Luminiţa Odobescu, propunerea PNL pentru Ministerul Afacerilor Externe în guvernul Ciolacu, afirmă că aderarea la Schengen rămâne un obiectiv pentru anul 2023, scrie DC News.

“Pentru aderarea la spaţiul Schengen este nevoie în continuare de un efort susţinut al tuturor instituţiilor implicate. Este un obiectiv prioritar şi în strânsă coordonare cu toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu. Mai avem de convins un singur stat membru. Contăm pe susţinerea nu numai a Comisiei Europene, dar şi a partenerilor europeni pentru a identifica o soluţie, sperăm să putem până la sfârşitul acestui an, pentru că România a dovedit şi continuă să dovedească faptul că este un furnizor de securitate care asigură responsabil protecţia frontierelor sale externe. Aş vrea să dau doar exemplul recent al proiectului pilot pe care îl facem cu Comisia Europeană pentru a demonstra încă odată bunele practici şi maniera în care România ştie să gestioneze frontiera externă a UE. Recent Ministrul de Interne a agreat un plan de acţiune concret cu omologii din Austria. Sperăm ca aceste argumente să fie suficiente în dialogul nostru cu partea austriacă pentru a identifica o soluţie cât mai curând posibil în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen”, a spus Odobescu.

Ea a subliniat că aderarea României la Schengen este un obiectiv care va fi urmărit cu maximă atenţie.

“Pentru acest obiectiv avem o fereastră de oportunitate. (…) Până la sfârşitul anului este obiectivul nostru să aducem aderarea noastră la spaţiul Schengen”, a adăugat ministrul propus la Externe, conform Agerpres.

Luminiţa Odobescu a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate.

Au fost întrunite 30 de voturi “pentru” avizul favorabil şi 7 “împotrivă”.

Leave a Reply