‘Noi le monitorizăm (creşterile salariale n.r.). În urmă cu mai multe trimestre am spus că având în vedere migraţia forţei de muncă, am prezentat aici în faţa dumneavoastră dacă nu mă înşel şi la ultimul raport privind inflaţia şi un indicator, l-am numit indicatorul privind tensionarea pieţei forţei de muncă, lucrurile devin aici evidente. Se manifestă lipsă de forţă de muncă în mai multe sectoare. În consecinţă ceea ce am spus noi şi repetăm şi acum este că majorările salariale sunt inevitabile şi această mişcare a forţei de muncă le accentuează. Ceea ce trebuie să facem noi însă este să fim înţelepţi, să le ţinem sub control într-o manieră rezonabilă, corelat cu mai mulţi indicatori…productivitatea este numai unul, l-am menţionat pe acesta, ţin de ceea ce se numeşte echilibru macroeconomic şi macrostabilitate financiară. Sunt bunuri de foarte mare preţ. România le-a obţinut cu mari sacrificii şi ar fi o eroare să le slăbim toate aceste echilibre macro’, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Acesta a precizat că nu depind numai de Banca Naţională şi din acest motiv se discută despre mix echilibrat de politici. Isărescu a precizat, totodată, că nu crede că politica monetară poate să echilibreze sau să contrabalanseze slăbiciuni în alte domenii, iar dacă o va face o va face într-o manieră suboptimală.

‘Nu avem evoluţii slabe în ceea ce priveşte economia şi productivitatea. Dimpotrivă. Evoluţiile sunt pozitive. Nu avem o situaţie aş spune încă macroeconomică cu riscuri inevitabile. Riscurile există, sunt în creştere, dar pot să fie evitate. Ce ne trebuie în prezent este să ţinem buna măsură, ca să spunem aşa, a lucrurilor. Şi acesta înseamnă o bună colaborare şi cu Guvernul, suntem disponibili la asemenea lucruri, şi cu Parlamentul. Am scăpat de unele riscuri majore. Anul trecut riscurile majore erau în domeniul legislaţiei bancare. Ele sunt semnificativ diminuate şi veţi observa că aceste ieşiri din anumite capcane, în special în domeniul legislaţiei financiar bancare vor fi menţionate şi de către agenţiile de rating aşa cum ele observă riscurile pe care le-am menţionat şi noi aici, în special în ceea ce priveşte nu creşterea, ci dimensiunea creşterilor salariale, pasul creşterilor, dozajul creşterilor salariale şi echilibrele fiscale. Noi ne vom face datoria. Atât pot s
ă vă spun’, a mai declarat Mugur Isărescu

4 COMMENTS

  1. pe 14 aorilie se fac 100 de zile de Guvern Grindeanu si RT ne-a promis o analiza a lui, la 100 de zile de activitate. dupa stiri gen “Guvernul insista sa se faca de ras” etc, astept cu nerabdare analiza respectiva 🙂
    sper ca n-o sa fie o analiza gen Toader, ca guvernul e de porc da trebuie pastrat :))
    mai sunt cateva zile 🙂

  2. Cu bune și cu rele lsarescu ar trebui totuși ascultat dar geniul lingvistic și economic cu freza tip bob din fruntea ministerului muncii este prea plina de sine pentru așa ceva. Mi-A arătat cinEva ca madama aprecia citatul :”la un popor de oi este necesar un guvern de lupi”. Adicătelea caraghioasa aia se vede pe sine lup iar noi am fi niște oi. Egoul ăla supragonflat ar trebui dezumflat rapid. Eu cred ca acul nu este departe.

  3. Ne aflam pe piata concurentiala a fortei de europene. Este clar ca penuria fortei de munca va determina cresterea rapida a salariilor. Asta insa va duce la inchiderea multor firme care nu vor face fata acestor cresteri salariale, ori unele firme, vor reduce personalul, cu consecinte negative asupra cifrei de afaceri, si-n cele din urma tot la inchidere se va ajunge. Pentru sectorul economic de productie, numai firmele cu un grad mare de automatizare, robotizare si profitabilitate ridicata vor rezista. In marea lor majoritae aceste firme performante nu sunt cu capital romanesc.

Leave a Reply