorghiu si dl Nicolaescu sa faca acum cu romanii prin aceasta aberatie totalitarista!? Iar sportul romanesc poate fi revitalizat prin stimulente directe, nu prin asemenea aberatii pedelisto-liberale! Cu toata dragostea, e de noaptea mintii ce propun dna Gorghiu si dl. Nicolaescu!”

Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor : “E inuman ca, după ce ai cotizat o viață la sistemul de sănătate, să fii obligat să îți plătești tratamentul. E datoria noastră să nu lăsăm oamenii simpli, fără posibilități, la mila PNL-iștilor, care vor ca pacienții bolnavi de cancer să își plătească tratamentul dacă nu iau parte la controalele de prevenție.

De aceea, vă adresez rugămintea de a lua inițiativă. Unii cetățeni au lansat o petiție prin care cer respingerea acestui proiect de lege. Eu am semnat-o și vă îndemn să o faceți și voi la link-ul de mai jos!”

33 COMMENTS

 1. Cred, intr-adevăr, că cineva a copiat si compilat un model de Prevenție existent in state social-liberale precum Canada, de exemplu, unde asigurarea medicală de stat plătește pentru testele preventive de cancer la sân sau ovarian si femeile trecute de patruzeci de ani sunt sfatuite in mod foarte “persuasiv”/ritm de 2 invitații oficiale pe an la controlul mamografic sau uterin (pap smear) + bătaia la cap executată de medicul de familie ori de câte ori il consulți pentru răceli, gripe șamd. sa se supună acestor măsuri preventive. Dar când spun sfătuite, spun exact asta: regia de sănătate /agenția naționala, gen, îți trimite câte o scrisorica +broșurica pe semestru care te îndeamnă sa te duci la control. Mai mult de-atâta regia nu face, ca dă in ceea ce se numește ‘invazia vieții private”, sau religioase in unele cazuri, amândouă aceste principii fiind la baza Cartei drepturilor cetățeanului in vigoare pe lângă Constituție. Deci, nu te poate pedepsi nimeni, nici cu amenda nici cu pușcărie dacă nu vrei sa te cauți la timp iar când te îmbolnăvești asta e, te duci la spitalul public sau la privat, dar numai la privat plătești tratamentul si acela compensat intr-o proporție oarecare de asigurarea de stat (aici depinde de serviciile oferite de clinica privată: dacă acestea sunt oferite si la spitalul public, nu beneficiezi de compensație, logic) PNL-ul care s-a obișnuit cu pedepsele de când folosește DNA-ul pentru a-si bate adversarii, probabil, a copiat ce i-a convenit din sistem si-a adăugat brandul național de persuasiune, adică parul care, administrat înainte sa comiți un păcat, te curariseste pe viața. Legea, in sine, e buna–metoda de aplicare e cretina, dar vorba madamei Gorghiu”Nimeni nu-i perfect”.

 2. Dacă ar fi să dau nume şi prenume alături de zona spitalicească, mă paşte amenda uriaşă! Nu cumva şi cardul de sănătate are control liberalo-sponsorizare-procent pe vînzări industriale? Pentru că e meserie liberală alături de avocatură şi notariate pe mînă cu angajaţii primăriilor(puf şi pene de toate culorile), întind coarda ca să aibă motiv de a arunca mizerii în psd-ul. Nici psd-iştii nu sînt crini albi sau lăcrămioare curăţate la Nufărul dar au mişcat ceva, puţin în bine. Nu toţi ci doar cîţiva. În teritoriu cam toţi sînt varză, dezumanizarea e la cote alarmante!

