Șeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu respinge, într-un interviu pentru BBC, percepția că protestele din România sunt de fapt un conflict între oficiali corupţi şi o societate care luptă împotriva corupţiei și recunoaște că acţiunile Guvernului şi modul în care au fost comunicate au fost „stângace”.

„Regret să spun asta, dar sistemul judiciar din România nu este independent, iar aceasta este clar problema care trebuie să fie abordată în viitor”.

Totodată, Tăriceanu a declarat că justiția din România nu este independentă și a vorbit despre abuzurile procurorilor DNA.

„DNA şi serviciile de informaţii sunt percepute acum ca instituţii care nu respectă cadrul legal, care sunt corupte ele însele şi folosite ca pârghii importante în lupta politică din România”, a declarat Tăriceanu pentru BBC.

Iata aici stirea integrala a BBC :

http://www.bbc.com/news/world-europe-38875566

Romania corruption: Strategic retreat or surrender for government?

 • 5 February 2017
 • From the sectionEurope
A child carries a Romanian national flag during a demonstration in Bucharest, Romania, 5 FebruaryImage copyrightAP
Image captionDemonstrators celebrated their win in Bucharest on Sunday evening

It took an emergency meeting of the government on Sunday to overturn its own emergency decree.

Why does a government which enjoys a comfortable majority in parliament behave like this?

I asked Calin Tariceanu, president of the Senate and leader of the Alliance of Liberals and Democrats (ALDE), a junior coalition partner in the government.

A former prime minister, Mr Tariceanu admits that the government’s actions and the way they have been communicated have been clumsy but he insists that they were well-intentioned.

He rejects the perception, widely held in Romania and abroad, that the conflict is a battle between corrupt officials and a society fighting against corruption.

“I regret having to say this, but the judiciary in Romania is not independent, and this is the clear issue which has to be addressed in the future.”

Calin Tariceanu
Image captionCalin Tariceanu leads a junior party in the ruling coalition

He paints a picture of prosecutors, especially those from the National Anti-Corruption Directorate (DNA), running amok and teaming up with the secret services.

Prosecutors work hand in hand with judges, he alleges, and infringe on the civil liberties of Romanian citizens in a way not seen since communist times.

“The DNA and the intelligence services are now perceived as institutions which are not respecting the legal framework, are corrupt themselves, and are used as important leverage in the political fight in Romania,” he told the BBC.

Read more:

His argument is diametrically opposed to that of Laura Kovesi, head of the DNA, who insisted in a BBC interview on Saturday that the judiciary were independent and that her directorate prosecuted government and opposition figures alike.

The DNA would have been crippled if the decree had come into force.

One reason for the anger on the streets of Romania during the past days was the speed with which the government introduced the decree, with no chance for debate.

The government will now rectify that, Mr Tariceanu said. The debate will be a wide one and civil society groups which have been active in the protests will also be invited to take part.

Many of those taking part in the protests say the decree was tailor-made to get certain members of the present and past governments off the hook – most importantly the leader of the governing Social Democrats, Liviu Dragnea.

He has already been convicted once for vote-rigging, and faces new corruption charges.

Romanian protesters hold up effigies of government officialsImage copyrightREUTERS
Image captionThe protests are the largest since the end of communist rule

“If no-one is protected by it [the decree], why shouldn’t we withdraw it?” Calin Tariceanu told Mr Dragnea.

“And show the people that we are open and sincere and very honest? We don’t have any reason to protect anyone.”

The 54-year-old Social Democrat leader pondered his words, then agreed to scrap the decree.

On Sunday night, large crowds gathered again in Bucharest, to celebrate their victory and warn the government not to try to push through similar amendments in future.

The government wants to persuade its supporters that this is a strategic retreat, not a surrender.

At the same time, it will try to persuade the public, and the European Commission, that there is a real problem with the balance of powers between state institutions in Romania. And that the prosecutors, the judges and the secret services should be reined in.

27 COMMENTS

 1. Radu , bănuiesc că e de breaking news când Tăriceanu , Dragnea , Tonta sau oricine afiliat politicii are ceva de spus.Dar spre exemplu dacă v-aș cere un interviu cu ce am eu de spus , o să mai fie breaking news ? Eu fiind doar un average citizen.Apropo de citizen.Mircea Badea s-a relocat definitiv în New York sau e doar în vacanță ?

