Secretarul american al apărării a avertizat miercuri statele NATO că SUA își vor diminua implicarea în cadrul alianței dacă ceilalți membri nu își sporesc cheltuielile pentru apărare, transmite Reuters.

Left to right: James Mattis (US Secretary of Defense) and NATO Secretary General Jens Stoltenberg

”Sunt dator să vă clarific realitatea politică din Statele Unite și să prezint concret solicitarea onestă a cetățenilor țării mele. America își va îndeplini responsabilitățile, dar dacă țările voastre nu vor ca America să își reducă angajamentul față de această alianță, atunci fiecare capitală trebuie să își arate susținerea față de apărarea comună”, a spus James Mattis în cadrul reuniunii de la Bruxelles.

Pe lângă avertisment, generalul Mattis a acuzat unele națiuni că ignoră amenințările, inclusiv pe cele venite dinspre Rusia, mai indică Reuters.


Miniștrii apărării din statele membre NATO au convenit miercuri să înființeze un nou centru regional pentru a răspunde amenințărilor din sud, a anunțat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

Într-o conferință de presă, la încheierea reuniunii ministeriale, Stoltenberg a precizat că noul centru va fi amplasat la comandamentul aliat de la Napoli, ca o componentă a reacției NATO la amenințările dinspre Orientul Mijlociu și nordul Africii. “Anticipăm că la centru vor lucra aproximativ 100 de persoane, care vor evalua amenințările potențiale și vor colabora cu națiunile și organizațiile partenere”, a spus el.

La întâlnirea de la Bruxelles, miniștrii apărării au discutat și despre capacitățile comune ale NATO în domeniul informațiilor, monitorizării și recunoașterilor. Ei au căzut de acord să dezvolte o capacitate de continuare după retragerea sistemelor aeropurtate de avertizare timpurie AWACS în jurul anului 2035

Bugetul Apărării pentru anul 2017 prevede alocarea a 2% din PIB, ceea ce asigură o bază solidă pentru o modernizare semnificativă a capabilităților de apărare și demonstrează respectarea angajamentelor României în cadrul NATO, a subliniat ministrul Gabriel Leș, la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat transmis joi de MApN, Gabriel Leș, care participă la reuniunea miniștrilor Apărării din NATO, a exprimat susținerea României pentru demersurile de creștere a contribuției Alianței la eforturile comunității internaționale de proiectare a stabilității.

În cadrul dezbaterilor, oficialul român a susținut necesitatea continuării eforturilor de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare și a reiterat importanța implementării tuturor deciziilor adoptate la Summitul de la Varșovia, în spiritul unei abordării integrate a amenințărilor, în vederea asigurării unității și credibilității Alianței. În context, acesta a subliniat necesitatea asigurării coerenței măsurilor de întărire a posturii de apărare și descurajare pentru flancul estic al NATO, conform sursei citate.

În marja reuniunii, ministrul Gabriel Leș a semnat împreună cu omologul german, Ursula von der Leyen, o Scrisoare de intenție prin care a fost formalizată afilierea unităților cu care România contribuie la Corpul de Armată ce urmează să fie generat în cadrul Grupării de tip Națiune Cadru, coordonată de Germania.

Conform comunicatului MApN, aliații au evidențiat importanța relației transatlantice și necesitatea continuării adaptării NATO la noul mediu de securitate. În acest cadru, s-a pus accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare, precum și pe dezvoltarea contribuției Alianței Nord-Atlantice la eforturile internaționale de proiectare a stabilității.

Discuțiile s-au axat, de asemenea, pe asumarea echitabilă a responsabilităților și pe contribuțiile concrete ale aliaților la securitatea și apărarea comună. Cu acest prilej, miniștrii au reiterat angajamentul pentru creșterea bugetelor alocate Apărării, asumat de statele NATO la Summitul din Țara Galilor.

Dezbaterile au abordat și eforturile de contracarare a amenințărilor complexe provenite din sudul Alianței, context în care miniștrii Apărării au fost de acord că organizația trebuie să își asume un rol sporit în anihilarea terorismului.

3 COMMENTS

  1. intrebare: daca Romania isi indeplineste atributiile si aloca de acum inainte 2% din PIB pt aparare dar alte tari europene membre NATO NU ISI INDEPLINESC ANGAJAMENTUL, participarea americana va fi diminuata oricum, nu?
    adica intrebarea era: ne fereste faptul ca noi varsam 2% daca altii nu, de neimplicarea SUA in NATO, flancul estic etc?

  2. “Corpul de Armată ce urmează să fie generat în cadrul Grupării de tip Națiune Cadru”
    adica, ce inseamna asta?

Leave a Reply