 3. :)))))) am rîs în hohote cînd am citit acest material:
  ”Parlamentul celor care nu cuvântă. Parlamentari care au vorbit 30 de secunde în trei ani de mandat” la voi pe site A3.
  De ceva vreme lungă, cam toţi mai ales opoziţia vorbesc, urlă mult, prost şi fără rost. Ei nu-şi dau seama săracii că-şi fac rău singuri şi nu numai ei? E mult prea tîrziu ca să-şi schimbe comportamentul şi atitudinea faţă de ei, de colegii din alte partide şi faţă de popor!
  Nu-i destul că multe din analize şi multe investigaţii gen RMN şi altele plus referatele pe care se cer prin lege la comisii pentru revizie anuală pe care se plăteşte 70 lei sau ecografia de la 70-80 lei pînă la 1 500 lei? De unde să mai scoţi atîţia bani la un venit de persoană între 600 şi 870 lei? Nu mai spun că multe medicamente inclusiv vitaminele care sînt strict necesare se plătesc 100%, nu au nicio reducere!
  – Apropo, parcă era vorba de un program gratuit pentru a ajuta omul să se lase de fumat, parcă era atribuit medicilor de familie(citind orice online, multe cunoştinţe m-au întrebat)! Am vorbit cu mulţi din medici din curiozitate şi nu au niciun program atribuit şi nici primit pe circulara comunicatorie pentru înştiinţarea medicilor!
  – Ce se întîmplă?
  :))) Iar minciuni precum cea cu ”eliminarea publicităţii la medicamente de pe micile ecrane”, promisă de ocupantul scaunului şi funcţiei principale în stat?
  Terminaţi odată cu minciunile scoase pe guri doar pentru a vă băga în seamă sau pentru vocaliză!

 4. De acord cu plata, dar ce preventie se face la noi? ca eu anual fac cateva analize la bilant si atat. Niciodata n am facut preventiv rmn uri sau markeri tumorali. Oricum n o sa fie nimeni penalizat ca tot omul isi face bilantul anual.

 5. Pana la urma ce este mai important dar si cu chetuieli mai mici? Sa previi astfel de boli incurabile reducand drastic numarul pacientilor ajunsi in faza terminala sau sa ii lasi sa ajunga in faze terminale si sa suporti de la stat tratamente cu medicamentele cele mai scumpe dar care, din pacate, nu fac altceva decat sa mai prelungeasca viata lor cu cateva saptamani sau luni? Ce este mai important? Sa dam o sansa multora sa traiasca ani buni sau sa ii ajutam cand ajung in faza terminala sa mai traiasca putin? Dar in tara lui lasa ca merge si asa notiunea de preventie este criticata. Romanii si preventia doua linii para;lele atat timp cat merge si asa! Si inca ceva. Acest proiect de lege dateaza de aproape 3 luni si este semnatd e peste o suta de parlamentari apartinand si altor partide nu doar PNL. Dar trebuie sa mai facem o manipulare crasa si sa aruncam cu noroi in loc sa discutam la modul serios o masura absolut normal si necesara care sa reglementeze preventia in sanatate chiar daca legea in sine pare o utopie. Si apropos, preventia este necesara in absolut toate domeniile nu doar in sanatate si cand romanii vor fi educati si cu ce inseamna preventia mai mult ca sigur nu vom mai discuta despre atatea accidente, incendii, catastrofe si problem cu multitudinea de bolnavi in faza terminala. dar noi criticam preventia in loc sa o sustinem. Si apropos de interese. Nu cumva cei ce se opun acestei preventii sunt mana in mana cu mafia importatorilor de medicamente necesare in tratamentele in faze terminale, mai ales ca sunt printer cele mai scumpe? Am putea sa suspectam si asta daca suspectam pe cei ce vor sa introduca preventia ca au anumite interese. Ca tot a devenit sport national suspectarea oricarei incercari de a face ceva.
  PS: Inclusiv titlul este o manipulare crasa caci nu exista specificata obligatia de plata a tratamentelor decat pentru cei ce refuza sa faca analizele gratuite in faza de preventie prin declaratie scrisa si sub semnatura. Cred ca este absolut normal sa nu mai platesti cuiva care refuza aceste analize gratuite daca se va ajunge vreodata sa se implementeze asa ceva. Dar in tara lui lasa ca merge si asa nu exista sanse sa se introduca si preventia. Unde ar mai fi consumul de adrenalina si izvorul de stiri pentru presa daca devenim si noi o tara normala interesata si de preventie?