   • Nicaieri nu am vazut sa precizeze ca el este de fapt un urmarit penal. Cu cata mandrie a fost pus el acolo in fruntea senatului ca urmarit penal. Era in banca acuzatului sau apararii ca sa acuze DNA si SRI. Deci urmatoare demolare va fi a DNA si SRI?

    • Ba, numarul din capul tau conteaza la ce?

     Pe 11 decembrie 2016 au fost alegeri la care PSD-ul a obtinut 45.31% din voturi, insemnand 3.500.000 de voturi, care nu este egal cu 500.000 de mii sau ce vrei tu!

     P.S. Stiu, voi basistii opariti vreti sa furati iar votul, asa cum v-ati obisnuit de pe vremea lui Basescu Sticle, idolul vostru etern. N-o sa reusiti, cu Soros al vostru cu tot si cu toti securistii opariti de peste tot! Fii nationalista, ce dreac! Pa, pa

   • “Piața Victoriei s-a transformat. Nu mai avem de-a face, în mod evident, cu o demonstrație pentru anularea unei amărâte de ordonanțe de urgență. Nicidecum. Numai cine suferă de orbul găinii nu observă că lovitura de stat în plină desfășurare a atins unul dintre punctele culminante. Euromaidanul. O uriașă masă de manevră pregătită pentru asaltul final. Pentru dărâmarea Guvernului.

    Avem aproape toate caracteristicile Euromaidanului experimentat cu succes la Kiev și care a dus practic la dezmembrarea Ucrainei, cu acordul tacit al întregii lumi. Dezmembrarea României pare a fi încă departe. Deși un partid politic, UDMR, care face parte din Parlament și susține coaliția majoritară, proclamă explicit că obiectivul lui este ruperea Ardealului de România. Lipsesc încă spitalele de campanie și cantinele. În rest, sunt prezente, în Piața Victoriei, toate ingredientele Euromaidanului.

    O mișcare de protest are un scop explicit. Scopul explicit al protestelor de la București și din multe localități ale țării era retragerea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență, despre care unii români au crezut că atacă statul de drept. Ordonanța de urgență a fost retrasă, iar demonstrațiile, în loc să înceteze, au luat amploare. Atunci când e depășită o masă critică, este inevitabil să aibă loc tulburări cu caracter violent, iar implozia statului e garantată. Ne aflăm în acest moment.

    Dacă se va dovedi vreodată implicarea, în manifestații, a Serviciului Român de Informații, atunci va deveni evident că avem de-a face, în România anului 2017, cu un act de înaltă trădare. Dirijat de însuși șeful statului. La numai două luni după ce acesta a pierdut alegerile. Dar până atunci, până când, Doamne ferește, va fi prea târziu, nu putem să nu observăm câteva caracteristici ale Euromaidanului de la București, multiplicat în principalele orașe ale țării.

    1. Demonstrațiile vin pe fondul unei profunde frustrări a celor care au pierdut alegerile: președinte, partide politice, părți consistente ale “sistemului”, ONG-uri afiliate și, cu certitudine, corporații și multinaționale speriate de perspectiva de a plăti impozit pentru profit în țara în care realizează profitul și un salariu minim decent. Evident, aici, apar și interesele unor forțe străine României, pentru care fragilizarea acestui stat face parte din obiectivele strategice.
    2. Demonstrațiile sunt, în mod cert, organizate de partidele din opoziție, prezente masiv prin reprezentanți și membri, de președintele statului și, în mod incert, până la probă contrarie, de către Serviciul Român de Informații.
    3. Demonstrațiile sunt astfel planificate, încât să atingă o cotă maximă în momentul oportun, cel în care Guvernul poate fi efectiv răsturnat.
    4. Ținta arhitecților interni ai tulburărilor este răsturnarea scorului alegerilor și numirea unui Guvern marionetă, în timp ce ținta complicilor externi este vulnerabilizarea statului român.
    Dacă nu ajunge, în zilele următoare vom avea și argumente suplimentare.”

 2. Ce ce ceeee ? Cătălin Predoiu moțiune de cenzură ? PSD atunci repejor suspendarea președintelui ! E ca și cum ar tăia pensiile din nou Predoiu dacă îi iese moțiunea de cenzură !
  Nu poate muri odată zombiul PDNL Turcan ?

