Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat ce presupune mutația E484K a coronavirusului, întâlnită atât la tulpina britanică, cât și la tulpina sud-africană. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat ce presupune eficiența redusă a serului anti-COVID.

“În primul rând mutația E484K este o mutație care se regăsește și pe tulpina braziliană și pe tulpina sud-africană. Este adevărat că aceste două tulpini au o rezistență față de vaccinurile disponibile la acest moment.

Este vorba despre o eficacitate ușor mai redusă a vaccinurilor disponibile la acest moment, dar datele care provin din SUA, cel puțin pentru vaccinul de la Pfizer, arată că la 6 luni de la doza de rapel eficacitatea acestui vaccin și eficiența care este validată în viața de zi cu zi se păstrează la peste 91%, fiind inclusiv protecție față de aceste variante noi.

Lucrurile nu trebuie să ne sperie sau să intrăm în panică. Este de subliniat cursa contra cronometru față de care noi ne aflăm în lupta cu acest virus.

Cu cât un număr mai mare de persoane se vor vaccina în perioada următoare, la nivel global, cu atât numărul de infectări se va reduce semnificativ și probabilitatea acestui virus de a căpăta și de a acumula noi mutații va scădea considerabil”, a spus Valeriu Gheorghiță la Punctul de întâlnire, cu #RaduTudor

Vaccinare și respectarea măsurilor, singurele variante în lupta cu SARS-CoV-2

“Mutația se generează prin circulația virusului. Este o presiune de selecție la care acest virus este supus, ori de câte ori face un pas de al o persoană la o altă persoană. El se va adapta în fața răspunsului imun și va încerca să scape. Cum? Realizând mutați care să ăl scape de acțiunea și efectul neutralizant al anticorpilor.

Singura modalitate prin care putem controla apariția de noi variante virale, să nu îi mai dăm posibilitatea acestei tulpini circulante să cumuleze noi variante este să ne protejăm cât mai mulți dintre noi. Pe de-o parte prin vaccinare, iar pe de altă parte respectând măsurile de protecție.

Trebuie să accelerăm campania de vaccinare, oamenii trebuie să înțeleagă cât de importantă este vaccinarea, pentru că altfel, s-ar putea ca în următoarele luni să ajungem să nu mai  avem eficiența pe care ne-am dorit-o de la vaccin. Ceea ce nu este de dorit pentru nimeni, pentru că așa nu vom putea să controlăm această pandemie”, a mai adăugat Valeriu Gheorghiță, în exclusivitate la Antena 3.

 

Leave a Reply