  • Pana la “preventivu'” ala de zici, d-le, sunt multe altele de rezolvat…
   Pe linia de “preventiv”, zic ca se inscrie si aia cu “fumatu’ in locuri publice” (cu care, s-a vazut, gazda noastra e cam de acord… apropo de salutatu’ la usa restaurantului:))… adica, daca fumez (si dau si accize, pe langa aia 5 % + 5,5 % angajator), poate sa ma ia dracu’ in liniste, ca n-am “prevenit”, fumator fiind !
   Revad, a multa oara, un reportaj “In premiera” pe youtube, cu Grecia in criza… o fraza d-acolo face cat toata politichia d-aici : grecu’ e solidar… nu e solitar, intelege ca nu scapa de criza dand la gioale celor de langa el ! La noi, ne certa pe loc la coada, pe loc de parcare… d-aia, inteleg, grecu’ e primul democrat din istorie, iar romanu’ e evocator perpetuu de Miorita !
   D-le Mihail, traind in tara asta, undeva in urban, poate intelegeti ca “preventia” penelistilor e venita tardiv, in speranta ca, ajunsi la “bucate” (vreodata, cand o sa vrea Iohannis), o sa aiba si ei o felie… Eu am inteles demult ca – spre exemplu – pe d-na Gorghiu o doare la basca de bunastarea mea individuala (recent “d-na”, c-am auzit c-a pus pirostriile.., cu unu’ de era in guvernul lui Ponta… dat afara de ala… misto:))…D-aia, deci, dau cu obida aia 10,5 % la CASS, ca stiu ca nu ma bazez pe ce-am dat…sa le fie de lumanari, deci… lumanari in plan politic, bineinteles… desi, sigur s-or revota intre ei, cand va fi cazul !

 6. mama ce discutie aiuristica.pnl baga proiectul de lege, il discuta,psd si punr nu il voteaza si gata.

 7. Extraordinar! I-a napadit grija pentru sanatatea romanilor. Cata ticalosie! Ce se ascunde in spatele acestui proiect? Cumva obligativitatea prin lege de a te “vaccina preventiv”? Se pregateste alt experiment la care sa fie cobai poporul roman? Te tenteaza cu cateva oferte acceptabile, asa la vedere, ca sa treaca legea dar scopul este VACCINAREA. Circula pe internet tot felul de informatii infricosatoare legat de continutul vaccinurilor ce n-ar trebui ignorate.

 8. Continued. Urmăresc emisiunea Punctul de întâlnire ; e foarte clar ca inițiatorii legii țin mortiș la pedepse in caz de nefolosire a serviciului de Prevenție. Acum bietul Nicolaescu încearcă sa bage problema penalităților sub preș dar il apuca nervii prea des pentru a nu lasă sa-i scape ideea de pedeapsa.

 9. pasul1: te obliga sa vii la treaba asta cu “preventia”, ca sa te masoare;
  pasul2: vazind ca esti bolnav (toti suntem un pic bolnavi, oricum) rezulta ca prezinti un risc pentru “sistem”;
  pasul3: fiind un risc, prima ta de risc creste, adica va trebui sa platesti asigurari mai mari.
  E ca la RCAul celor care au avut accidente sau reparatii: le scade ratingul, le creste RCAul de anul viitor…

  E o tentativa de a echilibra financiar sistemul falit de asigurari de sanatate si de pensii de unde oricare guvern de dupa 89 a luat banii fara ezitare pentru a acoperi nevoile de plata urgente.