  • Mestere, daca e sa fim sinceri, cea mai bunaciune din parlament este nepoata lui Pandele dupa care urmeaza una de la USR, am vazut-o plimbandu-se cu pancarta cu rusine prin parlament si tare mi-o placut. Turcan joaca in liga cu olguta si firea, e prea tunata pentru gusturile mele, adica se duc spre babaciuni si or parasit stadiul de bunaciuni.

 3. Tocmai asta îmi spun multe cunoştinţe care muncesc în străinătate de ceva timp(cu mult înainte de alegeri)!
  Răspunsuri am destule dar nu prea poţi vorbi prin telefon amănunte! Oricum mulţi dintre ei sunt convinşi 100% pornind de la clanurile B+B şi Udrea+Cocoş+Microsoft+…..şi în primul rând cazul Voiculescu-A3!

 4. Apropo, se ştie că sunt milioane de cetăţeni români care muncesc în străinătate! De ce mulţi/destui nu s-au înscris pentru a vota?
  Uşor uşor ne dăm seama singuri!
  Sunt consecinţele a tot ce se întâmplă în ţara noastră!
  Şi chiar dacă sunt departe, ei încă mai gândesc!

  • Cu ce ar fi schimbat situatia?
   Daca 4 milioane de cetateni ar fi votat in diaspora, ar fi contat pentru acel colegiu doar.
   Colegiu care are alocate 6 locuri de parlamanetar si la care procentual oricum PSD n-a facut mare branza.

   Alta intrebare

 5. Tariceanu sa se hotarasca si sa renunte odata la dublul discurs.
  Pai ori justitia nu e independenta, are probleme grave si atunci MCV ar trebui mentinut ori cum spunea acum 1-2 saptamani, avem justitie independenta, nu mai avem nevoie de MCV.

  Sau Tariceanu are dubla personalitate?

   • Ba, numarul din capul tau conteaza la ce?

    Pe 11 decembrie 2016 au fost alegeri la care PSD-ul a obtinut 45.31% din voturi, insemnand 3.500.000 de voturi, care nu este egal cu 500.000 de mii sau ce vrei tu!

    • da
     pentru ca se stie ca daca iei milioane de voturi inseamna ca n-ai furat niciodata nimic.
     si nici n-ai fumat sau baut.
     totul se sterge cu buretele.

 6. Tariceanu spune ca modul de comunicare a fost stangace dar intentille guvernului au fost bine intentionate.Mai zice ca DNA si serviciile nu respecta “the legal framework”.Acest om nu intelege nimc zilelel acestea, trebuie miruit dar nu de de doamna Jipa ci de Truica, Andronic.

 7. Pe vremuri, in istoria noastra, toti domnitorii Scaunul Domnesc se cumpara de la Inalta Poarta. Ei nu cumparau scaunul cu banii jos sau cu bani din buzunarul lor, ci se stabilea o suma pe care dupa aceea domnitorul trebuia sa o colecteze si sa o plateasca sub forma de “tribut”. Daca domnitorul la un moment dat nu mai respecta tocmeala Inalta Poarta isi trimitea oastea ca sa restabilesasca parametrii intelegerii.

  In epoca contemporana nu s-a schimbat de fapt nimic. Presedintele tarii (SEFU’ statului) isi “tocmeste” scaunul la Inalta Poarta care este in prezent la Bruxelles, dupa care acesta trebuie sa respecte suma convenita ca “tain”, respectiv contracte de multinationale, cedarea de piata de desfacere cu importuri masive de produse straine, achizitionarea de tehnica de lupta depasita tehnologic, oferirea de resurse naturale (vezi padurile, gazele de sist care n-au mai fost, importuri de petrol etc.).

  Toata aceasta poveste in care este vorba despre foarte multi bani nu poate fi intoarsa de niciun “vot popular” sau “majoritate aleasa”, pentru ca intelegerea pe presedintia statului a fost facuta anterior si in alta parte.

  Avand in vedere ca in Romania niciun “presedinte” nu a fost inlaturat de la putere anterior expirarii mandatului, puteti intelege singuri de ce si care poate fi concluzia si pentru evenimentele prezente.

