Postare pe pagina Aliantei USR-Plus in legatura cu tragedia de la Bals petrecuta in mandatul de ministru al lui Vlad Voiculescu :

Incendiul care a izbucnit în această dimineață la Institutul Național Matei Balș a provocat moartea a patru persoane. Alți 102 de pacienți internați au fost evacuați rapid și sunt evaluați de medici în acest moment.

Transmitem condoleanțe familiilor și îi asigurăm de sprijinul Ministerului Sănătății.
La dispoziția rudelor au fost puse două numere de telefon pentru a afla informații despre bolnavii internați: 021.2069398 si 021.2648515.
A fost demarată o anchetă. Incendiul a avut loc într-o clădire veche, dar care fusese recent renovată și trebuia să aibă toate avizele de securitate. Institutul Matei Balș a avut un management stabil în ultimii ani și nu a dus lipsă de finanțare.
Ministrul Vlad Voiculescu a cerut să primească urgent rezultatele controalelor de anul trecut, cerute după incendiul de la Piatra Neamț.
Șirul de tragedii din spitalele românești, locurile în care pacienții ar trebui să se simtă în siguranță, trebuie oprit. Infrastructura sanitară din România este rezultatul lipsei de finanțare și de profesioniști la conducerea spitalelor.
Vlad Voiculescu: „În ultimii ani, în România s-au construit mall-uri, dar nu și spitale. Acest lucru trebuie să se schimbe. E nevoie de investiții și de la nivelul Ministerului Sănătății să putem controla aceste investiții”.
———————
Mesajul postat de Vlad Voiculescu :
O durere imensă asupra noastră astăzi, o nouă tragedie ce s-a întâmplat într-un spital din România.
Sunt și suntem alături de pacienții și familiile celor internați la Matei Balș.
Transmitem condoleanțele noastre familiilor îndoliate și vom pune în discuție modul în care guvernul poate veni în ajutorul acestora.
Prioritatea mea ca ministru al Sănătății și a echipei mele a fost de a cunoaște starea pacienților care au fost afectați de acest incendiu și de a ne asigura că toți cei transferați de la Institutul Matei Balș și cei care au rămas în unitatea sanitară beneficiază de asistența medicală necesară și tratament corespunzător.
Toată echipa mea este în legătură directă cu cadrele medicale din unitățile sanitare unde au fost transferați pacienții.
Am desemnat deja un Secretar de Stat care împreună cu DSU va ține legătura cu spitalele și cu familiile pacienților.
Numerele puse la dispoziție sunt 021.206.9398 și 021.264.8515.
Institutul Matei Balș este locul în care mii de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 și-au regăsit sănătatea în ultimele luni, cu eforturi semnificative din partea echipei de aici.
Institutul Matei Balș este de asemenea unul dintre spitalele care au beneficiat de o finanțare robustă în ultimii ani. Până să vorbim despre sistemul de sănătate în ansamblu, trebuie să aflăm ce s-a întâmplat aici în această noapte. Există responsabilități și responsabili. O anchetă a fost deja demarată, atât de Poliție, cât și de Corpul de Control al Premierului și cel al Ministrului Sănătății.
Nu suntem la primul incendiu într-un spital din România.
Realitatea este că majoritatea covârșitoare a spitalelor noastre sunt pur și simplu rezultatul subfinanțării cronice și a achizițiilor netransparente care au dus la un lung șir de improvizații făcute de personal tehnic puțin și prost plătit.
Avem nevoie de crearea condițiilor pentru a aduce și a păstra în sistem profesioniști – în spitale, la nivelul direcțiilor de sănătate publică și la nivel central în Ministerul Sănătății astfel încât investițiile să fie făcute la timp și cu cap, în interesul pacienților.
Vom face asta.
Voi face tot ce ține de mine ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple.
Condoleanțe familiilor îndoliate și tărie tuturor celorlalți.

4 COMMENTS

  1. Noul management al Sp.Matei Bals…Penelisto- userist !
    Dupa 23 de ani de conducere dr.Streinu Cercel a fost inlocuit.
    Asta au facut penelistii useristi in toate institutiile : sa si puna sefii lor.Nu conteaza calitatea !
    Alt program nu au.Doar sa si puna oamenii si sa traga sforile.Cam ca PDL…

  2. O previziube reala, ca de obicei, Radu! Maine, in urmatoarele 24 ore, pe unde mai ard bolnavii in Romania? Aseara an vrut sa scriu ce am vazut pe est, fum rosu pe cer spre Romania, la fel spre italica, in seara asta, la fel. E groaznic!

Leave a Reply