 10. D-le Radu Tudor, cineva a spus bine Noaptea Mintii! Dar ptr. ca o lege nu pica niciodata din ceruri sa vedem pana unde merge porcaria. Titlu articol http://www.revista22.ro/comisarul-ue-pentru-sanatate-recomanda-romaniei-sa– organizeze mai bine sistemul sanitar si sa se concentreze pe preventie – Comisarul John Dalli. Doar ca acest comisar este acuzat de OLAF de links to lobbyists, Articol : http://www.bbc.com/news/world-europe-32702526 EU court rules against Maltese ex-commissioner Dalli -BBC. Si mai urmeaza : Letter sent to Malta Police about scam operated by John Dalli daphnecaruanagalizia.com/…/letter-sent-to-malt… sau asta : ec-eu-john-dalli.blogspot.com/ . Desigur mai sunt destule la adresa acestui comisar despre fraude etc… Ma intreb Dle Radu Tudor cati altii cu aceleasi practici ILEGALE mai sunt implicati in aceste “minunate recomandari” facute Romaniei si romanilor, oh, desigur doar si numai ptr. binele si SANATATEA Romanilor. Perfect! cred ca daca pana si FBI s-a implicat in cazul acestui comisar, si OLAF de asemenea, e cazul ca DNA sa se implice, nu de alta dar sa stim si noi cine ne doreste asa de mult “binele si sanatatea” adica : Preventia. Si le spun d-lor politicieni PDL si oricare altii ne-am saturat de manevrele lor murdare pentru interesele proprii si sa nu uite Puterea Informatiei este Knowledge si spre surprinderea lor unii ne mai si informam.
  Sa ai tupeul sa sanctionezi bolnavul astfel intr-o tara in care sistemul sanitar a fost jefuit cu tunuri peste tunuri si unde ROMANUL SI-A PLATIT CONTRIBUTIA LA SANATATE CORECT, inseamna ca esti criminal.
  Cu tupeul asta Liberalii sunt terminati si da asteptam raspuns de la DNA si organele statului despre implicarea a tot felul de comisari UE si alti “binefacatori” din alte zone ale lumii -lobbisti desigur pentru ca nu-i asa : Follow the Money si atunci vezi cine si cum. Asta este cu adevarat un atentat la siguranta si sanatatea romanilor : interesele lor financiare vs. DREPTUL NOSTRU LA SANATATE SI SERVICII MEDICALE.

 11. Tot preventiv n-ar trebui sa intretinem drumurile astea si asa putine si inguste ?
  Tot preventiv am avea o gramada de lucruri de implinit.

 12. Un fel de struțo cămilă. Dau bani prin fnuass dat nu beneficiez pt. ca ar exista un program de prevenție de care nu stiu,sau n am timp, sau si mai grav sunt obligată sa-mi recoltez probe sau sa ma iradiez nitel.Curat neconstitutional coana Gheorghiu Dar asta îmi aduce aminte de politica PDL de exterminare pe care ei o continua. Privatizarea SMURD, închiderea spitalelor, condamnarea la moarte a incurabililor,etc.VAD CA AU INCEPUT CU INCHIDEREA CENTRELOR DE BATRANI.CICA N AU fonduri.Da/ PONTA de unde avea ?

  • Aha! Deci asta era! Institutii de preventie sunt in ministerul sănătății si in C NAS. Una dintre ele e INSP- INSTITUTUL DE SANATATE PUBLICA.Se calcă pe picioare suprapunandu si atribuții.Dar ce mai conteaza încă o instituție care sa direcționeze sume mari din buget pe ,programe ‘ din care vor mânca si privatii.Si de unde sa ia banii ? De la aia care cotizeaza la cas si care si vor plati apoi si tratamentul.