  P.S. PSD-ul trebuia sa scoata oamenii in strada din prima zi. Era singura sansa…

  • Nici nu se pune problema de cedare a Vestului tarii sau alte aberatii atata timp cat sunt si raman in continuare in picioare intelegerile si acordurile financiare negociate la data investirii ultimului presedinte. Aia de la Bruxelles si Germania nu are ce sa faca cu Ardealul nostru, pe care oricum n-au de gand sa isi piarda timp si energie ca sa-l administreze. Lor le e suficient sa ia doar banii, mana de lucru ieftina si resurse naturale, in rest nu-i intereseaza sa le ia astora bodega.

   De aceea, tot ce a presupus si a zis Foca Sarcastica (Morsa Competenta?) e pe dinafara, este o exagerare! De fapt, toate lucrurile acestea se vor demonstra pentru ca ele sunt deja in plina desfasurare.

   P.S. Klaus Iohannis si-a tocmit “scaunul” la Bruxelles pe baza unor intelegeri si obligatii, acorduri economice si contractuale, acestea fiind de fapt “birul” sau “tributul” pe care urmeaza sa-l plateasca, ca si contravaloare a scaunului “domnesc” sau de “voievod”. Scaunul nu i-l poate lua nimeni pana la expirarea oficiala a mandatului, decat cei care l-au numit in postul sau in scaunul respectiv, aia fiind Popularii Europeni – PPE de la Bruxelles.

   Voi de ce credeti ca in 2014 Victor Ponta nu a castigat alegerile? He, he…

   Restul e cancan.

 8. Rupt de realitatea celor care vor în NATO și UE. Fără pic de respect fata de părinții care si-au învățat copiii ca leprele nu sunt veșnice. Sper ca fiii mei sa trăiască în România curata, fără indivizi gen Tariceanu, Dragnea, Iliescu, Ponta, Nicolicea, Serban Nicolae și cozile lor de topor din presa.

   • Sa-l plangeti pe iliescu forever! Nu v-au batut minerii, nu v-au fost omorati fratii si parintii la revolutie!

    • Ba, numarul din capul tau conteaza la ce anume?! Nu ca m-ar interesa, iti dai seama!

     Pe 11 decembrie 2016 au fost alegeri la care PSD-ul a obtinut 45.31% din voturi, insemnand 3.500.000 de voturi, care nu este egal cu 500.000 de mii sau ce vrei tu!

     P.S. Basistii opariti se zvarcolesc in chinuri de cand PSD-ul a castigat alegerile!

   • Sandule esti un om cu idei cam fixe ,sa-l acuzi pe Radu Tudor ca ar fi suporter sau susținător al lui Iliescu e nedrept necinstit si nepoliticos,A3 este singura televiziune care a criticat in cel mai dur mod oricare putere a condus Romania inclusiv Binomul
    Plus nu uita oameni din antena au avut mari mari probleme si cand era pe lista neagra a puterii si pe timpul lui Năstase -ma refer la Mircea Badea si la Mugur Ciuvica.
    Ps scuze pt eventuale greseli scriu de pe telefon si am autocorect si e ah foarte sensibil touch-ul
    Asa si Sandale A 3 se finanțează singura ,e printre putinele televiziuni care trăiesc din ce produc ceea ce pe mine unul ma face sa am incredere in ei ,pentru ca stiu ca nu vine generalul de la Sri in fiecare luna cu o punga cu bani ca la altii…

   • Acest “sandu”, e doar un basist oparit care se zvarcoleste in chinuri de cand PSD-ul a castigat alegerile. Nimic mai mult! Nu trebuie bagat in seama, e in inferioritate!

    Pe 11 decembrie 2016 au fost alegeri la care PSD-ul a obtinut 45.31% din voturi, insemnand 3.500.000 de voturi, care nu este egal cu 500.000 de mii de basisti-sorosisti-pro-securisti opariti!

  • Mai mizerabil ca Gușet aia, inginera aia prietena cu Macovei pe care a propus-o drept ministru de Justitie Ciolos când era la guvernare? Atunci nu v-ati mai zvarcolit in chinuri, n-ati mai iesit in strada ca e abuz!

   P.S. Pana la urma, tu esti de fapt doar o basista oparita care se zvarcoleste in chinuri de când PSD-ul a castigat alegerile?! Trebuia sa o iei mai pe scurtatura si sa spui asa, nu sa o mai iei pe ocolite cu ragaieli basiste oparite. Ce ar fi de discutat cu specimene ca tine??! Sincer! Pa

Leave a Reply