 13. M-am saturat de “initiative” si de legi facute pe genuchi, “la apelul de seara” sau dupa un vis urat (sau frumos, cine stie..!) al unuia dintre aceste personaje care, in loc sa stea in banca lor si sa-si roada ciolanul (daca tot nu sunt in stare de altceva, si daca tot au ceva de ros si pot trai mai bine ca majoritatea “populatiei” !). Dar ei, nu si nu!! Ei ne vor neaparat “binele” !!!…”Binele poporului !”. Este sigur ca nici unul dintre ei nu stie nici macar acum ca noi, cei mai multi, “nu mai putem de bine” de mult, inca de pe vremea “alimentatiei rationale” si a saptamanilor cu program de peste 8 ore de lucru si fara Sambete si Duminci libere!
  De prea mult bine au parasit tara atatia oameni!
  De prea mult bine vrea si tineretul sa plece oriunde ar vedea cu ochii !!
  De prea mult bine trebuie sa numaram zilnic fiecare banut si sa inghitim minciuni “cu carul” sau sa suportam in continuare niste fiinte decerebrate care au distrus si au furat, dar nu se mai satura si ies mereu in fata, (“ca paduchele pe frunte”) cu “declaratii ” si vorbe goale !
  Trec anii si nu vedem NIMIC bun, in afara de cate o “bombona” in plus (de genul acestei “initiative/legi” gandita de oameni “foarte profunzi” 🙂 ) pe coliva celor care inca se mai afla in aceasta tara…!! Care inca nu au plecat!!… Care inca nu au murit !! Pardon, inca “nu au iesit din sistem”!! Cum scria si raposatul Marin Sorescu , undeva: “Uite-al dracu’, nu mai moare! Ca tot mai da din picioare!”
  “Aaaa, da? Atunci…bine! 🙂 Pai sa le mai punem ceva in carca ! Hai cu “initiativele”, hai cu legile, hai cu… “asa e’n UE” !!!
  Da, domnule Tudor, ce viata grea e viata de parlamentar si de “om politic”…:
  ” ” ” “Dom’le, nu ne vrea poporul! Nu ne asculta poporul ! Nu vine dom’le, la vot, sa ne voteze pe noi si ai nostri… (si cate sacose le-am dat…!) Sau sa-i voteze macar pe “ailaltii” (“adversarii nostrii politici”) cu care facem afaceri tot timpul…! Ce oameni dom’le, atat de incapatanati si de nerecunascatori !! Si cate “legi” si “intiative” , cate “abureli”le-am dat, cate zile am stat noi pe la televiziuni, si tot degeaba !!
  Si tocmai cand vrem si noi sa o punem IAR de inca un “organ” . o “comisie”… o “entitate” noua de control, sau de orice altceva (ca inca mai avem rude, prieteni, copii si/sau nepoti care n-au unde sa lucreze si trebuie “sa manance si gura lor ceva”, dar neaparat “intr-un mediu prietenos”), iar se supara lumea… Dom’le suntem tare frustrati, tare neintelesi !!” ” ” “

 14. sunt curios daca totusi a citit cineva acest proiect sau doar se comenteaza pe baza celor putine aparute in mass media. povestea cu preventia scoasa din capatana unui contabil de cap eugen nicolaescu ( omul chiar se crede mare specialist in medicina asa cum se crede amaratul de mic jurist zegrean mare specialist in constitutie dupa ce l-a trimis base la ccr) acopera de fapt infiintarea unei viitoare agentii care sa preia in subordine toate directiile de sanate din tara si sa puna mana pe fonduri uriase pe care sa le toace pe “promovarea” in mass media fara control! cam asta vor sa faca nesimtitii din penele sa toace o gramada de bani asa cum au facut in permanenta si sa-si infiga oamenii in posturi banoase.luati exemplul penalei alinutza kilowatt, cum a pus mana pe contracte de la stat si cum si-a promovat tatal cand a fost consiliera fonfaitului de atanasiu alta cutra penelista.

 15. primii care au atacat dur aceasta initiativa legislativa la fel de proasta ca toate cele iesite din mintea bolnava si pusa pe mismasuri a lui nicolaescu au fost reprezentantii bolnavilor de cancer barbu si irimia. ei au criticat extrem de dur prostia emisa si semnata de penelisti. repet, penelistii prin reprezentantii in noua agentie bagata fortat in acest proiect de lege, vor sa ouna mana usor pe 0,5% din buget. asta ii roade pe penelisti. vor bani de campanii proiectul de lege prevazand ca in termen de 30 de zile noua agentie sa fie functionala si sa gestionezebugetele directiilor de sanatate publica. surpriza sau nu, normele de aplicare a legii, daca se mai fac, vorapararea la 90 de zile dupa publicarea in monitor!

 16. Să ne amintim că, în ministeriatul lui Nicolăescu, a mai existat o situație asemănătoare de șantaj. Atunci ministrul Sănătății amenința că nu vor mai beneficia de asistență medicală cei care nu se vor vaccina (apropo, cum de până și virușii gripei porcine și aviare au stat cuminți până la venirea unor guvernanți marionete și a unei noi crize economice?). E teoria conspirației sau ce? Deci revin cei ce obligă cetățenii să se supună testelor și vaccinurilor care controlează demografic Omenirea. Are dreptate fostul ministru, s-ar fi redus cazurile de diabet și cancer (prin dispariția suferinzilor și a multora sănătoși, evident, urmare a infestărilor controlate).

 17. Presedintele K.Iohannis ” Sustin preventia ca prioritate zero a politicilor de sanatate fiind de parare ca educatia in acest sens inca de la cele mai fragede varste este calea catre o societate mai prospera”.
  Educatia in sanatate. Desigur EDUCATIA in toate domeniile nu doar in sanatate are ca rezultat un individ bine educat si informat si este spre binele lui , prin urmare si pentru progresul societatii. Dar ce te faci daca societatea este educata bine si corespunzator, dar in schimb este imbolnavita de insusi sistemul nefunctional, de legislatia proasta, de CORUPTIA sistemului ? de ex. chiar cel medical!
  DL Presedinte ne vorbeste in lozinci? frumos, dar atat! restul e boala incurabila, asa cum s-a vazut si se vede de 25 de ani si continua la fel in sistemul medical.
  Si totusi, cum s-a ajuns de la PREVENTIE – EDUCATIE – de la varstele cele mai fragede, la sanctiuni pentru pacienti? Nu este cam mare “pasul” de la EDUCATIE la SANCTIUNI?.
  Este clar, asa cum au spus toti se doreste o noua agentie de tocat banii, eventual penalizat pacientul pentru ca asa este acoperita mai bine hotia si ghinion! pacientul este de vina, atat.
  Grupul PNL a organizat o dezbatere pe tema preventiei in sanatate – 26.10.2015 . S-au evidentiat problemele cu care se confrunta sistemul medical in domeniul preventiei, s-au cautat solutii ptr. cadrul legislativ adecvat care sa aduca populatia Romaniei catre media europeana a indicatorilor de sanatate.
  wow! Populatia Romaniei sa fie adusa la media europeana a indicatorilor de sanatate. Deja am senzatia ca Grupul PNL in bloc! se crede vrajitorul din OZ, dar desigur pe hartie si in rapoarte asta e simplu de realizat, ptr. ca EU sa fie linistita ca vom fi toti la media EU a indicatorilor de sanatate.
  Dar ghinion, Grupul PNL viseaza! bla, bla, ptr. ca nu poti aduce populatia Romaniei la media respectiva atat timp cat Romanii sunt SARACII Europei – standardul de viata= ultimul nivel dupa Bulgaria.
  Oare Grupul PNL se face ca nu intelege relatia directa dintre standardul de viata (salariu/pensie), care la noi este cu mult SUB MEDIA Europeana si media europeana a indicatorilor de sanatate unde populatia Romaniei trebuie sa ajunga?.
  Daca PNL nu vade asta le recomand control oftalmic lunar, ca preventie desigur.
  Si observ cum aproape toti se grabesc sa ne aduca la media europeana in absolut TOATE, mai putin salarii si pensii egale mediei europeane. Penibili toti!
  Ne vand gogosi pe romaneste! Sincer, sa ne laseeee!

 18. Eu ce nu inteleg e… cum este posibil sa se faca un proiect de lege fara sa se consulte persoanele DIRECT afectate? Imi inchipui ca doar s-au cerut experienta celor ce lucreaza in sistem adica a celor din birou care nu cunosc deloc sentimentele pe care le experimenteaza bolnavii.
  Daca vrei sa faci scutece pentru nou nascuti probezi scutecele cu ei, nu ii intrebi pe parinti ce parere au, nu?

 19. Stau bine cu memoria si imi amintesc ca nu cu mult timp a mai fost o asemenea initiativa din partea nu stiu cui, nimic bun pentru cetatean doar sa-l indoaie, sa-l cocoseze si sa-i imbogateasca tare de tot pe neste smecheri, “baieti destepti”.

 20. Ma intreb cati medici au fost consultati pentru aceasta initiativa?Se vede de la distanta ca este o afacere a unui contabil & co.As vrea sa evidentiez doar un aspect de care contabilul l-a trecut la anexe ,ce fac tinerii ,copii unde cancerul este tot mai frecvent si la varsta lor nu au obligatia de a face tomografie ,rezonanta magnetica ,etc in vederea preventiei ?Platesc si ei ptr ce, cu ce au gresit?Bine ca Alina s-a maritat ,este gravida ,D-zeu sa-i ajute , sa lase scena politica altora mai putini hormonali ,mai putini agitati .

Leave a Reply